Uiensoep

Een verwarmende lekkere uiensoep is in de koudere maanden zo welkom. Ui vind ik sowieso een absoluut top ingrediënt dat alles lekkerder maakt en daarom verdient het ook een paar eigen gerechten, om te beginnen deze uiensoep. Er zijn veel manieren om een uiensoep te maken, maar het geheim schuilt eigenlijk altijd in het karamelliseren van de uien en natuurlijk de kwaliteit van de bouillon. Het Franse recept van uiensoep wordt vaak op basis van runderbouillon gemaakt in combinatie met witte wijn. Zelf geef ik de voorkeur aan kippen- en paddenstoelbouillon in combinatie met cognac. En uiteraard horen er kaascroûtons op de soep, die dan lekker sompig worden als je de soep gaat eten en waar je altijd je lippen aan brandt. Deze soep vergt even een momentje aan het begin, maar is het verder super simpel en vooral heel erg lekker diep van smaak.

Huilen van uien

Het feit dat veel mensen gaan huilen van uien kan een reden zijn om deze soep niet te maken. Toch zijn er wel manieren om dit effect te verkleinen. Maak de uien eerst schoon zonder het kontje er af te halen, want daar zit de grootste ‘scherpte’ in. Ben je klaar om de uien te snijden, zorg dan dat je een goed scherp mes hebt en maak die even nat. Snijd vervolgens van elke ui eerst het kontje af, dan door midden en dan in halve ringen en gooi ze meteen in de pan waar de boter in is gesmolten. Op die manier hoef je misschien maar 2 traantjes te laten in plaats van een heel bad.

Bouillon

Uiteraard is het altijd het lekkerste om eigen gemaakte bouillon te gebruiken voor soepen en zo ook voor uiensoep. Een runderbouillon gemaakt met botten, ui, wortel en bleekselderij is super lekker voor deze uiensoep of een mooie kippenbouillon van karkas van kip, ook erg lekker. Helaas hebben we niet altijd tijd om zelf bouillon te maken en dan is het gewoon belangrijk dat je een goede kwaliteit bouillon kiest.

Zelf kies ik altijd biologische bouillon en het liefst zonder zout, want dat voeg ik liever zelf toe naar eigen smaak. Ik gebruik altijd bouillonblokjes van de Ekoplaza (ui, kip, rund) en ook de paddenstoelenbouillon uit een potje gebruik ik heel graag, vanwege de lekkere diepe umamismaak die het geeft aan soepen en sauzen.

Drank in je soep?

De meeste Franse recepten die ik lees gebruiken een glas witte wijn in de uiensoep. Voor mij is dat niet nodig, maar je kunt het natuurlijk proberen. Zorg wel dat je de alcohol er uit kookt voor je de bouillon erbij doet. Ik vind zelf de smaak van Cognac of Armagnac erg lekker in een uiensoep, omdat het die diepe smaak nog wat meer bevordert. Gewoon een lekkere flinke scheut. En heb je geen van beide in huis, dan werkt droge Sherry, Madeira of Marsala ook prima!


Uiensoep

1,5 liter soep | 4 personen | bereiding 40 min

Ingrediënten

 • 500 g witte uien
 • 60 g roomboter
 • 4 tenen knoflook in schil
 • paar takjes verse tijm (of gedroogde tijm)
 • 2 laurierblaadjes
 • 1 el bloem wanneer je een licht gebonden soep wilt
 • flinke scheut cognac
 • 1 blokje bio kipbouillon (zonder zout)
 • 2 tl paddenstoelenbouillon
 • 1 tl poeder van gedroogd eekhoorntjesbrood (porcini)
 • 2 tl zout (tenzij je bouillon al zout bevat, dan naar smaak toevoegen)
 • verse peper
 • 1,5 l water

Om te serveren

 • 2 sneetjes afbakstokbrood per persoon
 • geraspte kaas (belegen, gruyère of emmenthaler)

Bereiding

 1. Zet de oven aan op 180°C en wikkel de knoflook in zilverfolie en leg in de oven in een ovenschaaltje. Zet de wekker op 30 minuten.
 2. Schil de uien en snijd ze in halve ringen. Let op dat het ‘staartje’ dat alle schijfjes vast houdt de grootste tranentrekker is, dus bij voorkeur maak je eerst schoon en snijd je vlak voor je ringen snijd het kontje er af. Scheelt weer wat tranen.
 3. Neem een soeppan van ongeveer 2 liter inhoud met een dikke bodem (van gietijzer of emaille bijvoorbeeld) en zet op middellaag vuur. Smelt de boter en voeg de ui toe. Roer regelmatig met een pollepel en laat 20 minuten karamelliseren. De ui wordt dan licht bruin van kleur en is helemaal zacht geworden. Voeg ondertussen de tijm(rits van de takjes af) en de laurierblaadjes toe. Knijp de de knoflookteentjes uit en wrijf met een dessertlepel tot een zalf achtige substantie.
 4. Zet 1,5 liter water op in je waterkoker en maak hiermee de bouillon in een gietpannetje of maatbeker, door het kippenbouillonblokje en de paddenstoelenbouillon er door heen te roeren.
 5. Wil je een licht gebonden soep roer dan de bloem door de uien en laat een beetje meebakken, want de bloem moet garen. Voeg vervolgens het eekhoorntjesbroodpoeder, de uitgeknepen knoflookteentjes en de cognac toe en als laatste de bouillon. Breng de soep aan de kook en laat 5 minuutjes pruttelen.
 6. Maak ondertussen de kaascroûtons door de sneetjes afbakstokbrood te bestrooien met kaas en in de oven op een roostertje te plaatsen voor 4 minuten. Zet de oven dan nog een minuutje op de grilstand.
 7. Serveer de soep heet met twee kaascroûtons!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.