In 2012 won Sherlina Permalloo Masterchef UK en haar roots lagen in Mauritius, een eiland aan de oostkust van Afrika. Het eten dat deze winnares maakte in Masterchef knalde echt van het scherm en de jury was duidelijk zeer onder de indruk van de verrassende smaken. Het eiland is door de geschiedenis heen met heel veel nationaliteiten in aanraking geweest. De eerste kolonisten waren zelfs Nederlanders. De Mauritiaanse keuken is daardoor eigenlijk een bijzonder huwelijk tussen de Caribische, Afrikaanse, Europese en Aziatische keuken. Een ultieme fusionkeuken dus! Ik heb veel Mauritiaanse recepten bestudeerd en deze chutney is één van de creaties die daar uit voort is gekomen. Een pittig, zurig-zoete chutney met heerlijke kruiden.
Deze chutney past in zowel de caribische keuken als ook in de aziatische keuken en daarom kun je er alle kanten mee op. Bijvoorbeeld als frisse tegenhanger bij curry’s, stoofgerechten, zoals de Vega Madrascurry met eigengemaakt naanbrood. Maar ook bij vis of schelpdieren is dit verrassend lekker. Helaas hebben we hier niet van die prachtige grote garnalen zoals op Mauritius, maar met gambas van de gril met een frisse komkommer raïta erbij werkt het ook prima hoor! Wij aten het laatst bij groente pakoras en garnalencurry, die komen ook nog op het blog. Wil je een iets simpeler en minder kruidige variant? Maak dan de zoetzure ananas die ik vaak bij de rijsttafel maak.
Het recept is in 20 minuutjes gepiept en dan is het wel het lekkerst om even af te laten koelen voor je het opdient, dus maak het gerust een dagje eerder. In de koelkast kun je deze chutney zeker een week goed houden.

Bereiding
- 1 verse rijpe ananas
- 1 witte ui
- 2 teentjes knoflook
- 1/2 rood pepertje of chilivlokken
- 3 cm verse gember
- 1 kurkuma vers of 1 tl gedroogd
- 1/4 tl Garam massala (bijv. Original Spices J.Boer)
- 1/4 tl Madras curry kruiden (bijv. Original Spices J.Boer)
- 1 el palmsuiker (evt. vervangen door agave of honing)
- 1/2 tl zout
- paar draaien verse peper
- 3 el rijstazijn of natuurazijn
- water
- 1 el arrowroot
Bereiding
- Schil de ananas, snij in vier parten en verwijder de kern van elk part. Snij vervolgens elk part in dunne repen en vervolgens in kleine stukjes.
- Schil de knoflook, gember en kurkuma en snij in stukjes. Schraap de zaadjes uit het pepertje en snij in kleine stukjes. Snij de ui in kleine stukjes en zet de droge kruiden + zout vast klaar in een bakje.
- Mix in een staafmixbakje of vijzel: gember, verse kurkuma, knoflook, pepertje, palmsuiker en een handje van de klein gesneden ananas fijn.
- Verwarm een kookpannetje of wok (waar een deksel bij zit) en gooi er de droge kruiden even in om te verwarmen, zodat de smaken los komen.
- Doe nu de puree erbij die je net hebt gemaakt en de stukjes ui en roer met een pollepel goed door elkaar.
- Voeg de overige ananaspartjes toe en roer alles door elkaar.
- Doe de azijn erbij en vul de pan met water tot halverwege de ananas. Doe de deksel op de pan en laat 10 minuten met deksel en nog 5 minuten zonder deksel zachtjes pruttelen.
- Proef even of je de balans van zoet/zout/zuur/pittig goed vindt en pas aan indien nodig.
- Meng in een bakje 1 el arrowroot met 3 el water tot een papje en meng het door de chutney.
- Laat afkoelen en dien op bij je maaltijd. In een schone weckpot is deze chutney zeker een week houdbaar.
Heerlijk bij een Indiase groentecurry , komkommer raïta en naanbrood!


Pingback: Indiase boterkip | Smaken van Karmijn