Engelse Pie met kool en paddenstoelen

De Engelse Pie is net als de Franse Quiche zulk heerlijk feestelijk eten en het perfecte “comfort food”. Wat het verschilnis met Quiche? De Pie wordt niet gebonden met ei en room, zoals de quiche en de pie heeft een deegdeksel. Qua vulling kun je net als bij Quiche alle kanten uit. De basis van de twee vullingen die ik hier geef is van kool en paddenstoelen. Vulling 1 heeft meer Europese smaken met eekhoorntjesbrood en worcestersaus. Vulling 2 bevat gehakt met een vleugje Vadouvan, wat een vleugje “spice” geeft. Maar om heel eerlijk te zijn, deze recepten volg ik nooit op, want het is juist zo handig om overgebleven groenten eein te verwerken. Eigenlijk kan alles er gewoon in. En het deeg, ja dat deeg, dat is wel de ster van dit gerecht; lekker kruimelig en smaakvol. Thuis eten wij er graag een frisse salade bij, maar in Engeland eten ze er vaak ook nog aardappelpuree bij en de doperwtjes natuurlijk. Eerlijk gezegd eet ik liever nog een stukje pie! Dit gerecht kost relatief veel tijd, omdat je de vulling en het deeg eerder maakt, aangezien het moet afkoelen. Het is een perfect gerecht om te maken op een regenachtige dag ennje lekker de tojd kunt nemen. Iedereen zal zo verrast zijn en er zeker weten weer om vragen!

Afgelopen zomer zijn Kees en ik drie weken in Norwich (UK) geweest voor een therapie.  Ik heb al zeven jaar Myalgische encefalomyelitis (ME) en deze therapie was mijn hoop op verbetering. En de wonderen zijn de wereld nog niet uit, want ik voelde al heel snel dat ik steeds meer kon. Daar waren we zo blij mee en daarom hebben we ook onverwachts veel van die geweldige stad kunnen genieten. En wat houden die Engelsen toch van lekkere dingen. De sausage rolls, de cakes en pies, de ontbijtjes en de cocktails….zoveel verwennerij. Ik heb genoten en ben super geïnspireerd geraakt qua smaken en koken. Dit is daar het resultaat van en zo zal er nog wel het één en ander langs komen waarbij de inspiratie uit het Verenigd Koninkrijk komt. Wil je meer weten over mijn therapie, kijk dan op www.karmijnwilrechtop.com.

Maar nu over de Pie, want die verdient gewoon aandacht. Het is een smakelijk kunstwerkje en zo leuk om op tafel te zetten. Quiche maakte ik al vanaf dat ik tiener was en ik heb zelfs ooit in een Quiche traiteur gewerkt. Maar de Engelse Pie is misschien nog wel een klein beetje lekkerder als je het mij vraagt. Die heerlijke korst met een super hartige vulling, dat doet het hem. Als ik dat eet dan snap ik het woord “comfort food” ineens zo goed! En het voelt iets minder machtig dan quiche, omdat daar natuurlijk ei, room en kaas in zit.

De vullingen voor een Pie zijn echt ontelbaar, net als bij de Franse Quiche. Ik doe er graag veel groenten in en combineer die met gehakt of een gerookt spekje, maar zonder vlees is de Pie ook echt zeer de moeite waard. Aangezien de Pievulling niet echt wordt samengebracht door ei, is het belangrijk dat je de groenten redelijk klein snijdt. Streef er naar dat je op een eetlepel vulling alle ingrediënten krijgt. Mocht je de vulling niet willen binden met maïzena of arrowroot, dan kun je ook nog kiezen voor een paar eetlepels crème fraîche of een handje geraspte kaas door de vulling heen scheppen. Zonder binding kan uiteraard ook, maar houd er dan wel rekening mee dat de vulling echt uit elkaar valt zodra je de Pie aansnijdt.

Het kruimeldeeg dat ik het liefste gebruik hoeft niet voorgebakken worden. Het is daarom wel belangrijk dat de vulling koud in de pie gaat, zodat de taart lang genoeg in de oven kan om alles gaar te krijgen, inclusief het deeg. Je kunt het deeg iets op smaak brengen met bijvoorbeeld gedroogde kruiden als tijm of rozemarijn, maar ook een snufje gerookt paprikapoeder is er heel lekker door. De Britten gebruiken soms ook warmwaterdeeg voor hun pies. Daar zit geen boter in en het draagt de vulling nog beter aan de zijkanten, dus voor een hoge taart zou dat een goeie keuze zijn. Bovendien is dat ook een goedkoper deeg, omdat er geen roomboter in zit. De textuur is iets meer broodachtig dan kruimelig en ondanks veel voordelen proef ik toch het verschil in de rijkheid van de smaak en gaat mijn voorkeur toch echt uit naar kruimeldeeg met boter.

