Peren Tarte Tatin

In de tijd dat er peren zijn, dan is een Peren Tarte Tatin echt wel een feestje om te maken. Peren zijn toch geweldige vruchten waar je zulke lekkere dingen mee kunt maken. Op mijn blog missen nog wel een paar favoriete peren recepten, zoals een Peren Tarte Tatin, dus bij deze. Eerder heb ik de Appel Tarte Tatin gepost en die is altijd heerlijk, maar wist je dat je van heel veel soorten fruit en ook groenten zo’n omgekeerde Tarte Tatin taart kunt maken? Van gekonfijte tomaten bijvoorbeeld of wat dacht je van witlof of ui met tijm? De versie op de foto is net iets langer in de oven geweest, zodat de karamel op het randje zit van bitter en daardoor eigenlijk iets hartiger wordt, wat ik erg lekker vind. Maar je kunt hem ook iets minder lang bakken en dan is de smaak subtieler.

Het soort peren dat je gebruikt maakt niet zoveel uit voor deze taart. Ik heb zowel Conference als Doyenné du Comice gebruikt, maar als ik mag kiezen dan gebruik ik het liefst de laatste. Waar je vooral op moet letten bij peren is dat ze niet te zacht zijn. Zorg dat ze wel zo zacht zijn dat je ze rauw zou eten, maar niet té rijp, want dan geven ze te veel vocht af. Om te bepalen hoeveel peren je nodig hebt kijk je hoeveel peren je voor de helft van je pan nodig hebt en aangezien ze door midden gaan moet dat voldoende zijn. Met de grote Doyenné du Comice peren had ik aan 3 peren genoeg en met Conference heb ik er wel 4 of soms zelfs 5 nodig. Even passen en meten dus. Het is mooi om ze slechts doormidden te snijden vind ik persoonlijk, maar je kunt de peren ook in parten snijden. Zorg er ieder geval voor dat ze elkaar raken en je niet te veel vrije ruimte hebt, zodat iedereen straks wel een stukje peer heeft.

Eigenlijk horen de vruchten met hun bolle kant naar beneden in de pan karamel te gaan, want dat wordt dan de bovenkant van de taart wanneer je hem omdraait. Maar ik vind peren op deze manier ook heel mooi, dus eigenlijk maakt het niet zoveel uit. Voor variatie zou je extra smaken kunnen toevoegen, door bijvoorbeeld een kaneelstokje en/of steranijs mee te bakken zodra je de peren in de karamel legt of door een snuf zout toe te voegen voor zoute karamel. Maar ook een beetje vanille-extract door het citroensap is een aanrader.

Peren Tarte Tatin

Peren Tarte Tatin

8 -10 porties | bereiding 15 min | baktijd 30 min

Ingrediënten

 • 6 plakjes roomboter bladerdeeg of een rol vers bladerdeeg
 • 90 g suiker
 • 90 g roomboter
 • snufje zout
 • 1/2 citroen, uitgeperst
 • eventueel een beetje vanille-extract of kaneelstokje en/of steranijs
 • 3 tot 6 peren (afhankelijk hoe groot) Doyenné du Comice of anders Conference

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 190°C (170°C hete lucht) en ontdooi de plakjes bladerdeeg door ze uit elkaar te leggen op een plank.
 2. Zet de ovenbestendige pan (ik gebruik een gietijzeren pan) op een middenlaag vuur en verdeel de suiker over de bodem van de pan. Snij de boter in stukjes en verdeel ze over de pan, op de suiker. Laat op een zacht vuur smelten en pruttelen. Strooi er nog een snufje zout over.
 3. Schil de peren, snijd ze door midden en verwijder de klokhuizen met een meloenbolletjeslepel en het steeltje met een mesje. Leg de peren zodra de suiker is opgelost met de bolle kant naar beneden (andersom kan ook hoor, maar wat je naar beneden legt, is straks de bovenkant van je taart!) en leg ze goed tegen elkaar aan. Schenk nu het citroensap over de peren en eventueel het kaneelstokje en/of steranijs. Laat op een laag pitje staan.
 4. Rol de plakjes deeg tot één grote lap die over de pan heen past. Zet het vuur onder de pan uit en leg het deeg over de de pan. Stop het deeg goed in met een spatel tussen de peren en de pan (dat zorgt er voor dat je na het omdraaien straks een rand hebt). Zet de taart circa 30-35 minuten in het midden van de oven. Je ziet de kleur van de karamel een beetje langs de randen bubbelen. Vind je de karamel en het bladerdeeg al mooi gekleurd, dan haal je hem er uit en anders doe je hem nog een paar minuutjes op 200°C. Ook wanneer je zo’n donkere karamel als op de foto wilt, laat je hem iets langer er in of tot de karamel de gewenste kleur heeft.
 5. Haal de taart uit de oven en plaats een groot bord op de pan. Doe ovenhandschoenen aan pak pan en bord stevig vast en keer ze dan om.  Let op, want de karamel is heel heet! Laat de taart even rusten en eet de Tarte Tatin lauwwarm met een bolletje ijs , een dot slagroom of créme fraîche. 

2 gedachtes over “Peren Tarte Tatin

 1. Pingback: Recepten voor Pasen | Smaken van Karmijn

 2. Pingback: Bruine boter appelcake | Smaken van Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.