Varkensvlees in paddenstoelensaus

Om eerlijk te zijn ben ik gek op sauzen en dan bedoel ik echt alle soorten sauzen, van chimichurri tot beurre blanc! Sauzen zul je dus ook veelvuldig vinden op mijn blog. Roomsaus maak ik niet zo heel vaak, maar met dit gerecht past het perfect. Het is weer die verleidelijke smaak van Eekhoorntjesbrood (Porcini), die deze romige saus een rijke smaak geeft. Zo gevaarlijk lekker!

Dit recept kan met allerlei soorten varkensvlees worden bereid, maar ook met kip of rundvlees is de saus heerlijk. En voor een als vegasaus voor bij pasta of over broccoli werkt deze saus ook uitstekend. Meestal ga ik voor lokaal of biologisch vlees en dan hangt het er maar net van af wat er is. Op de eerste foto heb ik het gerecht met varkensfilet lapjes gemaakt en daarbij geplette aardappelen (geïnspireerd op een recept van Jamie Oliver) en gesmoorde groene kool, prei en haricots verts met knoflook en kurkuma. En op de tweede foto is heb ik ribkarbonades gebruikt en erbij een puree van pompoen/bloemkool/witte bonen en snijboontjes.

Eekhoorntjesbrood is een erg mooi product om je recepten mee te verrijken. Meer weten? Lees mijn blogbericht over Eekhoorntjesbrood.

Gerecht voor 4 personen. Bereidingstijd totaal 30 minuten (excl. bijgerechten)

Ingrediënten

Voor de saus:

 • 1 flinke witte ui of 2 kleinere
 • 1 teentje knoflook
 • 8 kastanjechampignons
 • 1 theelepel eekhoorntjesbroodpoeder
 • 1 takje verse rozemarijn of 1/4 tl rozemarijnpoeder
 • boter om in te bakken
 • scheutje droge sherry of cognac
 • 200 ml slagroom
 • versgemalen peper naar smaak
 • zout naar smaak
 • handje peterselie

Voor het vlees:

 • voor 4 personen varkensvlees (karbonades, filetlapjes, varkenshaas) of kip
 • 1/2 theelepel eekhoorntjesbroodpoeder
 • zout en vers gemalen peper
 • 1 takje rozemarijn
 • 2 geplette knoflookteentjes met schil
 • Olijfolie en klont boter om in te bakken

Bereiding Vlees
Benodigdheden: grote koekenpan, klein bakje, vleestang, vleesthermometer, ovenschaal of braadslee, snijplank.

 1. verwarm de oven voor op 200 º C . Zorg dat het vlees op kamertemperatuur is en dep het droog met keukenpapier.
 2. maak een simpele kruidenmix in een bakje met het eekhoorntjespoeder, flink wat versgemalen peper en zout. Strooi dit mengsel over de bovenkant van je vlees.
 3. zet een koekenpan op middelhoog vuur en laat heet worden. Doe een scheut olijfolie en een klont boter in de pan en wanneer de boter is gesmolten en begint te bubbelen leg je de geplette knoflookteentjes, rozemarijn takje en het vlees eerst op de gekruide kant in de pan. Schroei je het vlees aan alle kanten dicht met een vleestang en laat de buitenkant goed karameliseren, d.w.z. mooi bruin gebakken.
 4. leg het vlees in een ovenschaal of braadslee en steek er de vleesthermometer in. Als je er een hebt met een alarm zet dat dan aan op 68ºC. Met filetlapjes is het niet nodig om ze in de oven zetten. Je kunt ze dan beter weer terug in de saus leggen om nog laatste garing te krijgen. Bij karbonades duurt het ongeveer 10 minuten, maar houd de temperatuur in de gaten. Varkensvlees mag niet te rauw zijn, maar te gaar is zeker ook niet lekker. GA NU VERDER MET SAUS
 5. wanneer de binnentemperatuur van het vlees 68 ºC is dan haal je het vlees uit de oven en laat het rusten.

Bereiding Saus

Benodigdheden: snijplank, snijmes, pan waar je het vlees in bakt, pollepel en eventueel een sauskannetje.

 1. snijd de ui, knoflook en de champignons in halve plakjes.
 2. als je een takje rozemarijn hebt, dan rits je de blaadjes er af en snijd die fijn.
 3. wanneer het vlees uit de pan is, laat je de pan op middelhoog vuur staan.
 4. voeg het klontje boter toe en dan de ui, knoflook, rozemarijn en de champignons en roer goed door elkaar.
 5. terwijl je bakt voeg je peper, zout en het eekhoorntjesbroodpoeder toe en roer goed door elkaar. Het wordt nu erg droog en begint bijna aan te branden en dat is nu de kunst, om zonder aan te branden maximale smaak er uit te halen! Giet de scheut cognac of sherry erbij en roer er even goed door.
 6. giet de slagroom in de pan en laat de saus even door borrelen, zodat het een beetje indikt. Maak het af met een handje gesneden peterselie en proef nog even of er voldoende peper en zout in zit. Je kunt de saus overgieten in een sauskannetje of je legt het vlees er in en serveert het in de pan.

Wil je de saus zonder vlees bereiden? volg gewoon het recept. Omdat je geen vleesjus in de pan hebt, bak je in boter. Zorg dat je de ui en champignons goed karameliseert voor je de cognac of sherry erbij giet, dat geeft de saus een intensere smaak!

Hopelijk bevalt het recept! Leuk als je een reactie achter laat wanneer je de paddenstoelensaus gemaakt hebt. En mocht je graag nog het recept van een van de bijgerechten willen, dan kun je je verzoek ook in de reactie achterlaten of schrijf me via fb messenger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.