Poké Bowl met zalm

Een heerlijk en leuk gerecht om thuis te maken is de Poké Bowl uit de Hawaïaanse keuken. Je kunt zoveel kanten op met dit concept van mooi gesneden rauwe vis en groenten gecombineerd met rijst of noedels en nog wat extra smaakmakers. Eigenlijk kun je het wel zien als het beste van sushi in een kom. In Hawaïaans-Japanse stijl kiezen wij thuis graag voor deze versie met met zalm en garnaal, zeewier, veel groenten en Japanse mayonaise. Een lichte en toch vullende maaltijd waar we heerlijk van snoepen, omdat elke hap zoveel lekkers heeft. Mijn zeer goed etende mannen geef ik extra rijst en gestoomde groenten, maar voor mijn dochter en mijzelf is een bescheiden kom prima. Let op dat je niet te snel eet van pure “lekkerte”, want hoe langzamer je kauwt hoe meer je proeft en hoe beter je verzadigd raakt! Met aandacht, zeg ik tegen mezelf als ik dit voor mijn neus krijg.

Een Poké Bowl zie je de laatste jaren veelvuldig staan op restaurantmenu’s en iedereen is hier wel bekend mee. Het is eigenlijk een mooi voorbeeld van fusion, omdat het ontstaan is in Hawaï in een tijd dat daar heel veel Japanners heen kwamen voor de suiker- en ananas productie. Rond 1920 was zelfs 40% van de Hawaïaanse bevolking van origine Japans. ‘Poke‘ betekent ‘dwars in stukjes snijden’ en de naam slaat dus op de plakjes of blokjes rauwe vis en/of groenten die in een kom samen met rijst, dressing en smaakmakers worden geserveerd.

Wanneer je kinderen het leuk vinden is het ook een idee om alle ingrediënten klaar te zetten op de aanrecht en ieder zijn eigen Poké Bowl te laten maken. Vergeet er dan niet erbij te zeggen dat alles wel door 4-en gedeeld moet worden, haha, want anders gaat het mis en is de zalm op voor de laatste zijn/haar kom kan opmaken. Deze versie maken we het vaakst hier thuis, omdat we die rauwe zalm in combinatie met het zeewier de noedels of rijst en zoetzure knapperige groenten echt hemels lekker vinden. Maar ik maak soms ook een Zuid Amerikaanse variant met maïs, zoete aardappel, bonen en quinoa, die ook erg lekker is en ik binnenkort zal delen. Dit gerecht leent zich dus vooral om zelf creatief te zijn met wat je lekker vindt, wat je in huis hebt en zorg voor een balans tussen smaken (zoet, zuur, zout, pittig) en structuren (knapperig, romig, zacht).

Poké bowl met zalm
Poké Bowl creatie van Belén

Ik geef het recept zoals wij het hier thuis maken, maar dat betekent zeker niet dat de Poké Bowl met zalm er altijd zo uit ziet. Wat er sowieso altijd bij zit is wat ons betreft: rauwe zalm, avocado, mango, zoetzure groenten en zeewier. En als het kan doe ik nog een flinke schep chili olie of -jam op de rijst! Voel je vooral vrij om je eigen twist eraan te geven. Soms kies ik voor andere gestoomde groenten dan broccoli en sugar snaps, zoals wortel of sojaboontjes. En in plaats van garnalen, doe ik ook wel eens Surimi, als ik tenminste een zonder MSG (E621) kan vinden (daar krijg ik hartkloppingen van). Soms gaan er nog cashewnoten, sliertjes nori zeewier, gebakken uitjes of extra geroosterde sesamzaadjes op.


