Kaasstengels met chorizo

Heb je wel eens zelf kaasstengels gemaakt? Zo’n makkelijke lekkere snack voor tussendoor, zeker als je zo’n zoutekauw bent zoals ik, maar soms vergeet ik ze een hele tijd te maken. Ze zijn ook handig als borrelhapje en meestal heb je alles gewoon in huis; roomboter bladerdeeg, geraspte kaas, peper en eventueel chorizo. Als er mensen komen eten en je bedenkt je ineens dat je niets lekkers bij de borrel hebt, dan is dit de oplossing. Het maakt wel veel uit welke kaas je gebruikt vind ik zelf, want veel geraspte kaas uit de super smaakt naar mijn idee niet echt naar kaas. Het liefst rasp ik mijn kaas zelf met mijn handige kaas molentje en dan gaat er boeren belegen kaas op of ik koop cheddar, gruyere of emmenthaler kaas en dan doe ik er nog een beetje vers geraspte Parmezaan of Pecorino bij voor iets meer pit. Een heel oud bekend recept dat eigenlijk tijdloos lekker blijft. Volgens de kids, die ze als tussendoortje kregen toen ze zaten te blokken achter hun laptops op hun kamer, zijn deze verse kaasstengels niet te vergelijken met die uit de winkel en daar doe ik het voor!

De toevoeging van chorizo komt uit één van mijn lievelingsboeken “De Stressvrije keuken” van James Ramsden. Daarin geeft hij heerlijke recepten en tips voor het geven van etentjes zonder in de stress te schieten, zie mijn kookboek review.

Bladerdeeg is toch wel een geweldige uitvinding, want je kan er zoveel mee. Daarom heb ik altijd wel bladerdeeg in de diepvries liggen, die ik dan kan gebruiken voor tartelletjes om te vullen, kaasflapjes, gehaktflapjes, saucijzenbroodjes, quiche, appelflapjes, tarte tatin taart of gewoon kaasstengels. Ik weet nog heel goed dat ik ooit bij mijn kookgrage vader logeerde als tiener en dat hij zijn ‘bladerdeeg’ periode had. Hij had altijd van die periodes dat hij helemaal in een bepaald concept of product dook. We kregen onze snacks, hoofdmaaltijd en dessert met bladerdeeg, geweldig! Ik kan me vooral de appelflapjes met vanille ijs nog herinneren. In deze tijd dat we niet te veel de straat op kunnen door Corona is het erg handig om basis ingrediënten in huis te hebben en bladerdeeg is daar een goed voorbeeld van. Zelf bladerdeeg maken kan uiteraard ook, maar dat komt op mijn blog als het tijd is voor fris fruit in een heerlijk zelfgemaakte bladerdeegschelp, dus ergens in de lente! Voor nu gewoon ouderwetse kaasstengels, kaasflapjes en saucijzenbroodjes.


Kaasstengels met chorizo

10 kaasstengels | bereiding 15 min | oventijd 15 min

Ingrediënten

 • 4 plakjes (roomboter)bladerdeeg uit de diepvries
 • 200 g geraspte kaas (ongeveer want de ene kaas is zwaarder dan de andere, qua volume is het een kommetje van 2 handen vol)
 • verse peper
 • stukje chorizoworst van 5 centimeter
 • beetje melk
 • 1/2 losgeklopt ei

Bereiding

 1. Ontdooi de bladerdeegplakjes. Zet de oven op 200°C (boven- en onder warmte, bij hetelucht op 180°C) en zet vast een bakblik met bakpapier klaar waar je straks op kunt leggen.
 2. Rasp de kaas wanneer je dit zelf wilt doen. De kaas moet qua hoeveelheid twee plakjes helemaal kunnen beleggen.
 3. Ontdoe de chorizo van het vel en snij in kleine dobbelsteentjes met een scherp mes (ongeveer 2,5mm).
 4. Haal de plastic velletjes van de plakjes bladerdeeg en leg twee plakjes met de gebloemde kant naar beneden tegen elkaar aan met een kleine overlap en plak ze aan elkaar met je vingers of rol er even een bebloemde deegroller overheen. Doe dit ook met de andere twee plakjes en houd die rechthoek deeg nog even apart, want die ga je straks boven op leggen.
 5. Strijk met een kwastje het geklopte ei een centimeter rondom over het bladerdeeg en strijk daarna met het kwastje melk over de hele oppervlakte van het deeg, behalve de rand waar het ei zit.
 6. Verdeel de kaas over het bladerdeeg en bespaar weer die centimeter waar het ei zit, zodat je ze straks makkelijk aan elkaar kunt plakken.
 7. Verdeel ook de chorizostukjes gelijkmatig over de kaas en strooi er als laatste een paar draaien verse peper over heen.
 8. Leg nu de andere lap bladerdeeg over de vulling heen en druk met je vinger de randen aan zodat die aan elkaar plakken. Is het bladerdeeg te zacht geworden dan doe ik het op dit moment nog even een kwartiertje in de vriezer of een half uurtje in de koelkast anders wordt het lastig draaien. Is het bladerdeeg stevig genoeg ga dan door met stap 9.
 9. Bestrijk de bovenkant van het bladerdeeg met ei en snijd dan aan de korte kant repen van ongeveer 1,5 cm, tenzij je van die hele grote wilt, dan kun je ze ook lang maken en dikker. Pak een reep voorzichtig op en draai de uiteindes in tegengestelde richting, zodat je een spiraal krijgt. Leg ze naast elkaar op het bakpapier, maar zorg dat ze elkaar niet raken. Schuif ze in de oven en bak ze in 15 minuten gaar en mooi goudbruin. Draai ze met een tangetje om en doe ze nog 2 minuutjes terug in de oven ook die kant mooi goudbruin van kleur is.
 10. Leg een bord klaar met een keukenpapier en leg de stengels er met een tangetje op zodat het overtollige vet weg kan en ze nog even kunnen afkoelen. Dat is ook belangrijk om ze nog iets knapperiger te krijgen….dus houd je nog even in. Eenmaal (bijna) afgekoeld kun je ze meteen serveren of bewaar ze in een luchtdichte trommel of rol ze in zilverfolie of bakpapier.

2 gedachtes over “Kaasstengels met chorizo

 1. Pingback: Rocky Road | Smaken van Karmijn

 2. Pingback: Kookboek De Stressvrije Keuken | Smaken van Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.