Dulce de leche ijs

De enige keer dat ik echt verrast werd door ijs was toen ik met mijn moeder in Buenos Aires, Argentinië, een dulce de leche ijsje proefde. Wauw wat een geweldige smaak was dat. Dit ijs moest ik daarom maken. Romig karamelijs met gezoute hazelnoten is zelfs voor iemand die niet snel warm loopt voor ijs onweerstaanbaar. Voor mij is een hele zomer zonder ijs geen enkel probleem, want ik heb altijd wel een kritiekpunt…te zoet, te ijzig, te chemisch van smaak, kleurstoffen…noem maar op. Het moet wel heel goed zijn als ik die hoeveelheid “ongezond” op eet. Dan zit er maar 1 ding op om mijn naar ijs snakkende huisgenoten te plezieren; zelf ijs maken! 

We hebben sinds een jaar een simpele ijsmachine, maar wij snappen elkaar nog niet helemaal. Gelukkig is daar nog mijn trouwe vriend de gecondenseerde melk, waar je mooi ijs mee kunt maken zonder ijsmachine. Je hebt dan geen extra suiker nodig en in principe ook geen eieren. Het is echt een makkelijke en snelle manier met een topresultaat. Natuurlijk is er ook nog gewoon sorbetijs. Dat maak ik met bevroren vruchten, die ik dan vervolgens blender, weer even vries en klaar is je sorbet. Maar dit Dulce de leche ijs is meer een luxe toetje, niet voor elke dag hoor.
Dit ijs maak je met gecondenseerde melk omgetoverd in dulce de leche karamel! Dat is echt een techniek die je eens moet proberen, lees hier hoe simpel het is. Voor dit ijs maak ik de karamel iets lichter, zodat het goed mengt met de room. Daarvoor kook ik de gecondenseerde melk 2 i.p.v. 3 uur. Je klopt de afgekoelde dulce de leche met een gelijke hoeveelheid slagroom tot een smeuïge massa, schept er eventueel nog wat hazelnoten doorheen die je door de gezoute honing hebt gehaald, nachtje in de vriezer en smullen maar.

Ingrediënten

 • 1 blikje dulce de leche (2uur gekookt, zie recept)
 • 400 ml slagroom
 • handje hazelnoten, ontveld en geroosterd
 • snufje zout
 • 2 el honing

Bereiding

 1. Hak de hazelnoten iets kleiner en verwarm ze in een kleine koekenpan met de honing en het zout. Blijf met een houten spatel roeren totdat de honing als een karamel om de nootjes heen zit. Dit duurt een paar minuutjes. Leg de nootjes op een bakpapiertje om af te koelen.
 2. Klop met een garde, handmixer of in een robotmixer de dulce de leche en de slagroom ongeveer 5 minuten tot je een lobbige, romige en egale massa hebt.
 3. Spatel de nootjes door het ijsmengsel en stort in een plastic container. Laat het ijs minimaal 6 uur vriezen en haal het 15 minuutjes voor je het wilt serveren uit de vriezer.

5 gedachtes over “Dulce de leche ijs

 1. Pingback: Pompoen-karamel cheesecake | Smaken van Karmijn

 2. Pingback: Pompoen-karamel cheesecake | Smaken van Karmijn

 3. Pingback: “Dulce de leche” zelf maken | Smaken van Karmijn

 4. Pingback: Maracuya mango ijs | Smaken van Karmijn

 5. Pingback: Zomers lekkers | Smaken van Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.