Appel Tarte Tatin

Als we vroeger in het familiehuis in Frankrijk waren dan bakten we vaak een clafoutis of een tarte tatin. Natuurlijk omdat het Franse recepten zijn, maar vooral ook omdat het zulke snelle recepten zijn waarvan je het meeste vaak gewoon in huis hebt. Laatst vond ik bij het opruimen een oud artikel over mijn oudste zus Florien en ik zelf uit de lokale Texelse krant. Uiteraard ging het over eten en koken en werden we “Bourgondische levensgenieters” genoemd, haha dat was wel duidelijk. In het artikel staan drie recepten met, hoe kan het ook anders, een Tarte tatin. Mijn grote zus heeft me de Tarte Tatin geleerd en het is nog altijd feest als die op tafel staat. En wat ook zo fijn is, hij moet gewoon op, want de volgende dag is ie echt minder lekker. Een dot stevige slagroom erbij of een bolletje vanille ijs, maar een lepel créme fraîche vind ik zelf het lekkerst als tegenhanger van die zoete karamel.

Een Tarte tatin maak je in een ovenbestendige koekenpan (pan met dikke bodem voor goede hittegeleiding, liefst geëmailleerd of gietijzer) of een speciaal Frans tartetatin-pannetje, zoals die van Le Creuset. De ingrediënten bestaan simpelweg uit boter, suiker, appels en bladerdeeg, een kind kan de was doen. Je hebt de taart binnen een uur op tafel en lauwwarm is ie onweerstaanbaar, dus een goed recept voor je last minute bakrepertoire!


Appel Tarte Tatin

6-8 personen | bereiding 20 min | baktijd 30-40 min

Ingrediënten

 • 5 á 6 plakjes roomboter bladerdeeg of een rol vers bladerdeeg
 • 90 g suiker
 • 90 g roomboter
 • snufje zout
 • 1/2 citroen, uitgeperst
 • 6 appels, liefst een stevige zoetzure soort zoals Breaburn of Elstar

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 190°C (170°C hetelucht) en ontdooi de plakjes bladerdeeg door ze uit te leggen op een plank.
 2. Zet de ovenbestendige koekenpan (ik gebruik een gietijzeren pan) op een midden-laag vuur en verseel de suiker over de bodem van de pan. Snij de boter in stukjes en verdeel ze over de pan, op de suiker. Laat op een zacht vuur smelten en pruttelen. Strooi er nog een snufje zout over.
 3. Schil de appels, snijd ze in vieren en verwijder de klokhuizen. Leg de appels met de bolle kant naar beneden, zodra de suiker is opgelost en leg de appels goed tegen elkaar aan als een puzzel. Schenk nu het citroensap over de appels. 
 4. Rol de plakjes deeg tot één grote lap die over de pan heen past. Zet het vuur onder de pan uit en leg het deeg over de appels. Stop het deeg goed in met een spatel tussen de appels en de pan (dat wordt straks de rand van de taart). Zet de taart circa 30 á 35 minuten in het midden van de oven. Mocht het deeg nog ver van goudbruin zijn na 30 minuten, zet de oven dan nog even op 200 graden.
 5. Haal de taart uit de oven en plaats een groot bord op de pan. Doe ovenhandschoenen aan, pak de pan met het bord stevig vast en keer de pan met het bord erop om.  Let op, want de karamel is heel heet! Laat de taart even rusten en eet de tarte tatin lauwwarm met een bolletje ijs , een dot slagroom of créme fraîche. 

* Tarte Tatin is ook heerlijk als dessert!

* Probeer deze taart ook eens met niet te rijpe peren, ook heerlijk!

* Je kunt ook prima een 1/2 recept maken voor een klein Tarte Tatinnetje, gebruik dan een kleine pan

* Geen geschikte pan? Je kunt Tarte Tatin ook maken in de pan en dan de karamel en de appels over brengen naar een ovenschaal voordat je het deeg er op doet!

3 gedachtes over “Appel Tarte Tatin

 1. Pingback: Recepten voor Pasen | Smaken van Karmijn

 2. Pingback: Appel kaneel muffins | Smaken van Karmijn

 3. Pingback: Frangipane taart met peer | Smaken van Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.