Wortel-dadel cake

Deze heerlijke kruidige worteldadel cake is een echte traktatie in de koudere maanden. Heerlijk voor bij een kop thee of zelfs als ontbijt, want erg ongezond is deze niet. Carrotcake of wortelcake is zo’n heerlijke klassieker, maar als ik het dan zelf wil maken raak ik altijd ontmoedigd bij het zien van de ingrediënten, want het klinkt gezonder dan het meestal is. Daarom heb ik in de afgelopen jaren mijn eigen recept ontwikkeld, die ik wel redelijk gezond durf te noemen zonder dat dat af doet aan de echte “carrotcake” smaak. Vaak is dat immers waar de gezonde varianten stranden wat mij betreft, ze redden het gewoon niet qua smaak en structuur ten opzichte van het origineel en tja dan wint toch echt het origineel. Dus gezonde varianten, heel graag, maar die moet de concurrentie wel aankunnen wat mij betreft en deze is door test.


Waar carrotcake precies vandaan komt is niet duidelijk, maar in de middeleeuwen was suiker best kostbaar en werd dan vaak vervangen door zoet fruit of groente. Deze gewoonte kreeg tijdens de tweede wereldoorlog weer een opleving en waarschijnlijk is toen de voor ons bekende variant ontstaan in Europa. De creamcheese icing is zeer waarschijnlijk een Amerikaanse toevoeging. Helaas is suiker nu geen schaars goedje meer en wordt tegenwoordig ook veel suiker gebruikt in de wortelcakes, waardoor ze mierzoet worden en het oorspronkelijke idee van suiker vervangen door groente zeker niet meer op gaat. In dit recept heb ik dat weer proberen terug te halen en heb ik nog wat extra hulpmiddelen zoals appelmoes en dadels toegevoegd. Het beetje suiker dat er in zit wordt gebruikt om de eieren luchtig mee op te kloppen, waarmee de cake een luchtigere structuur krijgt.

De topping is ook nog wel een puntje, want als je de verhouding creamcheese en poedersuiker bekijkt in de meeste recepten, dan is het een absolute no-go voor mij. Maar je wilt natuurlijk toch een lekkere smeuïge topping. De grote hoeveelheid suiker zorgt voor houdbaarheid en stevigheid en zodra je die weglaat heb je dus op die twee gebieden een probleem. Mijn oplossing is om dan de topping apart te bewaren en erbij te serveren of er vlak voor serveren op te smeren. Tenzij je weet dat  de taart snel op gaat, dan kun je het er prima op de hele taart smeren. Ik kies meestal voor ricotta, mascarpone of creamcheese opgeklopt met een beetje vanille en ahorn- of agave siroop.


Dit is een redelijk machtige cake en past meer bij een gezellig theemoment na een fikse wandeling dan op een verjaardagstafel. Maar mocht je de cake toch voor een verjaardag willen maken, zorg dan dan je iets lichtere bloem neemt en voeg de walnoten dan alleen als garnering toe. Dit recept kun je overigens ook prima in een rechthoekige of vierkante vorm maken en een 1/2 recept is voor een klein gezelschap in een 18 cm diameter vorm ook een prachtig cakeje! Mocht je de verschillende kruiden veel gedoe vinden, dan kun je ook 1 1/2 tl speculaaskruiden toevoegen, maar zelf geef ik de voorkeur aan zelf kruiden doseren.


Wortel-dadel cake

26 cm vorm 12 p | 18 cm vorm 1/2 recept 8 p | bereiding 15 min | baktijd 45 min

Ingrediénten

 • 250 g speltmeel of bloem (of een glütenvrije mix)
 • 50 g amandelmeel
 • 1 tl bakpoeder
 • snuf zout
 • 1 tl kaneel
 • Snuf gemalen kruidnagel
 • 1 tl gemberpoeder
 • 1/4 tl gemalen kardemom
 • 1/8 tl geraspte nootmuskaat
 • 140 g ontpitte dadels
 • 1/2 tl baksoda
 • 1/2 kopje warm water
 • 1 sinaasappel of 2 mandarijnen, sap en zest (zest alleen bij biologisch)
 • 100 g appelmoes ongezoet
 • 100 g gesmolten roomboter of plantaardige olie
 • 70 g rietsuiker of kokosbloemsuiker
 • 4 eieren
 • 200 g geraspte wortel
 • 80 g gehakte walnoten

Topping

 • 2 el ahornsiroop, agavesiroop of honing
 • 200 g volle roomkaas of mascarpone (koelkastkoud)
 • paar walnoten om te garneren

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 170°C. Vet een vorm in van 24-26 cm doorsnede voor 1x recept en van 18-20 cm voor een half recept. Boter of olie de vorm en bekleed met bakpapier.
 2. Rasp de wortel en weeg af. Ontpit de dadels en hak in grove stukken weeg ze af in een steelpan en doe er een half kopje water bij, de roomboter in stukjes (of olie), de baksoda, zest en sap van sinaasappel of mandarijn en de appelmoes en laat op een zacht vuurtje warm worden en laat even borrelen.
 3. Meng de droge ingrediënten in een beslagkom inclusief de kruiden en meng goed door elkaar met een vork.
 4. Klop met de handmixer of een stand mixer de eieren met de suiker tot het romig en veel volume heeft gekregen. 
 5. Voeg het vloeibare dadel-appelmoes mengsel bij de bloem en vouw met een spatel door elkaar. Voeg er vervolgens het ei-suikermengsel bij en vouw door elkaar. Als laatste doe je de geraspte wortel en de gehakte walnoten er door.
 6. Giet het beslag in de voorbereide vorm en bak op 170°C voor circa 45 minuten of tot een prikker er zonder beslag uit komt.
 7. Meng voor de topping de ingrediënten met een garde of mixer tot je een mooie egale structuur hebt en bewaar in de koelkast tot gebruik.
 8. Check na 35-45 minuten of een satéprikker zonder beslag er aan uit de cake komt en haal dan uit de oven. Laat de cake 5 minuten afkoelen en stort hem dan op een plank of serveerschaal. Verwijder voorzichtig het bakpapier. Als je de cake warm of lauw wilt opdienen dan kun je de topping er bij serveren en wil je hem koud opdienen dan wacht je tot de cake is afgekoeld tot je de topping met een spatel of paletmes op de bovenkant smeert. Eventueel kun je nog garneren met wat walnoten boven op de topping

3 gedachtes over “Wortel-dadel cake

 1. Pingback: Recepten voor Pasen | Smaken van Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.