Banketbakkersroom

Lekkere dikke vanilleroom, wie vindt dat niet lekker? Het thema custard is zoals je ziet nog niet voorbij, er zijn immers nog zoveel lekkere custardachtige recepten. Dit is er zo eentje die je niet mag missen, want banketbakkersroom is makkelijk en lekker en hoort gewoon bij de lente. Je kunt er van die mooie taartjes of tompoucen mee vullen en daar ben ik gek op. Heerlijk in combinatie met vers seizoen fruit! Vroeger vond ik tompoucen altijd erg lekker, maar tegenwoordig is de banketbakkersroom op veel van die gebakjes een soort fabriekssuikerroom geworden en dat vind ik echt niet te eten. Nog meer reden om het gewoon zelf te maken. Als je de smaak eenmaal te pakken hebt, vul er dan ook eens een taart mee, eclairs of bijvoorbeeld soesjes. De recepten van tompouce en vruchtentartelette volgen snel.

Als je ooit in Frankrijk bent geweest dan weet je vast hoe die etalages van de banketbakkers lonken met hun prachtige gebakjes. Vooral de fruittaartjes doen me altijd watertanden. Ze zien er zo perfect uit en bijna zonde om op te eten. Om eerlijk te zijn is het niet mijn ambitie zulke perfectie te bereiken, maar een lekker vruchten taartje met banketbakkersroom dat wil ik wel heel graag maken in de lente en zomer. Banketbakkersroom kun je voor zoveel gebruiken. Het is dus heerlijk in taarten of taartjes en wordt ook gebruikt als vulling voor soesjes, donuts, eclairs of gelaagde taarten en cakes. Je kunt het ook als basis gebruiken voor een botercrème of door er geklopte slagroom door heen te mengen maak je een Zwitserse room of Diplomaten room die het romiger en luchtiger maakt. Op de Tompouce mag van mij gewoon puur banketbakkersroom en dan dubbelop, dus deeg dan room en weer deeg en room, eventueel met wat fruit er op, jammie!


Banketbakkersroom

(Crème Patissière)

Ingrediënten

 • 470 ml volle melk 
 • 1 tl vanille pasta of 1 vanillepeul
 • 30 g maïzena
 • 70 g witte basterdsuiker of kristalsuiker
 • Snufje zout
 • 2 grote eidooiers

Bereiding

 1. Doe 400 ml van de melk in een middelgrote pan met dikke bodem. Snij het vanillestokje in de lengte door en schraap het merg er uit. Doe het merg en het stokje bij de melk. Zet het vuur middelhoog en blijf roeren tot het net begint te bubbelen. Haal dan van het vuur.
 2. Klop met een garde in een middelgrote kom de resterende melk met de eidooiers, suiker, snufje zout en gezeefde maïzena. Zorg dat de maïzena er goed doorheen zit, dus geen klontjes!
 3. Giet snel roerend langzaam de hete melk bij het eiermengsel. Laat het vanillestokje er uit (die kun je even afspoelen opdrogen en in je suikerpot doen).
 4. Doe dan het mengsel terug in de pan en zet op middelhoog vuur, onder voortdurend roeren, tot het dikker wordt en gaat bubbelen.
 5. Haal het van het vuur en passeer door een zeef in een kom. Plaats plasticfolie direct op de vla om te voorkomen dat er een vel ontstaat en koel af tot kamertemperatuur. Plaats het dan twee uur in de koelkast om geheel af te koelen en op te stijven. Klop even op met een garde voor gebruik.
 6. Bewaar maximaal een week in een luchtdichte verpakking in de koelkast. Je kunt de banketbakkersroom niet bevriezen.

Maak zelf tompoucen met deze heerlijke banketbakkersroom! Recept tompouce

2 gedachtes over “Banketbakkersroom

 1. Pingback: Pavlova dessert | Smaken van Karmijn

 2. Pingback: Tartelettes met fruit | Smaken van Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.