“Basics to Brilliance” is een topper

Zolang ik me kan herinneren ben ik verknocht aan kookboeken! Maar eerlijk gezegd ben ik ook wel erg selectief. Het is namelijk wel zo fijn dat je het grootste deel van de recepten in een boek zou willen en potentieel, zou kunnen maken. Eigenlijk net als met wanneer ik vroeger een cd kocht. Ik mocht twee nummers niet mooi vinden, maar als het er meer waren dan kocht ik de cd niet. Dit kookboek van Donna Hay is een absolute topper, waaruit ik alles wil maken!

Donna Hay is een Australische thuiskok, die ontzettend bekend is geworden met haar simpele en duidelijke recepten. Ze heeft 25 kookboeken op haar naam staan, geeft een magazine uit en doet tv-kookshows.

Basics to Brilliance (400 pagina’s), 2016 en 2017 Nederlandse uitgave, Spectrum. Verkrijgbaar rond de €30,-

Het eerste wat je ziet is de lay out en die spreekt aan; simpel, duidelijk en alles zeggend! De opzet van het boek is anders dan anders en erg prettig. Donna heeft het boek van Basics to Brilliance genoemd, omdat ze een basisrecept geeft en dat dan op verschillende manieren toepast. Hierdoor kun je vele kanten op met hetzelfde recept en daar houd ik erg van, want wie heeft niet een keer een restje over waarvan je het zonde vindt om weg te gooien. Eerlijk gezegd vind ik het saai om twee dagen achter elkaar hetzelfde te eten. Ik weet, het is super decadent, maar stimuleert ook de creativiteit en daarbij helpt dit boek.

Okay, wat voor een basisrecepten hebben we het dan over? Het zijn over het algemeen echt comfortfood gerechten. Ze start met gefrituurde karnemelkkip, langzaam gegaarde runderbrisket en garnalendumplings, maar je kunt ook bijvoorbeeld met Pulled pork, lamsschouder of Pekingeend aan de slag. Mijn persoonlijke favorieten zijn het krokant geroosterd buikspek en de snelle vlinderkip uit de oven. Hoog op mijn lijstje om te maken staat de kaassouflé, spare ribs en de Aziatische chilisaus.

Je kunt in haar boek ook handige basisrecepten vinden onder het hoofdstuk “Onmisbaar”, zoals dressings, gepocheerde eieren, speltbrood (met een een pizzarecept van zelfde deeg), risotto, sauzen en kruidenmixen die je zelf kunt maken. En dan ben ik nog niet eens bij het zoete gedeelte aangekomen.

Hoofdstuk “Zoet” geeft een mooie variëteit aan basisrecepten. Je vindt bijvoorbeeld verschillende toepassingen van ganache, merinque, karamel en lemon curd, maar ook recepten van koekjes, cakes en taarten.

De recepten zijn simpel weer gegeven in duidelijke stappen. Mocht je het toch lastig vinden dan kun je op haar site vaak wel het filmpje van het betreffende recept bekijken. Daar vind je ook haar andere boeken en vele nieuwe recepten.

Samenvattend is het boek Basics to Brilliance van Donna Hay een aanrader zowel voor de onervaren als de ervaren kok. Voor mij absoluut een must have en super leuk op cadeau te geven!

3 gedachtes over ““Basics to Brilliance” is een topper

  1. Pingback: Chili jam | Smaken van Karmijn

  2. Pingback: Pavlova dessert | Smaken van Karmijn

  3. Pingback: Kruidige pruimensaus met varkensbuik | Smaken van Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.