De bakvorm die je gebruikt moet uiteraard in de oven kunnen. Meestal gebruik ik een ronde bakvorm, maar soms ook mijn vierkante ringvorm. In de VS en UK gebruiken ze ook de bij ons minder bekende pievorm, die vaak van glas of aardewerk is en waarbij de randen een beetje uitstaan. Het handige van die pievorm is dat je de pie gewoon in de vorm laat als je opdient en daaruit snijd je aan en schep je op. Een ringvorm is echter weer heel handig omdat je dan de taart heel goed ziet en je hebt meer deeg, want de zijkanten zijn hoger, ook niet onbelangrijk! Daarom vind je een deegrecept voor de pievorm en iets grotere hoeveelheid voor de ringvorm. Wil je graag zelf omrekenen naar de maten van jouw bakvorm? Kijk dan bij het baklab en reken het uit.

Engelse Pie in pievorm

Engelse Pie met kool en paddenstoelen

Hoofgerecht uit de Britse keuken | 3-5 personen | voorbereiding 1 uur bakken 50 min

Engelse pie, hartige taart

Ingrediënten

Deeg voor pievorm (bodem Ø20cm)

 • 325 gram bloem
 • 1 tl zout
 • 1 tl agave of suiker (optioneel)
 • Tijm of rozemarijn of paprikapoeder (optioneel)
 • 230 g zeer koude ongezouten boter, in blokjes 1/2 cm² gesneden
 • 4 tot 8 el ijswater

Voor een springvorm (Ø24cm)

 • 400 gram bloem
 • 1,25 tl zout
 • 1,25 tl agave of suiker (optioneel)
 • Tijm, rozemarijn of paprikapoeder (optioneel)
 • 285 g zeer koude ongezouten boter, in blokjes
 • 5 tot 10 el ijswater

Vulling

Houd voor een pievorm van 20 cm doorsnede een totaal groentegewicht aan van ongeveer 650-700 gram en voor de grotere springvorm van 24cm grofweg 700-800 gram aan, inclusief ui en knoflook. De hoeveelheden groenten die ik in het recept geef zijn puur een indicatie. Kies gerust een andere combinatie en andere hoeveelheden. Het gaat er om dat de smaken lekker zijn samen en dat de pie goed gevuld is! In plaats van klein snijden, kun je de groenten ook in de keukenmachine klein maken met de pulse stand. Maar zorg dat je dan de ui en knoflook wel apart doet, want die moeten eerst even lekker aangefruit, voor de overige groenten erbij kunnen.

Vulling 1

 • 1 prei
 • 1 grote witte ui
 • 2 knoflook
 • 150 g mager gerookt spek (optioneel)
 • 250 g kastanjechampignons
 • 300 g spitskool
 • Scheutje sherry
 • 30 g gedroogd eekhoorntjesbrood geweekt in 50 ml kippenbouillon
 • 1 tl zout
 • Verse peper
 • Verse dragon of tijm en peterselie
 • 2 tl Worcestersaus
 • 1 el mosterd
 • 1 el maïzena in 2 eetlepels koud water

Optioneel voor er door: stukjes stilton, andere blauwaderkaas of een handje geraspte cheddar of extra belegen kaas.

Vulling 2

 • 2 grote witte uien (of 1 ui + 1 kleine prei)
 • 2 knoflook
 • 200 g paddestoelen
 • 200 g wortel, stuk pompoen of zoete aaardappel
 • 1 paprika (optioneel)
 • 300 witte kool
 • 300-400 g gemengd gehakt, runder- of lamsgehakt
 • 3 tl Vadouvan (bijv. kruiden van Euroma)
 • 1,5 tl zout
 • Verse peper paar draaien
 • Chilivlokken naar smaak
 • 1 el Gembersiroop
 • 1 el tapioca of maïzena in 2 el koud water

Voor de finishing touch van de pie

 • 1 ei losgeklopt met een scheutje water om de Pie mee in te smeren voor een mooie glans!

Bereiding deeg

 1. Voeg bloem, zout en suiker (optioneel) toe aan de keukenmachiner of een staande mixer met bisschopshaak. Snijd de boter in 1×1 blokjes en doe ze ook in de machine.
 2. Met keukenmachine: pulseer tot je een nat zand structuur hebt. Dus je ziet geen klonten boter meer.  Met de staande mixer: laat bloem en boter in minimale stand rustig draaien. Je ziet steeds een fijnere structuur ontstaan. Heb geduld, want het duurt circa 10 minuten voor het de structuur heeft van nat zand. Je kunt dan geen boter meer onderscheiden in het kruimeldeeg!
 3. Neem het ijswater en schep 1 eetlepel per keer bij het deeg wanneer het draait. Je wilt dat het deeg bijna samen komt. Ben je niet zeker dan kun je testen door even wat deeg samen te knijpen tussen je vingers. Vormt het een samenhangend deeg? dan is het klaar en anders doe je nog 1 el water er bij.
 4. Haal het deeg uit de kom met een deegschraper en leg het in een hoop op een schoon oppervlak.  Bewerk het deeg net genoeg om een ​​bal te vormen, dus niet kneden, maar samenbrengen.  Snijd de bal doormidden (bij een ringvorm maak je een kleine en een grotere deegbal, ivm de zijkant) en vorm elke helft in schijven tussen twee bakpapieren met een deegroller (bewaar de bakpapieren voor later).  je kunt je vorm eventueel al bekleden en dan in de vorm koelen. Rol je deeg dan uit in een cirkel van ongeveer 3mm dik en bekleed daarmee de vorm. Of wikkel alle twee de schijven in plasticfolie en zet deze minimaal 1 uur en maximaal 2 dagen in de koelkast.  Je kunt het ook maximaal 3 maanden invriezen (laat het voor gebruik dan wel een nacht in de koelkast ontdooien).

