Tompouce van Karmijn

Bladerdeeg met banketbakkersroom, een simpel concept dat altijd werkt! Wij kennen het als een Tompoes, Tom Pouce of Tompouce, maar in heel veel landen vind je dit type gebak, zoals in Frankrijk en België de Millefeuille, in de VS de Napoleon, in Engeland heb je de Custard slice, in Australië Vanilla slice en Duitsland heeft de Cremeschnitten. Dit bewijst vooral dat het dus een heerlijk gebakje is. Eigenlijk maak ik het niet vaak, omdat ik wat te lui ben om banketbakkersroom te maken. Zonde, want het is super makkelijk en zo lekker. Aangezien ik een absolute custard liefhebber ben en in custard-vibe zit, mag deze natuurlijk niet ontbreken. Gezond is het uiteraard niet, dus met mate, maar wel erg leuk om een keer te maken. Deze Tompouce heeft twee laagjes bladerdeeg met twee laagjes room, zodat je het iets eleganter kunt oppeuzelen. Een beetje fruit er bij vind ik zelf wel erg lekker.

Waar het originele recept van dit gebakje vandaan komt? Het oudste recept dat is gevonden is van de millefeuille uit Frankrijk, hoe kan het ook anders. De naam die wij het gebakje gaven komt van Tom Pouce, de Franse naam voor Klein Duimpje. De dwerg Jan Hannema die in de 19de eeuw als circusartiest optrad had als bijnaam Admiraal Tom Pouce. Nou goed, beetje omslachtig, maar toch leuk om te weten. Het verschil tussen een millefeuille en tompouce zit hem in de hoeveelheid laagjes, 3x bladerdeeg schijven met 2x roomvulling voor de millefeuille en 2x bladerdeeg schijven en 1x roomvulling voor de tompouce. Bovenop zit bij beide glazuur, maar aangezien ik daar niet zo gek op ben heb ik alleen de bovenkant van de bladerdeegschijven met een klein beetje poedersuiker bestoven en ze nog een paar minuutjes in de oven gedaan zodat ze iets zoeter worden en mooi gaan glanzen.

De bladerdeegschijven maak ik gewoon met kant en klaar bladerdeeg, die ik geplet tussen twee bakplaten bak, zodat ze mooi dun blijven. De banketbakkersroom moet even afkoelen en opstijven en ook na het opmaken van de tompouce moet het weer even in de koelkast, dus zorg dat je op tijd begint. Voor mij is de beste oplossing om de banketbakkersoom en de bladerdeegschijven een dagje ervoor te maken en op de dag zelf zet ik de tompoucen in elkaar en gaan ze nog een uurtje de koelkast in.

Tompouce van Karmijn

Tompouce

5 gebakjes | bereiding 30 min | baktijd 15 min | koeltijd 3 uur

Ingrediënten

 • 5x plakjes roomboter bladerdeeg diepvries (of 1 verse rol bladerdeeg)
 • 2 el poedersuiker
 • 1x recept banketbakkersroom (zie hieronder)
 • bosbessen of ander fruit (optioneel)

Banketbakkersroom

Ingrediënten banketbakkersroom

 • 470 ml volle melk
 • 1 tl vanillebonenpasta of 1 vanillepeul
 • 30 g maïzena
 • 70 g witte basterdsuiker of kristalsuiker
 • Snufje zout
 • 2 grote eidooiers