Poké Bowl met zalm

4 personen | voorbereiding 30 min | lunch of hoofdgerecht | Hawaïaanse keuken

Poké bowl met zalm

Ingrediënten

 • 300 g rauwe verse zalm met of zonder huid
 • 1 pakje jumbogarnalen of 3 surumisticks per persoon
 • 1 pakje zeewiersalade (wakamé)
 • gestoomde broccoliroosjes en/of sugarsnaps grof gesneden (hoeveelheid zelf inschatten)
 • zoetzure groenten
  • 1/2 (200 g) komkommer bio
  • handje radijsjes en/of 1 rode ui
  • flinke snuf zout
  • 4 el natuurazijn of andere azijn naar keuze
  • 1 el zoete chilisaus
 • 1 mango (optioneel)
 • 1-2 avocado (optioneel)
 • 500 g sushi rijst (zie hieronder) of rijst- of soba noedels
 • 1 tl terriyaki saus (eventueel vervangen door oestersaus)
 • 2 el Furikake (sesam met zeewier)
 • Chili-gember mayo
  • 4 el mayonaise goede kwaliteit (of half-om-half yoghurt)
  • 1 tl sesamolie
  • 1 el citroensap of rijstazijn
  • 2 tl gembersiroop
  • 0,5 tl srirachasaus (mierikswortel, wasabi of andere pittige chilisaus)

Sushirijst

 • 500 g sushirijst
 • 750 ml koud water
 • Beetje roomboter
 • 2 tl zoetstof naar keuze
 • 4 el rijstazijn en/of saké
 • 1 tl zout

Bereiding: Spoel de rijst goed in een fijn vergiet, tot het water dat eraf komt helder is. Laat uitlekken. Smeer een ruime pan in met roomboter en verdeel de rijst erover en daarover het water en een snuf zout. Laat 30min weken en zet dan op hoog vuur tot het kookt. Zet het vuur laag en laat 10 minuten op laag vuur koken met deksel. Zet het vuur uit, laat de deksel op de pan en laat nog 15 minuten zo staan. Meng in een bakje de zoetstof, rijstazijn en/of saké en zout en roer tot zout en eventueel suiker zijn opgelost. Meng dit door de rijst met een metalen lepel.

Bereiding

 1. Bereid de rijst minimaal 1 uur van te voren, zodat je hem lauwwarm kunt serveren. Soms maak ik het ook met noedels, zoals soba noedels. Noedels kun je 45 minuten van te voren maken volgens de bereidingswijze op de verpakking.
 2. Stoom de broccoli of suger-snaps tot ze gaar zijn. Spoel ze af onder stromend koud water, zodat ze hun kleur behouden en niet verder garen.
 3. Bereid de zoetzure groenten. Hiervoor snijd je de komkommer en ui in 1/4 ringen en de radijs in dunne plakjes. Masseer de gesneden groenten in met het zout en voeg vervolgens de chilisaus en azijn toe. Roer elke tien minuutjes even om, of als je er geen omkijken naar wilt hebben, dan voeg nog 1/2  hoeveelheid azijn en chili toe en laat dan staan tot gebruik.
 4. Maak de Chili-gembermayo door alles te vermengen en roer 2 eetlepels hiervan door de garnalen of de in stukjes gesneden surimi.
 5. Snij de avocado en/of mango in mooie blokjes of plakjes (Poké).
 6. De zalm blijft rauw. Zorg dat de huid er af is (deze kun je eventueel met wat zout in 10 minuten knapperig bakken in de oven op 190°C). Snijd de zalm in mooie plakjes en laat liggen tot gebruik. Als ze in de bowl liggen, strijk dan de bovenkant in met de terriyakisaus en strooi de Furikake erover.
 7. Maak de Poké Bowl op in een kom. Onderop de rijst, eventueel in een ingeolied kopje doen en omdraaien, zodat je een mooi bolletje rijst hebt. Dan in een cirkel de overige ingrediënten plaatsen, dus de broccoli en/of sugar-snaps, garnalen, avocado en/of mango, zoetzure groenten, zeewier en als laatste de plakjes zalm.
Poké bowl met zalm
SMAKELIJK!!

Misschien vind je dit ook lekker:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.