Geitenkaas quiche met ui en tijm

Als je gekarameliseerde ui met geitenkaas zegt dan loopt het water me in de mond! De enige keer dat ik deze combinatie heb gegeten was als borrelhapje, kleine 1haps quiches met bladerdeeg bij mijn zus Florien. Maar ik droomde al een tijd van een grote quiche met deze smaken en daarom heb ik dit recept gemaakt. De zachte smaakvolle geitenkaas is heerlijk bij de zachtzoete ui. En de tijm en honing maken het compleet. Deze volle romige taart vraagt wel om een frisse salade met bijvoorbeeld appel, peer of vijgen en een mosterd-honing-tijm dressing!

De geitenkaas quiche is heerlijk als lichte avondmaaltijd met een frisse salade, als lunch of bij een feestelijk buffet. De bodem maak ik het liefst zelf, omdat er dan minder gekkigheid in gaat dan wanneer je het koopt en ik vind het leuk om te doen. Je kunt ook prima het deeg vast maken en in plastic in de diepvries leggen (deeg kun je zo zeker een maand bewaren) of wanneer je de quiche de volgende dag maakt, dan doe je hem in de koelkast. Het lastige is, dat als je vaker zelf de bodem hebt gemaakt, je eigenlijk niet anders meer wilt, omdat het zo veel lekkerder is.

Als je van pittige kazen houdt dan neem je een chèvre geitenkaas. Daar zit een kaaskorst omheen. Wil je liever iets subtielere smaak, dan neem je zachte geitenkaas. Die is tegenwoordig overal verkrijgbaar, ook meestal in rolletjesvorm. De geraspte geitenkaas kun je ook overal kopen. Zelf ben ik verknocht aan mijn kaasrasp en daarmee maak ik mijn geraspte kaas zelf.

bereiding bodem 1,5 uur | beslag bereiding 15 min | baktijd 30-35 min

Ingrediënten

 • Hartig taartdeeg
  • 200 g bloem
  • 100 g roomboter
  • 1/2 tl zout
  • 1/2 tl tijmblaadjes
  • 1 eidooier
  • 1 glaasje ijswater
 • Of gekocht taartdeeg of bladerdeeg

De vulling

 • Olijfolie om in te bakken
 • 3 rode uien (wit mag ook)
 • 1 el honing
 • snufje zout
 • 3 draaien verse peper
 • 1 tl tijmblaadjes
 • 150 g chevre rol (als je iets minder pittige kaassmaak wilt dan neem je zachtere geitenkaas, die ook in rollen verkrijgbaar is)
 • 50 g feta
 • 100 g kruidenkaas of cream cheese
 • 100 ml slagroom
 • 3 eieren
 • 150 g geraspte geitenkaas
 • handje pijnboompitjes (optioneel)

Bereiding

De bodem

 • Kant-en-klaar deeg: bereid eerst de bodem voor, bekleed de vorm met het kant-en-klaar deeg en zet in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180°C.
 • Zelfgemaakt deeg:
  1. Doe de bloem, boter, tijm en zout in een foodprocessor en pulse tot het een kruimige structuur heeft. Voeg de eidooier er bij terwijl je de machine laat draaien. Vervolgens druppel je beetje bij beetje water er bij (hoeft niet op!), totdat het zich tot een deegbal vormt. Niet te lang doordraaien, dan krimpt het straks in de oven.
  2. Verplaats het deeg naar een bebloemd oppervlak en vorm het tot een ronde schijf en wikkel in plastic folie. Leg min. 30 minuten in de koelkast of 15 minuten in de vriezer. Zet de oven aan op 180 graden C.
  3. Laat het deeg even op temperatuur komen en rol het dan op een bebloemde aanrecht of plank met een deegroller uit tot een ronde plak van 3mm en bekleed hiermee je ingevette vorm. Snijd het overhangende deeg weg. Laat 30 minuten afkoelen in de koelkast of 15 minuten in de vriezer.
  4. Vul de vorm met bakpapier en bakbonen en bak 15 minuten in de oven.
  5. Verwijder het bakpapier en de bakbonen en bak nog 10 minuten af, totdat het deeg goudbruin is.

De vulling

 1. Snijd de ui in halve ringen en zet een koekenpan op middelhoog vuur. Doe de olijfolie in de pan en voeg de ui, tijm, snufje zout, peper en de honing toe. Laat eerst met een deksel op de pan 5 minuutjes zweten zodat de ui glazig en gaar wordt. Bak nog even zonder deksel en zet het vuur uit.
 2. Meng in een staafmixerbak of keukenmachine de geitenkaas met creamcheese of kruidenkaas. Voeg de eieren er een voor een aan toe en als laatste de slagroom. Breng over in een mengkom.
 3. Meng met een spatel de uien en de geraspte kaas door de geitenkaasmix en laat even staan, zodat het beslag verdikt. Vul de taartbodem met de vulling en verspreid de pijnboompitjes over de bovenkant (optioneel).
 4. Bak in 30-35 minuten gaar in de oven (nog steeds 180 C) of totdat wanneer je de taart een beetje schut, die alleen nog een klein beetje in het midden wiebelt. Haal uit de oven en laat minimaal twintig minuten afkoelen voor je hem aan snijdt.

Serveer de geitenkaas quiche met een frisse salade van bladsla, peer of appel en een citroen-honing-tijmdressing!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.