Bereiding banketbakkersroom

 1. Doe 400 ml van de melk in een middelgrote pan met dikke bodem. Snij het vanillestokje in de lengte door en schraap het merg er uit. Doe het merg en het stokje bij de melk. Zet het vuur middelhoog en blijf roeren tot het net begint te bubbelen. Haal dan van het vuur.
 2. Klop met een garde in een middelgrote kom de resterende melk met de eidooiers, suiker, snufje zout en gezeefde maïzena. Zorg dat de maïzena er goed doorheen zit, dus geen klontjes!
 3. Giet snel roerend langzaam de hete melk bij het eiermengsel. Laat het vanillestokje er uit (die kun je even afspoelen opdrogen en in je suikerpot doen).
 4. Doe dan het mengsel terug in de pan en zet op middelhoog vuur, onder voortdurend roeren, tot het dikker wordt en gaat bubbelen.
 5. Haal het van het vuur en passeer door een zeef in een kom. Plaats plasticfolie direct op de vla om te voorkomen dat er een vel ontstaat en koel af tot kamertemperatuur. Plaats het dan twee uur in de koelkast om geheel af te koelen en op te stijven. Klop even op met een garde voor gebruik.
 6. Bewaar maximaal een week in een luchtdichte verpakking in de koelkast. Je kunt de banketbakkersroom niet bevriezen.

Bereiding Tompouce

 1. Zet de oven op 200°C en zet een bakblik klaar bekleed met bakpapier.
 2. Ontdooi de plakjes bladerdeeg ongeveer 10 minuten, totdat ze zacht genoeg zijn om door te snijden, maar nog niet slap zijn geworden.
 3. Verwijder de folie van de bladerdeegplakjes en snij ze alle 5 netjes doormidden met een lineaal, zodat je 10 gelijke rechthoeken hebt.
 4. Leg ze op het bakblik. Er hoeft maar een paar mm tussen te zitten, dus leg ze dicht bij elkaar. Leg er een bakpapier over heen en daarop zet je een ander bakblik die het bladerdeeg plet, zodat het niet te veel omhoog komt en je mooie platte schijven krijgt. Heb je geen bakblik, kijk dan of je bijvoorbeeld een rechthoekige ovenschaal,  braadslede of bakvorm hebt die je er op kunt zetten, met platte bodem.
 5. Bak het bladerdeeg 10 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de bovenste plaat en bakpapier er af. Ze moeten nu al gaar en lichtbruin zijn van kleur. Is dat niet het geval, zet ze dan nog een paar minuten terug inclusief het bakpapier en de bakplaat. Zijn ze goed? Dan kun je ze bestrooien met een zeefje poedersuiker. Verdeel het voorzichtig en zo gelijk mogelijk over de de bovenkanten van de bladerdeegschijven. Zet een paar minuten (3 tot 5 min) terug in de oven, maar blijf er bij, want de suiker verbrandt snel en je wilt een perfecte glanzende goudbruin laagje! Laat de bladerdeegschijven buiten de oven afkoelen.
 6. Haal de banketbakkersroom uit de koelkast en klop los met een garde tot het een egale romige substantie heeft. Vul een spuitzak met een platte of ronde mond met de room. Ik doe dat door de lege (wegwerp)spuitzak met mond in een staafmixerbakje te zetten en de onderkant over de rand te vouwen. Daar lepel ik de room in en vouw dan de randen terug en breng de room al draaiend naar de spuitmond toe.
 7. Kies de mooiste bladerdeegschijven uit voor de bovenste laag (5x dus). Je gaat ze allemaal spuiten, maar de bovenste zie je het beste.
 8. Nu ga je de banketbakkersroom spuiten. Houd de gevulde spuitzak goed stevig in je hand en knijp licht, draai weer wat aan en weer knijpen en zo ga je door. Je kunt een zigzag beweging maken, maar je kunt ook kleine toefjes spuiten, net wat je mooi vindt. Als je ze allemaal hebt bespoten met de room, dan kun je ze nog decoreren met fruit en vervolgens stapel je ze, de mooiste bovenop. Zet ze nog een uur in de koelkast voor je ze serveert. Ze blijven in de koelkast zeker een halve dag goed.

Probeer deze fruittaartjes ook een keer. Tartelettes gevuld met Zwitserse room en heerlijk seizoensfruit!

5 gedachtes over “Tompouce van Karmijn

 1. Pingback: Clafoutis met rabarber | Smaken van Karmijn

 2. Pingback: Recepten voor Pasen | Smaken van Karmijn

 3. Pingback: Ricotta custard taart | Smaken van Karmijn

 4. Pingback: Tartelettes met fruit | Smaken van Karmijn

 5. Pingback: Banketbakkersroom | Smaken van Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.