Crackers van havermout

Heerlijke dunne crackers gemaakt van havermout. Ja inderdaad, gewoon met water gemaakte havermout. Ze worden heerlijk en je kunt er allerlei smaken aan geven, zoals sesam, rozemarijn of kaas. Omdat het deeg nat is moeten ze wel bijna een uur in de oven, maar dat is de moeite waard. Ze zijn heerlijk! Crackers zijn zeer favoriet bij ons thuis, misschien omdat we niet zulke broodeters zijn. Helaas zijn veel crackers die je kant en klaar koopt van tarwemeel gemaakt en alternatieven zijn ineens erg duur. Daarom zoek ik altijd naar makkelijke manieren om zelf crackers te maken en dan het liefst niet van tarwe. Deze havermoutversie heb ik ooit ergens gelezen en ben ermee gaan uitproberen. Het resultaat is verrassend lekker. De havermout laat je veel verder doorkoken dan je zou doen als je havermoutpap maakt, dus het wordt een bijna lijmerige substantie, die je vervolgens uitspreidt over een met bakpapier beklede bakplaat en 45 minuten later heb je heerlijke knapperige crackers. Ik doe er graag sesam op of ik roer geraspte kaas door het beslag, waardoor je heerlijke kaascrackers krijgt. Een beetje gedroogd en gemalen rozemarijn erdoor vind ik ook heel lekker.

Het is bij dit recept een beetje lastig te zeggen hoeveel crackers je ermee kunt maken. Dat hangt namelijk af van hoe dun je het beslag kunt uitspreiden, hoe je je crackers wilt breken of snijden. Het bakblik dat ik gebruik is 40×29 cm en die vul ik bijna 2x met dit recept. Vaak doe ik er dan één met sesam en de andere bijvoorbeeld met kaas. Maar er zijn ook andere lekkere combinaties, zoals bieslook en kaas of paprikapoeder met oregano of rozemarijn vind ik ook altijd zo heerlijk. Rozemarijn staat in mijn tuin en ik zorg altijd dat ik wat takken daarvan droog en die vermaal ik dan in mijn koffiemolentje. Het is een heerlijk poeder om toe te voegen, wanneer verse rozemarijn niet echt handig is, maar je de smaak wel graag wilt, zoals bijvoorbeeld in sauzen, marinades, soepen of in deze crackers. Je kunt de crackers breken als ze afgekoeld zijn of je kunt ze snijden met bijvoorbeeld een pizzasnijder als ze net uit de oven komen.

Haver crackers met kaas en sesam

Crackers van havermout

recept voor 1 groot bakblik | bereiding 20 min | baktijd 45 min

Benodigdheden: weegschaal, pannetje 1,5l met dikke bodem, pollepel, bakblik die in je oven past, bakpapier, spatel

Ingrediënten

 • 150g havermout
 • 80g roomboter
 • 650 ml water
 • 5 g zout

Extra smaakopties

 • 3 draaien verse peper
 • 1/4 tl gedroogd en gemalen rozemarijn
 • 1 el sesamzaadjes ongeroosterd
 • 100 g geraspte parmezaanse kaas of andere gerijpte kaas (jonge kaas kan wel, maar dan is de baktijd langer, omdat daar meer vocht in zit dat moet verdampen)
 • 1/4 tl komijnzaadjes of gemalen komijn
 • 1/4 tl gerookt paprikapoeder met 1/2 tl oregano
 • 1 tl fijngesneden verse of gevriesdroogde bieslook

Bereiding

 1. Verwarm je oven voor op 180 C. Bekleed een bakblik met bakpapier en zorg dat het goed aansluit, ook in de hoeken, zodat het beslag straks helemaal vlak is.
 2. Neem een pan met dikke bodem van tenminste 1,5 liter inhoud en doe daar de havermout, boter, zout, water en eventueel peper en rozemarijn (of een van de andere smaakopties. Alleen de sesam kun je beter op het laatst toevoegen bovenop) in en zet op een kleine pit op middelhoog vuur. Roer af en toe.
 3. Wanneer het mengsel heet is zet je je timer op 10 minuten, draai je het vuur iets lager en roer je vaker, zodat er niets aan de bodem blijft plakken. Het moet een heel dik lijmerig mengsel worden, waar je lepel even in rechtop blijft staan. Tien minuten is precies goed bij mij.
 4. Verdeel een groot deel van het mengsel over je bakblik en verdeel gelijk met een spatel tot een hoogte van ongeveer 4mm. Als je nog over hebt kun je deze tegelijk op een ander bakblik doen of erna. Doe je het tegelijk zet je oven dan op hetelucht stand en op 160 C.
 5. Als je sesamzaadjes wilt gebruiken, dan strooi je die nu over het beslag en schuif je het bakblik in het midden van de oven. Bak de cracker(s) in 45 minuten krokant en gaar.
 6. Breng de cracker over op een rek om af te laten koelen en breek, eenmaal afgekoeld, in stukken. Wil je rechthoekige of vierkante crackers maken, snij ze dan als ze net uit de oven zijn met een mes of pizzasnijder en laat dan afkoelen.
Haver crackers met sesam en kaas

2 gedachtes over “Crackers van havermout

 1. Pingback: Rocky Road | Smaken van Karmijn

 2. Pingback: Paprika dip | Smaken van Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.