Bereiding vulling

De vulling maak je het liefst een halve of hele dag van te voren, want het is het mooiste als de vulling koud is als je de taart gaat samenstellen. Geef je vulling dus tijd om af te koelen voor je de taart in elkaar zet.

 1. Maak alle groenten schoon en snijd ze in kleine stukjes, zodat je verschillende ingrediënten op een lepel zult krijgen. Het eekhoorntjesbrood bij vulling 1 week je in 50 gram kippenbouillon. Wanneer het zacht is geworden knip of snijd je de paddenstoelen in kleinere stukjes en bewaar in de bouillon.
 2. Neem een hapjespan of grote koekenpan en zet op middelhoog vuur met een scheut olijfolie. Fruit hierin ui, prei en knoflook en eventueel chilivlokken als je een beetje pit wilt. Blijf roeren en voeg vervolgens bij vulling 1 de spekjes toe en de gesneden champignons en bij vulling 2 de champignons. Roer rustig door en voeg vervolgens de stukjes van de overige groenten toe en blijf roeren. Zet het vuur iets lager en laat alles even goed warm worden door vaak te roeren. Bij vulling 2 kan dan het gehakt er nu bij. Leg het in je pan en voeg voor je het gaat doorroeren alle kruiden toe (vadouvan, zout en peper). Zet het vuur iets hoger en roer het gehakt door de groenten, duw het vlees een beetje uit elkaar met een spatel. Bij vulling 1 kun je het vuur weer iets hoger zetten en nu doe je de volgende ingrediënten erbij tot en met de mosterd. Dus de sherry, de bouillon met eekhoorntjesbrood, peper en zout, de tijm of andere kruiden, worcestersaus en mosterd.
 3. Probeer een hapje van de vulling en check op zout, pit en gaarheid. Pas de smaak aan als dat nodig is. Om de vulling wat meer bij elkaar te houden gaan we een bindmiddel toevoegen. Je kunt in een glaasje 2 eetlepels koud water doen en hier 1 eetlepel arrowroot of maïzena doorheen roeren. Dat papje giet je bij de vulling die nog op het vuur staat en roer je er doorheen. Let op, het moet even warm worden om te binden, dus een beetje geduld. Daarna kun je het vuur uitzetten en de vulling afgedekt laten afkoelen.

De Engelse Pie in elkaar zetten en bakken

 1. Haal de schijven deeg uit de koelkast en maak je vorm klaar door deze goed in te vetten met roomboter. Leg de eerste schijf deeg tussen 2 bakpapieren en rol rustig uit vanuit het midden naar de buitenkanten en draai het telkens een slag, zodat je een mooie ronde vorm deeg krijgt van ongeveer 3mm dikte. Haal het bovenste bakpapier van het deeg af door het heel laag te houden wanneer je trekt. Leg het omgekeerd op je vorm en haal nu het andere bakpapier er af.
 2. Rol ook je tweede schijf deeg uit tot 3mm dikte net als bij de eerste en laat even liggen. Nu zorg je eerst dat het deeg mooi in de hoeken zit en niet trekken maar het hele deeg even pakken en goed laten aansluiten in de randen. Zorg dat het deeg op een zelfde hoogte uit komt en corrigeer het door een stukje af te snijden waar je teveel hebt en dit tegen een stuk te duwen waar je te weinig hebt. Het moet namelijk straks goed aansluiten op de deegdeksel.
 3. Als je deeg helemaal goed is doe je de koude vulling er in en die mag tot een halve centimeter onder de rand komen. De rest kun je bewaren voor een lekkere empanada! Strijk de vulling glad en duw goed aan, zodat er geen lucht in zit. Nu kun het bakpapier van je deegdeksel afhalen en omgekeerd op je Pie leggen. Haal het andere bakpapier eraf en ga de hele rand langs met je vingers door het onderdeeg met de deksel samen te knijpen. Heb je deeg over? Dan kun je nog blaadjes, sterretjes etc. maken om op het deeg te plakken. Snijd tenminste 4 sneden in je deeg, zodat de stoom er uit kan bij het bakken. Je kunt ook een gat maken in het midden van ongeveer 0,5 cm. 
 4. Klop 1 eitje met een scheutje water los en smeer de bovenkant van je Pie hiermee in voor een mooie afwerking.
 5. Zet de pie onder het midden in een voorverwarmde oven op 190°C en bak in 50 minuten mooi goudbruin.
Engelse pie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.