Huevos Rancheros

Er zijn zo veel excuses om dit gerechtje te maken voor ontbijt, brunch of lunch…..zoals een kater, stevige trek, vult voor lang, groente en proteïne en niet te vergeten de smaak! Vaak heb ik geen trek in brood en wel in groente, maar ook in lekkere hartigheid. Dan komt dit gerecht al snel in me op en kijk ik wat ik in huis heb. Als basis in ieder geval ei, ui en tomaat en dat vul ik dan aan met groente die ik nog heb, zoals aubergine, paprika, boeren kool of courgette. Het liefst doe ik er ook een beetje chorizo, spek of serrano(achtige)ham in en eventueel nog bonen en/of kaas. Je kunt er een knoflookbroodje bij eten, maar je mist echt geen brood. Verras je huisgenoten eens met een heel ander ontbijtje op zondagochtend en ik verzeker je dat ze aangenaam verrast zullen zijn en diegene met een kater zal vooral dankbaar zijn.

Huevos Rancheros is een Mexicaans gerecht en is zo populair geworden, dat er heel veel variaties op zijn ontstaan. Origineel wordt het gemaakt met een een maïstortilla en een pikante tomatensaus, bonen en soms ook nog guacamole. Deze versie heb ik zelf bedacht om lekker veel groenten te eten en er een maaltijd van te maken die je goed vult met wat je over het algemeen gewoon in huis hebt.

Eigenlijk is dit niet echt een recept, want je kunt zoveel variaties maken dat het lastig is om een standaard ingrediëntenlijst te geven. We maken het hier thuis meestal gewoon met wat er in de groentebak zit en met een beetje geluk zijn er nog bonen, een stukje of plakje spek of chorizo. En dan heb je nog een ovenbestendig pannetje nodig of anders bak je het aan in een koekenpan en dan breng je het over in een ovenschaal voor de oven, werkt ook prima!

Ingrediënten

De hoeveelheden van de ingrediënten hangt af van het aantal personen waarvoor je het maakt. De lijst die ik nu geef is voor een koekenpannetje van 20cm doorsnee en twee eieren en dat is voor 1 flinke portie of 2 bescheiden porties.

Basis

 • 2 eieren
 • 1 ui middelgroot (wit of rood)
 • 1 teen knoflook
 • 1 tomaat of een paar cherry tomaatjes
 • olijfolie om in te bakken
 • peper, zout en eventueel chilivlokken

Overige ingrediënten om uit te kiezen:

 • aardappel, zoete aardappel, pompoen of pastinaak
 • aubergine, champignons, paprika, spinazie of boeren kool of spruitjes
 • chorizo, spek of gedroogde ham, zoals serranoham
 • bonen uit pot/blik
 • geraspte kaas, mozzarella of brie

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 180°C en neem een ovenbestendige koekenpan.
 2. Maak de ui, knoflook en andere groenten schoon en snij ze in niet te grote stukken of plakken.
 3. Verwarm een scheut olijfolie in de pan en fruit eerst de ui en spek of chorizo even aan en doe dan de overige groenten erbij en roerbak even. Doe er wat zout, verse peper en eventueel chilivlokken bij en sprenkel er een eetlepel water over heen (dat helpt bij het garen en zorgt dat je minder vet nodig hebt). Zet de pan nu in het midden van de voorverwarmde oven. Zet je wekker op 10 minuten.
 4. Na 10 minuten roer je eventueel de bonen door het mengsel en maak je twee kuiltjes waar je de eieren in legt. Je kunt nu ook wat kaas er op leggen of strooien als je wilt. Zet nog 8 minuten terug in de oven en klaar zijn je Huevos Rancheros!

Serveer je Huevos Rancheros eventueel met knoflooktoast. Smeer hiervoor landbrood of stokbrood in met olijfolie en knoflook (vers of gedroogd) en rooster die de laatste 8 minuten mee in de oven.

Een gedachte over “Huevos Rancheros

 1. Pingback: Shaksouka | Smaken van Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.