Kookboek De Stressvrije Keuken

Er zijn van die kookboeken die ik gewoon één keer per jaar pak om weer eens door te nemen en elke keer weer verrassen. Dit is zo’n fijn boek; “De Stressvrije keuken” geschreven door James Ramsden (“Do-ahead dinners” heet de Engelse versie). Het boek geeft recepten en tips voor ontspannen koken voor vrienden. De recepten zijn zo opgebouwd dat je precies kunt zien wat je vooraf al kunt doen, bijvoorbeeld 12 uur van te voren of de dag ervoor, erg handig wanneer je zelf ook nog wilt genieten van de avond. De recepten zijn een tikkeltje mannelijk en stoer, maar vooral ook heel puur en niet ingewikkeld. Een echte must have, wat mij betreft en dan ook nog eens zeer betaalbaar.

 • Kookboek: De Stressvrije keuken
 • Ondertitel: Ontspannen koken voor vrienden
 • Schrijver: James Ramsden (Engeland)
 • Fotografie: Yuki Sugiura
 • Do-ahead Dinners, Pavilion Books (2013)
 • De Stressvrije keuken, Karakter Uitgevers BV (2014)
 • ISBN 978 90 452 0455 0 NUR 440
 • Aantal pagina’s 240
 • Prijs tussen €10-€25

James Ramsden is een restaurateur en scrhijver. Hij heeft 4 kookboeken, een blog, maakt podcasts en schrijft onder andere voor Delicious magazine, the Guardian en the Times. Hij is een bourgondische kok zonder veel gedoe en moeilijke processen en hij is dol op koken voor groepen vrienden. Hij houdt net als ik van pure en intense smaken en zijn recepten bevatten veel verse producten, kruiden en groenten. Bij elk recept staan handige tips hoe je het gerecht iets luxer kunt maken.

Hij geeft handige tips voor het organiseren van etentjes en de recepten zijn zo opgesteld dat je precies kunt zien wat je van te voren kunt bereiden en wat je nog op het laatst moet doen. Het boek is ingedeeld in de volgende hoofdstukken:

 • Brood
 • Kleine hapjes
 • Soep
 • Voorgerechten
 • Hoofdgerechten
 • Groenten en bijgerechten
 • Desserts
 • Kleine zoete idngen
 • Drankjes
 • Menusuggesties

De kadetjes heb ik vaak gemaakt en ook de focaccia met ui en rozemarijn zijn heerlijk. De borrelhapjes zijn zeer divers van dips tot ham-kaas kroketjes. Zelf ga ik vaak voor de kaasstengels en op mijn lijstje staat nog de kippenlever en remouladesaus voor op toast. Soepen en voorgerechten zijn rijk en inventief, maar er zitten ook bekende recepten bij, zoals de gepekelde zalm, altijd lekker. Ik vind zijn vegetarische recepten ook erg inspirerend. Neem bijvoorbeeld de “geschroeide witlof, zure peer, gorgonzola en gekaramelliseerde walnoten” of de “warme pompoensalade met Labneh en chilipeper”! De hoofdgerechten zijn slim gekozen voor etentjes. Bijvoorbeeld de “gesmoorde varkenswang met polenta en gremolata” of “lamsnek met geroosterde knoflook en flageoletten”. Kwartels, parelhoen, varkensschouder passeren de reveu, maar ook vis en vegetarisch komt rijkelijk aan bod. En de desserts doen mij watertanden, zoals het rabarber crumble ijs, de bloemvrije chocoladetaart of de rijstpudding.

Had ik maar het huis, de keuken en de energie om dat allemaal voor mijn vrienden te maken denk ik als ik het boek uit heb. Bij ons kunnen maximaal 8 personen aan tafel, maar daarvoor kun je echter ook prima met deze gerechten aan de slag, dus ik blijf gewoon elk jaar weer inspiratie zoeken uit dit boek.

Andere kookboekreviews vind je hier!

4 gedachtes over “Kookboek De Stressvrije Keuken

 1. Pingback: Focaccia met rozemarijn | Smaken van Karmijn

 2. Karin Van Vliet

  Lieverd, je kook workshop vond ik laatst zo leuk. Je bleef zo rustig en legde het heel duidelijk uit. Daar wil ik je nog voor bedanken. 💝🥂💕

  Like

 3. Pingback: Kaasstengels met chorizo | Smaken van Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.