Tortillas met kip en zoete aardappel

Bij ons is het altijd feest als er Mexicaanse tortillas op het menu staan. Dit is vanaf heel jong het lievelingsgerecht van mijn oudste (nu alweer 16jaar). Naast de smaakbommen is vooral die tafel vol met lekkernijen waar je zelf je feestje van kunt bouwen op je bord, super leuk aan dit soort eten. Het is ook fijn dat je de basis redelijk mild kunt houden als je zorgt dat er genoeg pittigs op tafel staat om het zelf zo pikant te maken als je wilt. Deze vulling is één van onze favorieten, maar er zullen nog veel meer varianten volgen op dit blog. Wat dacht je bijvoorbeeld van een pittige gehakt met bonen vulling, pulled pork met Mexicaanse barbecuesaus of chipolataworstjes met ingemaakte rode ui? En het leuke is, hoe meer mensen hoe meer soorten vullingen je kunt maken, dus maak er gewoon een Fiesta van!

De tortilla is een Mexicaans plat brood van maïsmeel en/of tarwe en is heerlijk met allerlei soorten vullingen. Naast zeg maar de hoofdvulling is het lekker om nog een aantal kleine gerechtjes er bij te serveren, zoals een friszure salsa, een pittige salsa, koolsalade met mango, ingemaakte rode ui, guacamole (avocadopuree), cream cheese, limoenpartjes, bonen, koriander en natuurlijk de tortillas zelf niet vergeten!

De tortillas kun je zelf maken, maar eerlijk gezegd kost mij dat te veel tijd en vooral energie en koop ik het liefst tortillas van (gedeeltelijk) maïs gemaakt. Het is best veel werk om alles te maken, maar er zijn altijd korte wegen, dus ik geef je waar mogelijk aan waar je een tijdsbesparing kunt maken.

De hoeveelheid is voor 4 personen. Bij meer personen kun je er voor kiezen gewoon meer te maken of je kunt ook andere vulling(en) erbij maken, zodat er iets te kiezen is.

Ingrediënten

 • 6 x kippendij
 • 2 witte ui
 • 3 zoete aardappel
 • 1 paprika
 • 2 teentjes knoflook
 • 4 tl Picadillo kruiden (original spices van J. Boer)
 • 4 el olijfolie of kokosolie
 • 1 tl zout
 • optioneel: pot zwarte bonen en/of 1 extra rode peper voor als je tegen wat pit kan

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 200° C.
 2. Snijd de ui in halve ringen, de knoflook ik plakjes, de paprika in lange dunne schijven, het pepertje (optioneel) in dunne plakjes en de zoete aardappels in partjes van ongeveer max 4cm  lang. Snijd of knip de kip in repen van ongeveer 4cm lang en 2cm dik.
 3. Zet een pan, die in de oven mag, op het vuur en voeg de olie toe. Wanneer de olie heet is voeg je de uien en de kip (en het pepertje) toe en roer even om, zodat de kip dicht schroeit. Voeg dan de knoflook, paprika en zoete aardappel erbij en roer weer door elkaar.
 4. Doe de kruiden bij het mengsel, roer er goed doorheen en zet de pan in de oven.
 5. Na 10 minuten kijk even naar de kip en schep het mengsel weer even goed door, zodat het onderste ook wat kleur kan krijgen. Als je er bonen in wilt, dan kun je die er nu doorroeren. Na nog 5 á 10 minuten moet het kipmengsel klaar zijn. Check even of alles gaar is en proef of de smaken kloppen. Iets meer zout? Iets meer smaak? voeg dan wat zout en/of picadillo kruiden toe of geroosterd paprika poeder.

Snellere bereiding:

 1. De snelle bereiding geeft een iets minder intense smaak, maar soms kan het gewoon even niet anders! Verwarm de oven voor op 200°C, snijd alle ingrediënten zoals hierboven beschreven. Neem een ovenschaal groot genoeg om alle ingrediënten in te krijgen zonder dat ze te hoog op elkaar hoeven te liggen, want dan krijg je meer een stoofgerecht. Doe alle ingrediënten in de ovenschaal, meng goed en laat 25 tot 30 minuten in de oven garen. Halverwege even omscheppen en aan het einde even de gaarheid checken en de smaken controleren.

Bereiding tortillas

Je kunt de gekochte tortillas op twee manieren bereiden. Optie 1: bak ze één voor één in een droge en hete koekenpan zonder antiaanbaklaag, zodat er bruine blaren op elke kant ontstaan. Bewaar ze op een bord in een theedoek om ze warm te houden en zet zo op tafel. Optie 2: neem een ovenbakplaat, bedek deze met bakpapier of zilverfolie. Vul de tortillas met een eetlepel geraspte kaas en stapel ze als dakpansgewijs deels op elkaar. Zet de laatste 10 minuten in de oven en eet ze als ze warm zijn, want anders krijg je ze niet meer makkelijk open!

Opties voor bijgerechten:

 • Guacamole
 • Friszure salsa met mango of ananas
 • Friszure mango-rode kool salade
 • Zoet-zuur van rode ui
 • cream cheese (kant en klaar)
 • jalapeño salsa (te koop in de winkel)

RESTJES?

 • Met restjes tortilla kun je volgende dag heerlijke quesadillas maken. Gewoon even een beetje kaas en tomaat tussen twee tortillas of een beetje vulling als je nog hebt en in een beetje olie bakken in de pan aan beide kanten. Vind je het lastig omdraaien vul dan de tortilla voor de helft en sla hem dubbel, iets handzamer.
 • Rol de overgebleven tortillas na het eten op met vullingen/of bonen en kaas, leg in een ovenschaal en maak de volgende dag warm voor de lunch. Hoe heten ze dan? uuuuuh ik weet niet, denk een burrito!

7 gedachtes over “Tortillas met kip en zoete aardappel

 1. Pingback: Salsa verde | Smaken van Karmijn

 2. Pingback: Rode ui op zoetzoutzuur | Smaken van Karmijn

 3. Pingback: Burritos met gehakt | Smaken van Karmijn

 4. Pingback: Enchiladas de pollo | Smaken van Karmijn

 5. Pingback: Guacamole als bijgerecht | Smaken van Karmijn

 6. Pingback: Green Goddess dip | Smaken van Karmijn

 7. Pingback: Rode kool en mango salsa met maïs en zwarte boontjes | Smaken van Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.