Kruidige pruimensaus met varkensbuik

Deze pruimensaus is zoetzuur, kruidig en heeft pit! Het past geweldig bij het oven gegaard buikspek met een knapperig korstje. Misschien klinkt het gek, maar buikspek is gewoon het stuk waar ook speklapjes van gesneden worden. Het is sappig en heeft wel relatief veel vet, maar deze saus kan ook heel goed bij een ander stuk varkensvlees, kip, eend of lam. Soms kies ik voor een meer Frans tintje qua rub en saus, maar meestal wordt het de Aziatische variant. Eerlijk gezegd ben ik nog steeds niet achter de exacte herkomst van dit gerecht. Alhoewel het misschien gewoon een Australische uitvinding is, want ik heb het vooral zien langs komen in Masterchef Australië en bij Australische chefs. Hoe dan ook, het is hier thuis een welkom avondmaal geworden en daarom wil ik het jullie zeker niet onthouden. Serveer er wat lekkere gewokte groene groente bij en eventueel nog kurkuma-knoflook bloemkool en/of aardappeltjes uit de oven of gewoon rijst en smullen maar!

De manier van garen van de varkensbuik komt van Donna Hay’s kookboek “Basics to Brilliance” (zie mijn kookboek review). In het recept wordt de varkensbuik met zwoerd bereid, maar in mijn oven is dat helaas geen succes. Heb je wel een goede oven, probeer het dan een keer met zwoerd als je van een knapperig korstje houdt.4 personen | bereiding 20 minuten | oventijd 1,5 uur

Ingrediënten

Het vlees

 • 1 kilo buikspek zonder zwoerd
 • scheutje olijfolie
 • verse peper
 • 1 tl zout
 • 1,5 tl 5 spice kruidenmix (bijv. van Original Spices J.Boer)

De saus

 • 8 pruimen uit pot (bijv. van Aarts) of 6 verse pruimen
 • bij gebruik van verse pruimen nog 1 el palmsuiker
 • 1 sjalotje
 • 1 knoflookteen
 • 1 el geraspte gember
 • 1 snuf chilivlokken naar smaak
 • 1/2 tl 5 spice kruiden
 • 1/4 tl kaneel
 • 1 el azijn (rijst of wijnazijn)
 • 1 steranijs

Bereiding

 • Bereid eerst het vlees. Verwarm je de oven voor op 180°C en neem een braadslede of ovenbestendige koekenpan. Je kunt het buikspek het beste door midden in twee stukken snijden, die je naast elkaar maar niet tegen elkaar aan legt.
 • Snij het vet op de bovenkant van het buikspek in met een scherp mes of een stenleymesje. Schuin of recht, streepjes of ruiten, maakt niet uit, maar ieder geval snij je het over de hele lengte van het vlees. Bestrooi de bovenkant van het vlees met verse peper en de helft van het zout en wrijf in met een beetje olijfolie.
 • Strooi de 5-spice kruidenmix op je plank en meng met de rest van het zout en wat verse peper. Rol daar de zijkanten en de onderkant van het  buikspek door heen.
 • Leg het buikspek in de braadslede met de vette kant naar beneden en braad onder het midden in de voorverwarmde oven gedurende 1 uur.
 • Maak nu de saus. Snipper het sjalotje en de knoflook en rasp de gember en fruit dit alles op zacht vuur in een sauspannetje in wat (kokos)olie. Ontpit de pruimen, snij ze klein en voeg ze bij de saus. Voeg ook de chilivlokken, 5-spice kruiden, kaneel en de steranijs toe en vervolgens de azijn. Bij gebruik van pruimen uit een pot neem je 50 ml van het pruimensap en 50 ml water en bij verse pruimen 100 ml water met 1 el agavesiroop, doe dit bij de saus. Laat de saus nu minimaal 45 minuten zachtjes pruttelen,
 • Proef of je de smaakbalans tussen zout/zoet/zuur/pittig goed vindt, zo niet dan pas je die aan met zout, agave, azijn en/of chilipoeder. Als je van een gladde saus houdt dan kun je de steranijs eruit halen en met de staafmixer een gladde saus maken en als je van een wat grovere saus houdt waarbij je ziet wat er in zit, dan kun je hem wat laten afkoelen en zo opdienen.
 • Na een uur braadtijd zet je de oven op 225°C en draai je het vlees om, dus met de vetkant naar boven. Zet het nu boven het midden van de oven en laat zo de bovenkant in een half uur lekker krokant worden. Haal het vlees uit de oven en laat 10 minuten rusten voordat je het aansnijdt. Snij het vlees in dikke plakken en serveer met de bijgerechten en de saus.

Lekkere bijgerechten:

 • puree van geroosterde bloemkool, zoete aardappel en kokosmelk
 • gemengde wokgroente, bijv. paksoi en peultjes
 • kurkuma-knoflook aardappeltjes en/of bloemkool uit de oven
 • saffraanrijst met amandelschaafsel
 • koolsalade met een Aziatische sesamdressing

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.