Tarte Flambée of Flammküchen

Een heerlijke uitvinding dit platte knapperige belegde brood uit de Elzas of Alsace. Een knapperige dunne bodem met een laagje verse witte kaas, gekarameliseerde ui en spekjes er op. Puur en simpel, maar oh zo lekker. Graag doe ik er nog champignons op en soms een beetje Gruyère of Emmentaler. Het recept is zowel Frans als Duits, maar dat leg ik later nog uit. Het heeft de naam te danken aan een oude gewoonte uit de streek waar de bakkers de temperatuur van de hout gestookte ovens checkten met dun uitgerold brooddeeg. De oven was te heet als het deeg vlam vatte, vandaar die “vlam” in de naam! Tja en als je dan toch brooddeeg gebruikt, waarom dan niet even lekker beleggen met streekproducten? En dan maar hopen dat de temperatuur goed was. Slimme bakkers!


Het gebied de Elzas of Alsace ligt in het Noord-oosten van Frankrijk en is in de loop van de Geschiedenis afwisselend Frans en Duits geweest. Na de tweede wereldoorlog werd het echter tot op het heden weer Frans en is Frans ook de officiële taal geworden. Helaas ben ik er nooit geweest, maar wel via de legendarische Britse chef Rick Stein. Heerlijk om mee te reizen op zijn foodtrips. Om eerlijk te zijn was ik nooit zo gecharmeerd van Flammküchen, zoals ik die in Nederland krijg, veel te duur en gewoon niet speciaal. Maar na het kijken van de aflevering Rick Stein’s secret France over de Alsace en de Jura werd ik toch nieuwsgierig naar hoe die Tarte Flambée eigenlijk zou moeten smaken en ik maakte zijn recept….iedereen kwam op de geur af hier thuis en voor dat ik het wist was ie op. Sindsdien ben ik verkocht, maar maak ik het wel zelf.


De Tarte Flambée heeft een hele dunne en knapperige bodem, die je zelf kunt maken of vers in de winkel kunt kopen tegenwoordig. Sommige mensen prefereren een deeg met gist, maar voor mij is het snel klaar hebben toch wel erg prettig, dus ik ga net als Rick Stein voor deeg zonder gist. Bij het kant-en-klaar Flammküchen deeg zijn er merken met en zonder gist. De populariteit van Flammküchen, zoals wij het voornamelijk kennen in Nederland, is de laatste jaren erg toegenomen. Er wordt veel geëxperimenteerd met topping variaties voor de Flammküchen. Wat dacht je bijvoorbeeld van gerookte zalm met dille en asperges of gedroogde tomaatjes met rauwe ham en pijnboompitjes? Maar gorgonzola met peer en rucola lijkt me ook zalig en zo kan ik nog wel even door gaan. Niet te dik beleggen en gebruik een witte kaas, zoals crème fraîche, zuivelspread of dikke kwark op de bodem. Dus geen tomatensaus op deze klassieker, die mag lekker op de Pizza blijven. De Tarte Flambée is heel snel klaar, dus de meeste toppings moet je van te voren garen, zoals bij het origineel, waar de spekjes en uien worden gebakken in de boter voor ze op de Tarte belanden. Lekker glaasje Pinot Gris er bij en Guten Appetit of bon appétit!

Gebruikte bronnen: BBC Rick Stein’s Secret France, Foodies, Alsacewijnen.nl


Tarte Flambée of Flammküchen

6 stukken | bereiding 15 min | oventijd 12 min

Recept geïnspireerd op het recept van Rick Stein

Ingrediënten

voor het deeg

 • 1 rol Flamküchendeeg

of zelf maken voor 2 bodems:

 • 250 g bloem, gezeefd, plus extra om te bestuiven
 • ½ tl zout
 • 150 ml lauw water
 • 2 el plantaardige olie

voor de topping

Als je zelf het deeg maakt en je wilt alle 2 de bodems beleggen, neem dan 2x deze ingrediënten!

 • 120 g gerookte spekreepjes
 • 1 el roomboter
 • 2 witte middelgrote uien, in dunne plakjes gesneden
 • handje champignons, in halve plakjes (optioneel)
 • nootmuskaat, om te raspen
 • zout en versgemalen zwarte peper
 • 1/4 tl tijm (optioneel)
 • 120 g volle crème fraîche of zuivelspread
 • 50 g Emmentaler en/of Gruyère, geraspt (optioneel)

Bereiding

voor het deeg

Haal het kant-en-klare deeg uit de koelkast wanneer de oven op temperatuur is en je de topping hebt gebakken. Rol met het bakpapier uit en leg op een bakplaat.

Of maak het deeg zelf:

 1. Meng voor het deeg de bloem en het zout in een kom, voeg dan het water en de olie toe en breng samen tot een deeg. Leg het op een met bloem bestoven werkblad en kneed het goed. Rol het deeg uit tot twee dunne rechthoeken van elk ongeveer 25 cm x 28 cm.
 2. Verwarm de oven voor op 220°C (200°C hetelucht) en bekleed één of twee grote platte bakplaten met bakpapier (je kunt 1xdeeg in de vriezer leggen voor een volgende keer). Leg de deegrechthoek op de bakplaat.

Beleggen en bakken

 1. Verwarm de oven voor op 220°C (200 °C hetelucht).
 2. Om de topping te maken bak je de spekreepjes in een koekenpan zonder vet tot het vet eruit komt en ze goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Vervolgens smelt je een beetje boter in de koekenpan en bak je hierin op laag vuur de uienringen en de champignons. Bestrooi met verse peper en een snufje zout en eventueel wat tijm. Laat ze niet te veel verkleuren, maar wel gaar worden!
 3. Leg het deeg op een bakpapier op de bakplaat. Verdeel de crème fraîche of zuivelspread over het deeg en laat een centimeter vrij aan de randen. Verdeel nu de ui, spekreepjes en champignons over het deeg en bestrooi met de geraspte kaas (zonder die extra kaas is het ook echt heel lekker). Breng op smaak met vers geraspte nootmuskaat.
 4. Bak de Tarte Flambée in 10-12 minuten in het midden van de oven, of tot de bodem knapperig is en de kaas borrelt. Schuif de Tarte Flambée op een houten plank en gebruik een pizzasnijder om porties te snijden. Serveer direct bij de borrel of als lichte lunch of voorgerecht met een fris groene salade.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.