Mango kwarktaart met kokos

We zijn hier thuis verzot op mango’s. Er is eigenlijk altijd wel mango in huis. Een beetje zoals in Bolivia, want daar had je op elke hoek van de straat wel een fruitverkoper met rijpe mango’s. Je kunt er ook heel veel mee. Hier verdwijnen ze in de smoothies, salades, chutney en natuurlijk taarten. Deze non-bake kwarktaart heb ik bedacht, na veel recepten te hebben bestudeerd en uitgeprobeerd. De basis is gemaakt van half kokosbiscuitjes en half haverbiscuits. Daarop een romig mengsel van mangopuree met kwark, slagroom en kokosmelk en garnering van passievrucht, mango en kokoskrullen. Op koningsdag=woningdag werd de taart door huisgenoten en aanhang getest en is vlag en wimpel geslaagd!

Je hebt zoveel varianten ‘cheesecakes’, van de overheerlijke, maar iets zwaarder op de maag liggende, gebakken New York Cheesecake tot de heerlijk frisse niet gebakken kwark- en cheesecakes. Niet gebakken (on-bake) wil dus zeggen dat de taart is opgesteven in de koelkast en niet is gebakken. Een niet gebakken taart heeft ook geen ei nodig en bestaat dus over het algemeen uit creamcheese en/of slagroom en/of kwark. Wanneer voor het grootste deel de echte stevige creamcheese (zoals die met de Amerikaanse naam) wordt gebruikt, dan is er geen gelatine of agar agar nodig om de taart te laten stollen, maar bij minder stevige varianten of bij bijvoorbeeld kwark is wel een geleimiddel nodig. Zelf gebruik ik gelatineblaadjes, maar uiteraard kun je ook gelatine in poeder of het niet-dierlijke geleimiddel Agar Agar gebruiken. In deze taart zit genoeg gelatine om de taart een hele dag buiten de koelkast te laten staan. Dat vind ik altijd belangrijk, want het moet er wel mooi uit blijven zien gedurende de hele dag! Of nou ja, zolang het duurt.

En dan de perfecte bodem voor de taart, die is heel belangrijk en ook hierin is veel variëteit. Standaard wordt een cheesecake met een koekjesbodem gemaakt, maar koekjes heb je uiteraard in vele smaken. Van mij mag de bodem best wel dik zijn. En wanneer je een gezondere cheesecake wilt, dan kun je de bodem ook van noten en dadels maken of je gebruikt koekjes zonder glüten of zonder suiker, afhankelijk van je dieetvoorwaarden. Er zal zeker nog een gezondere cheesecake op het blog komen, maar nu heb ik een feestgevoel, vanwege Koningsdag, Bevrijdingsdag en op 5 mei mijn moeders 80ste verjaardag, dus genoeg reden om uit te pakken!

Ingrediënten

Voor de bodem

 • 250 g kokosbischuits + haverbiscuits (half/half)
 • 100 g roomboter
 • snufje zout

Voor de vulling

 • 2 mango’s (totaal ongeveer 700 g vruchtvlees)
 • 1/2 sinaasappel of citroen schil en sap
 • 500 g kwark of Turkse Yoghurt
 • 100 g witte basterdsuiker
 • 150 ml slagroom
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 100 ml kokosmelk
 • 9 blaadjes gelatine (=16,6 g of 15g gelatinepoeder)

Voor de topping

 • 2 rijpe passievruchten (liefst met de schil al een beetje gerimpeld)
 • 1/4 mango
 • 1 el citroen- of limoensap
 • 1 el honing of agavesiroop
 • 20 g kokossnippers

Bereiding

De bodem

 1. Bereid je springvorm voor door deze te bekleden met bakpapier op de bodem en aan de zijkanten. Je kunt met een beetje vetstof het bakpapier laten plakken aan de vorm. Zet weg tot gebruik.
 2. Smelt de boter in een pannetje of in de magnetron met een snuf zout. Doe de koekjes in een keukenmachine en ‘pulse’ (aan/uit/aan/uit) totdat je een fijne kruim hebt. Doe de gesmolten boter erbij en pulse nog een paar keer tot het goed is vermengd. Stort het bodemmengsel in de vorm en druk aan met de achterkant van een lepel of zoals ik met een houten vleeshamer, zodat het gelijk verdeeld is en mooi glad wordt. Zet weg in de koelkast.

De taartvulling

 1. Schil de mango’s met een dunschiller en snijd langs de pit het vruchtvlees er af. Weeg voor de zekerheid af tot rond de 700 g. Pureer de mango met het sap en de schil van de sinaasappel of citroen in een keukenmachine, blender of met de staafmixer tot een gladde puree.
 2. Voeg de witte basterdsuiker toe aan de mangopuree en blender er nog even goed door.
 3. Zet de gelatineblaadjes in koud water en zorg dat ze goed onder het water staan.
 4. Weeg de kwark af en meng de mangopuree hier goed door heen met een spatel.
 5. Klop de slagroom met de vanillesuiker totdat deze lobbig is en spatel deze door het mango-kwarkmengsel met een spatel. Maar LET OP niet overbodig roeren, want dan verliest de geklopte room te veel luchtigheid.
 6. Verwarm de kokosmelk in een klein pannetje tegen de kook aan en zet het vuur uit. Knijp de gelatineblaadjes één voor één uit in je hand en meng in de hete kokosmelk tot gesmolten met een garde.
 7. Meng de gelatinekokos met een spatel goed door het mango-kwarkmengsel en vul de vorm. Laat de taart minimaal drie uur in de koelkast stollen.

De topping

 1. Snijd ongeveer een kwart mango in dunne plakjes en leg deze in een waaier in het midden van de taart.
 2. Meng het citrussap met de agave of honing in een klein bakje en kwast dit over de mango, zodat die mooi van kleur blijft.
 3. Snijd de passievruchten door midden en lepel het pulp er uit en roer in een bakje even goed door, zodat de pitjes minder samen klonten. Verdeel de pulp over de taart vanaf de mango tot 2 cm van de rand af.
 4. Rooster de kokossnippers even in een koekenpan of in de oven, zodat ze hier en daar een beetje bruin kleuren. Niet te veel. Verdeel de snippers over de buitenste rand van de taart.

2 gedachtes over “Mango kwarktaart met kokos

 1. Anoniem

  Dag lieverd, heb vandaag nog n restje cZn je quessadiles met kip en zoete aardappel gegeten, heerlijk! Met mango rode kool salsa????????dank lief

  Outlook voor Android downloaden

  ________________________________

  Like

 2. Yara

  Ooooh deze ga ik zeker maken, Karmijn! Al m’n lievelingssmaken bij elkaar: dit is een mooi alternatief voor een vakantie naar een tropisch land😃💋

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.