Salade peer & blauwe kaas

Peer met blauwe kaas, sla, lof, walnoten en een dille-honing-mosterd dressing, dat is toch een absolute traktatie? De vele soorten smaken maken dat je van deze salade blijft eten, want je hebt zoet van de peer, zout van de kaas, crunch van de walnoten, bitter van de lof en zuur van de dressing. De combinatie van peer met blauwe kaas werkt voor mij sowieso altijd. Zo maak ik graag peer-roquefort quiche en als ik zelf pizza maak dan zit er vaak gorgonzola met peer op en een flinke toef rucola. Op de een of andere manier worden de peren hier thuis niet gretig op gegeten (teveel werk om te schillen?) en daarom belanden ze vaak in mijn lunchsalade of ik doe ze door de appelpeer crumble of in de tarte tatin, waar iedereen dan wel weer heel blij van wordt.

Dille-mosterd-honing dressing is bij zoveel salades lekker. Deze maak ik dan ook regelmatig in een leeg jampotje. Het recept is voor 1 grote salade en voor deze eenpersoons salade heb je dus maar een beetje ervan nodig. De rest kun je in de koelkast bewaren. Verse dille is natuurlijk wel het lekkerste om te gebruiken, maar met gevriesdroogde dille is het ook prima. Ik doe altijd een bakje verse dille in de diepvries, zodat ik dat bij de hand heb.

Met blauwe kaas bedoel ik natuurlijk blauwaderkaas. Houd je niet van blauwe kaas? Dan doet geitenkaas het ook heel goed in deze salade. Voor blauwe kaas wordt een blauwschimmel bij de wrongel gedaan en als de kaas rijpt worden er gaten in geprikt, zodat er zuurstof bij de schimmel komt, die daardoor groeit. De soort schimmel bepaalt de smaak van de kaas. Je hebt ze in velen soorten, zoals Franse Bleu d’Auvergne en Roquefort, Engelse Blue Stilton, Spaanse Cabrales en Italiaanse Gorgonzola. De ene is wat sterker van smaak en harder van structuur en de ander wat romiger en zachter van smaak. Voor deze salade vind ik Roquefort wel het lekkerste, lekker zout en sterk, maar wel de goeie structuur om over de salade te brokkelen.

Welke slasoorten je gebruikt maakt niet zoveel uit vind ik. Het is maar net wat ik in huis heb, maar een bittertje van bijvoorbeeld lof in de sla vind ik wel echt lekker er bij. Zo heb je zoet van de peer, zout van de kaas en zuur van de dressing! Wij hebben altijd little gem in huis en meestal ook lof en veldsla.


Salade peer & blauwe kaas

1 persoon | lunch | bereiding 5 minuten

Ingrediënten

 • 1 stronkje lof
 • 1/2 stronkje little gem of flinke hand gemengde sla
 • 1 peer
 • stukje blauwe kaas (Roquefort, Cabrales, Bleu d’Auvergne of Gorgonzola)
 • 5 walnoten of pecan noten

Dressing

 • 1 el zachte mosterd
 • 1 el dille gevriesdroogd of vers
 • 2 tl honing
 • 1 el citroensap
 • 3 el appelcider azijn
 • 4 el extra virgen olijfolie
 • flinke snuf (kruiden)zout

Bereiding

 1. Neem een klein jampotje en doe er de ingrediënten voor de dressing in. Deksel erop en even goed schudden.
 2. Schil de peer, snijd in vier parten en verwijder het klokkenhuis. Snijd in stukjes.
 3. Doe eerst de slablaadjes die je gebruikt op het bord en meng met 1 á 2 theelepels dressing. Verdeel de peer erover en brokkel de kaas en de walnoten erover.

Nog meer recepten voor de lunch?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.