Indiase lamsschenkel curry (slowcooker)

Dit gerecht was zo verrassend lekker dat het water me in de mond loopt als ik er aan terug denk. Kees en ik aten Indiaas in Norwich (UK) en hij had deze lamsschenkels gekozen. Dat is echt wel andere koek hoor dan hier in Nederland, wat is Indiaas eten toch lekker. Het komt niet zo vaak voor dat ik niet de goede keuze maak eerlijk gezegd, maar zijn “Rogan Josh lamb shanks” waren echt zoveel lekkerder dan mijn tandoori vlees. Lamsvlees is altijd al feest en met deze saus uit de slowcooker is het gewoon onbeschrijflijk lekker. Wat fluffy rijst er bij, pappadums met chutneys, een frisse salade en je bent in de hemel als je het mij vraagt.

De curry heeft op de lage stand van de slowcooker 6 tot 8 uur nodig en op de hoge stand 3 tot 4 uur. Doe gewoon wat je handiger uitkomt en houd er rekening mee dat je het prima weer kunt opwarmen, dus het hoeft niet warm uit de slowcooker meteen op tafel. Meestal zet ik het in de ochtend op en warm het dan voor het diner op in een serveerschaal in de oven. De kruidige saus is prachtig in balans met pit-, zoet-, zout- en kruidigheid. Waarom dit gerecht oorspronkelijk Rogan Josh heet, dat is me nog steeds niet helemaal duidelijk, maar laten we maar aannemen dat hij degene is die dit recept ooit bedacht heeft.

De Indiase keuken is meesterlijk in het het gebruik van kruiden en dat bewijst dit gerecht ook maar weer. Als je maximale smaak uit de kruiden wilt halen, dan kun je het beste de hele vorm gebruiken (van bijvoorbeeld kruidnagel, korianderzaden, cardamon en peper), die even in een droge pan roosteren tot de geuren vrij komen en dan in de vijzel of maler fijn malen. Maar goed, soms heb je daar niet de tijd voor en pak je gewoon de gedroogde poeder vorm van de kruiden, ook prima.

De slowcooker is nog niet een fulltime aan het werk bij mij in de keuken. Ik ben een echte ‘ovenkok’ en de slowcooker geeft voor mij niet altijd het gewenste resultaat. Maar misschien is dat een kwestie van veel oefenen en uitproberen. De karamelisatie die je in de oven bereikt heb je gewoon niet in de slowcooker, dus het is wel belangrijk om je ui en vlees eerst even goed aan te braden voor ze in de slowcooker gaan. Dit gerecht en de pulled pork zijn tot op heden mijn lievelingsgerechten uit de slowcooker. Misschien hebben jullie nog slowcook-aanraders?

Indiaas eten leent zich super goed voor grote gezelschappen. En hoe fijn is het dat het vlees dan eigenlijk het makkelijkste onderdeel en toch de ster van show is? Daardoor kun je wat meer aandacht besteden aan die lekkere bijgerechten die de Indiase keuken zo rijk en gevarieerd maken en die ook nog eens super leuk zijn om te maken. Denk bijvoorbeeld aan rijst en pappadums, met raita van komkommer, mangochutney, korianderchutney en een frisse Jaipur salade (kool met wortel in zout en limoensap). Vind mijn Indiase gerechten hier.


Indiase lamsschenkel curry (slowcooker)

Indiaas hoofgerecht | 4 personen | slowcooker | voorbereiding 20 min.

indiase lamsschenkel curry slowcooker

Ingrediënten

 • 4 lamsschenkels met bot
 • 3 el boter of flinke scheut olijfolie
 • 2 grote uien

Voor de currypasta

 • 1 eetlepel gember ongeveer 1 in/2,5 cm stuk
 • 6 teentjes knoflook
 • 4 eetlepels dikke yoghurt
 • 2 tl chilipoeder of meer of minder naar smaak
 • 2 tl gemalen komijn
 • 2 tl gemalen koriander
 • 1 tl kurkumapoeder
 • 2 tl paprikapoeder
 • 1/2 tl gemalen kaneel
 • 1 theelepel gemalen piment of kruidnagel
 • ¼ theelepel gemalen kardemomzaad of zaad van 5 peulen geplet
 • 10 draaien verse peper of 6 peperkorrels
 • 1 el (keltisch) zout

Voor de saus

 • 2 eetlepels tomatenpuree tomatenpuree
 • 400 ml passata (of 1 blik gepelde tomaten)
 • 1 el tamarindepasta (te vervangen door 1/2 sap van citroen en 1 el agavesiroop)

Garneren: 3 eetlepels amandel plakjes, verse koriander 

Serveer met: pappadums, mangochutney, korianderchutney, witte rijst en een frisse Jaipur salade.

Bereiding

 1. Maak de knoflook, ui en gember schoon. Snijd de ui in halve ringen.
 2. Verwarm de roomboter een koekenpan of in de pan van je slowcooker als je die op het vuur kunt zetten. Bak de ui op laag vuur, terwijl je af en toe roert, tot de ui zacht is en net begint te bruinen. Breng de ui over naar de slowcooker als je een koekenpan gebruikt.
 3. Rasp de gember en knoflook fijn en meng met de rest van de kruidenpasta-ingrediënten. Wrijf de lamsschenkels in met de kruidenpasta en leg ze vervolgens in de slowcooker bovenop de uien. De kruidenpasta die over is doe je in de kom voor stap 4.
 4. Meng de ingrediënten voor de basissaus (gepelde tomaten, tamarinde en tomatenpuree) in een kom en giet vervolgens in de slowcooker over de schenkels.
 5. Zet de slowcooker op de lage stand en kook ongeveer 6-8 uur of op de hoge stand voor 3-4 uur. Halverwege draai je de schenkels even om met een grijper.
 6. Als het klaar is laat het vlees los van het bot, dus zet het nog een uurtje aan als dat nog niet het geval is. Als ze klaar zijn leg je de schenkels voorzichtig in een diepe serveer schaal met de saus. Dek af met aluminiumfolie als je ze later moet opwarmen. Doe ze dan in een voorverwarmde oven van 190 C. Mocht je de saus nog te dun vinden, dan kun je die nog even inkoken op het vuur. Je kunt ook de saus deels over de schenkels gieten en de rest in een sauskannetje op tafel zetten. Strooi wat gemalen amandelen en misschien wat verse koriander over het gerecht en serveer.
 7. OPTIE: Je kunt de hele lamsschenkel serveren voor een grote portie, maar voor iets minder vlees per persoon verwijder je het vlees van het bot en dan serveer je alleen het vlees in de saus. Bijvoorbeeld voor wanneer je meerdere gerechten serveert en men kleinere porties zal opscheppen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.