Rijst van doña Felipa

Dit is rijst voor diegenen die zoals ik rijst meestal super saai vinden. Eigenlijk maakte ik nooit rijst, alleen soms nasi of paella met veel kruiden en specerijen. En toen werd ik in Bolivia ineens verrast door een andere manier van rijst maken. Mijn Boliviaanse exvriend en vader van mijn kinderen maakte, als hij een keer kookte deze rijst en die vond ik heerlijk. Daarom heet de rijst bij ons thuis naar zijn moeder Doña Felipa. Deze manier van rijst bereiden heeft als voordeel dat het makkelijk is (in tegenstelling tot bijvoorbeeld Paella en Risotto) en dat je het heel veel smaak kunt meegeven. Meestal maak ik de rijst met ui, knoflook, paprika, stukjes chorizo en tomaat. We eten er soms worstjes bij, of chuletas (karbonades) met scherrysaus of lekkere hele gambas gebakken met knoflook en chili. Eigenlijk is het een simpele versie van paella, gemaakt zonder paellapan, maar wel in een brede pan, zoals een hapjespan.

Het geheim van deze rijst zit hem in het eerst aanbakken van de smaakmakers, dan de rijst even meebakken en vervolgens tomatenblokjes en bouillon erbij. Je kookt de rijst droog, dus dat moet je wel in de gaten houden en je mag er niet in roeren!!!! Maar verder is het echt een super makkelijk recept. Het is zeg maar een alledaagse paella zonder paellapan. Voeg zoveel smaak toe als je wilt. Je kunt gaan voor chorizo als ik vaak doen, maar je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld veel verse kruiden, paddestoelen, chilivlokken of ansjovis.

voor 4 personen

Ingrediënten

 • 1 pak zilvervliesrijst
 • 1 stuk chorizoworst 8cm
 • 2 knoflooktenen
 • 1 grote rode ui
 • 1/2 rode paprika
 • 1/2 groene of gele paprika
 • 2 wortels (of 1 grote)
 • 1 blik tomatenblokjes bio (of een blikje tomatenpurée + extra water)
 • 2 el Al-andalus kruiden (Original spices J.Boer – evt. vervangen door 1/2 tl gerookt paprikapoeder+ 1/4 tl komijnpoeder+ 1/4 tl korianderpoeder+ 1/2 tl oregano)
 • 500 ml  kippenbouillon
 • extra water indien nodig
 • verse peper naar smaak
 • zout naar smaak
 • Olijfolie om in te bakken
 • 1/2 citroen
 • verse kruiden om op te dienen

Ingrediënten Catalaanse worstjes

 • 12 catalaanse worstjes
 • 1 witte ui
 • paar blaadjes oregano of salie
 • 1/2 rode paprika
 • 1/2 groene of gele paprika
 • 1 knoflookteentje
 • 1/2 geel pepertje
 • Olijfolie om in te bakken
 • scheutje sherry

De Spaanse rijst is overigens ook heel lekker met karbonades, kip, gebakken gamba’s of inktvis. Een frisse salade erbij en een goed glas witte wijn of rosé!

Bereiding Spaanse rijst

 1. Zet de waterkoker aan om 500ml kippenbouillon te maken.
 2. Maak de chorizo, paprika, ui en wortel schoon en snij in kleine blokjes en de knoflook fijn.
 3. Zet een hapjespan of brede braadpan op middelhoog vuur en voeg een flinke hoeveelheid olijfolie toe. Bak hierin de chorizo, ui, knoflook, paprika en wortel en roer even door totdat de ui wat glazig wordt. 
 4. Voeg de rijst en de Al-andaluz kruiden toe en roer alles goed door elkaar, zodat elke rijstkorrel wat vet om zich heen heeft.
 5. Voeg de tomatenblokjes uit blik toe en vul erna het blik voor de helft met water (dus 350ml extra water) en voeg toe, even als de bouillon. Het water moet nu ongeveer één kootje van je vinger boven de rijst uitkomen (ongeveer 2,5cm). Zet het vuur nu zachter en laat rustig pruttelen en roer er niet meer in!
 6. Kijk na 15 minuten of het vocht is opgenomen door de rijst. Je mag niet roeren! Dus pak de achterkant van een pollepel steek tot de bodem van de pan, duw de rijst opzij en kijk of er nog een laagje water onderin zit. Zo ja, dan laat je het nog 5 minuutjes zonder deksel verder koken. Zo nee, dan check je de gaarheid van de rijst. Is die nog niet gaar, dan doe je er nog 1/4 blikje water bij en laat je het nog 5 minuten met deksel en 5 minuten zonder deksel koken. 
 7. Wanneer de rijst na ongeveer 20 á 30 minuten gaar is, zet je het vuur uit en laat je de deksel op de pan. Laat zo nog even een kwartiertje staan. Dan kan de rijst een beetje afkoelen en opdrogen, zodat wanneer je hem straks omroert je geen kleffe rijst hebt.
 8. Roer de rijst voorzichtig los met een pollepel en proef of er zout/peper bij moet. Pers de halve citroen uit en giet dit over de rijst, roer nog even door. Bestrooi eventueel met verse peterselie of koriander en dien op.

Bereiding worstjes (wanneer de rijst op staat kun je met de worstjes beginnen)

 1. Verwarm de oven voor op 180C. Maak de ui, knoflook, pepertje en paprika schoon. Snij de ui in 1/2 ringen, de paprika 1/2 plakjes en de peper en knoflook fijn.
 2. Verwarm in een ovenvaste koekenpan wat olijfolie en wacht tot de pan goed heet is. Bak nu eerst de worstjes rondom aan, zodat ze wat kleur krijgen.
 3. Voeg de overige ingrediënten bij de worstjes en schudt de pan tussen het bakken door een paar keer goed heen in weer. Na 5 minuutjes kun je de sherry toevoegen en zet je het vuur nog even hoog om de alcohol te laten verdampen. Schuif de pan in de oven en laat nog 10 minuutjes braden totdat de worstjes gaar zijn en de paprika zacht, maar nog wel met een bite, zijn.

3 gedachtes over “Rijst van doña Felipa

 1. Pingback: Geroosterde aubergines | Smaken van Karmijn

 2. Pingback: Pinchos Moruños – Tapas | Smaken van Karmijn

 3. Pingback: Zomers lekkers | Smaken van Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.