Tartelettes met fruit

Tartelettes of taartschelpjes kun je op alle mogelijke manieren maken. Dit zijn de meest bewerkelijke tartelettes die ik ooit heb gemaakt, maar meteen ook de mooiste en ze houden prachtig vorm en textuur. Je strijkt ze na het bakken nog af en dan bak je ze nog heel even, waardoor ze mooi glanzend en goudbruin worden. Je kunt ze zo langer bewaren en je hoeft niet bang te zijn dat ze na het vullen en decoreren zompig worden. Toch wel de moeite waard dus en ook nog leuk om te doen. Vul ze met banketbakkersroom, Zwitserse room of houd het gewoon simpel en maak een snelle mascarponeroom. Versier ze vervolgens met aardbeien, bessen of tropisch fruit. Een heerlijk fris lentegebakje!

Meestal maakte ik tartelettes van bladerdeeg of simpel zanddeeg, ook erg lekker.  Natuurlijk kun je ook kant-en-klaar taartschelpen kopen, maar daar ben ik geen fan van. Deze vorm leerde ik uit mijn patisserieboeken en van een Franse Patissier die me altijd inspireert, Aurélien Cohen (@aureliencohen). Hij maakt de meest geweldige Franse gebakjes en mijn baksels zullen er nooit bij in de buurt komen, maar ik krijg er wel heel veel inspiratie door. Het handige aan tartelettes vind ik dat je het werk kunt verdelen. Je maakt de taartbodems een dag eerder en bijvoorbeeld de banketbakkersroom of lemon curd en dan op de dag dat je ze wilt serveren hoef je ze alleen nog te vullen en decoreren.

Wat betreft de vulling. Daar kun je alle kanten mee op. Deze tartelettes heb ik in de lente gemaakt, wanneer het verse fruit weer volop beschikbaar komt en ik zo’n zin heb in alles met custard. Maar uiteraard kunt je ze met van alles vullen, zoals bijvoorbeeld dulce-de-leche, chocoladeganache of lemoncurd. Wil je voor een vanille roomvulling gaan, dan zijn er ook weer verschillende opties, zoals banketbakkersroom, die stevige vanilleroom geeft en een beetje puddingachtig is. Dan heb je nog de Zwitserse room (of cème légère), waarbij de banketbakkersroom wordt gemengd met opgeklopte slagroom. En vaak wil ik snel en makkelijk en lekker en dan kies ik voor mascarponeroom, waarbij je mascarpone, room, suiker en vanille gewoon opklopt en klaar.

Fruittaartjes met Zwitserse room

Tartelettes

8 tartelettes | bereiding 30 min | koeltijd 140 min | baktijd 30 min

Ingrediënten

 • 80 g poedersuiker of witte basterdsuiker, gezeefd
 • 30 g gemalen amandelen of hazelnoten, pistachenoten enz.
 • 250 g patentbloem, gezeefd
 • 2 g fijn zout
 • 120 g koude ongezouten boter
 • 55 g heel ei

Strijksel

 • 20 g eidooier
 • 5 g hele vloeibare room of water

Bereiding

Het deeg maken

 1. Voeg het amandelmeel, bloem, zout en suiker in de kom van je standmixer en zet de platte garde er op. Meng snel met een garde om alle ingrediënten gelijkmatig te verdelen. Je kunt dit ook met een foodprocessor, handmixer of met de hand.
 2. Nadat je de boter in kleine blokjes hebt gesneden, doe je deze in de kom met de droge ingrediënten en start je de machine op lage snelheid.  Je zult zien dat de boter steeds meer op gaat in het mengsel tot je een korrelig mengsel krijgt dat er “zanderig” uit ziet qua uiterlijk en textuur. Stop dan de machine.
 3. Voeg vervolgens het ei toe aan de kom van de keukenmachine en begin weer op lage snelheid te mengen. Het deeg komt langzaam samen. Stop de machine zodra het deeg volledig homogeen is en samen klontert en haal het met een schraper uit de kom.
 4. Deel het deeg in twee deegballen. Kneed nog even als nodig, maar niet overbodig blijven kneden. Plaats elke bal deeg tussen twee vellen bakpapier, zodat je geen extra bloem hoeft toe te voegen. Rol het deeg uit met een deegroller en draai het deeg regelmatig tussen elk gebruik van de roller. Het doel is om een deeg te krijgen dat gelijkmatig verdeeld is en ongeveer 2 tot 2,5 mm dik. Dunner dan zal het deeg te fijn en te kwetsbaar zijn. Dikker en het deeg zal meer moeite hebben om helemaal gaar te worden en is minder aangenaam om te eten. Leg het deeg met de papieren er tussen in de vriezer gedurende 15-20 minuten.
 5. Haal het deeg uit de vriezer en trek het bakpapier van de bovenkant af. Vul nu je beboterde vormpjes met het deeg (ik gebruik graag geperforeerde ringen). Dit kan op twee manieren. METHODE 1: Je maakt een cirkel 3 cm groter dan de bodem en legt die voorzichtig in de ring. Zorg dat je het deeg genoeg ruimte geeft, zodat het in alle hoeken van de bodem komt en maak met een mes of paletmes de rand waar de zijkanten beginnen zo recht mogelijk in een 45graden hoek. METHODE 2: je steekt rondjes uit iets kleiner dan de bodem en je snijdt met een liniaal rechte linten uit het deeg voor de zijkanten. Leg dan eerst de deeg voor de zijkanten op hun plek en leg vervolgens het schijfje er in. Druk samen met je vinger, zodat de naad dicht zit tussen bodem en zijkant.
 6. Prik gaatjes in de bodem met een vork, maar niet helemaal tot de bodem. En zet nu de geprepareerde vormpjes weer 2 uurtjes in de vriezer, of een nachtje in de koelkast. Op die manier weet je zeker dat het deeg niet gaat bewegen en krijgen de glüten rust.
 7. Verwarm de oven voor op 160 ° C.
 8. Bereid het strijksel voor door de eidooier in een kommetje met de vloeibare room te doen. Meng goed met een garde of een vork. Bewaar in de koelkast.
 9. Bak de koude en uitgeruste taartbodems 15 minuten op 160 ° C. Duw de bodems uit de vormpjes en bak ze nogmaals 5 min.
 10. Haal de bakplaat uit de oven en laat de bodems helemaal afkoelen.
 11. Bestrijk elk afgekoeld tarteletjes met een kwastje van binnen + buiten met het strijksel en zet terug op de bakplaat.
 12. Bak de taartbodems nog 1x tot ze goed gekleurd zijn (ongeveer 8 á 10 min).
 13. Laat ze afkoelen en dan zijn ze klaar om te vullen!

Vanille vullingen

 • Banketbakkersroom: 1,5 x recept banketbakkersroom
 • Zwitserse room: 1x recept banketbakkersroom gemengd met 200 ml gezoete opgeklopte slagroom (circa 30 g suiker)
 • Mascarpone room: 250 g mascarpone opkloppen met 200 ml slagroom, vanille en suiker (eventueel kun je i.p.v. mascarpone creamcheese nemen).

Toppings

Aardbeien, bosbessen, rode bessen, frambozen, bramen, mango, ananas, passievrucht etc. etc. Wil je ze glans geven? Meng het fruit door een beetje vloeibare honing of agavesiroop.

Deze tompoucen zijn ook heerlijk en makkelijk!

3 gedachtes over “Tartelettes met fruit

 1. Pingback: Ricotta custard taart | Smaken van Karmijn

 2. Pingback: Banketbakkersroom | Smaken van Karmijn

 3. Pingback: Tompouce van Karmijn | Smaken van Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.