Aspergesoep

Aspergetijd is een hemelse tijd voor mij, want ik houd zo van asperges. En al eet ik ze in die periode elke week, ik wijk maar weinig af van gewoon ouderwets met ei, ham en botersaus. En als het dan een beetje begint tegen te staan bij mijn huisgenoten, dan maak ik er wel een keer soep van voor de afwisseling. Veel jaren heb ik geprobeerd om de soep van een paar kontjes en de schillen van de asperges te maken, maar echt een volle aspergesmaak kreeg ik er niet mee. Dus gewoon een goed aantal asperges er in en nog een paar witte groenten, zodat je een heerlijke romig volle aspergesoep krijgt die je garneert met wat gekookt ei, ham en peterselie en dan mis ik mijn traditionele bordje asperges iets minder en ben ik tevree!


In de meeste recepten van aspergesoep wordt gewerkt met een roux voor de binding van de soep, dus met bloem gebonden. Daar ben ik niet zo’n fan van en ik denk dat ik dat goed heb kunnen vervangen door het gebruiken van knolselderij en wat aardappel, waarmee het een dikkere soep wordt vol smaak en nog gezonder ook. Ik vind het heerlijk om eerst even wat vers gerookt spek aan te bakken en die vis ik er dan uit en doe ik op het laatst weer in. Dan bak ik de ui en de groenten even in het spekvet, maar je kunt dit ook prima overslaan, bak dan de groenten gewoon direct in een beetje boter of olie.


Aspergesoep

6 á 8 porties |ruim 2 liter | bereiding circa 40 minuten

Ingrediënten

 • 500 g witte asperges
 • Roomboter of olie om in te bakken
 • Stukje gerookt spek van circa 100 g (optioneel)
 • 1 witte ui
 • 300 g Knolselderij
 • 2 kruimige middelgrote aardappels
 • 2 liter water
 • 2 blokjes bouillon groente en/of kip
 • zout en verse peper naar smaak

Garnering

 • 100 g Gekookte slagersham, in klein vierkantjes gesneden
 • geraspte nootmuskaat
 • bosje peterselie, fijn gehakt
 • Bieslook of daslook, fijn gehakt
 • 3 el slagroom
 • 2 gekookt ei, fijn gehakt

Bereiding

 1. Schil de asperges en snij het houterige onderkantje er af. Snij vervolgens 1/3 inclusief de kopjes van de asperges af. Die bewaar je voor als de soep gepureerd is. Dek ze af of leg ze in water met een beetje citroen. De overige asperges snij je in stukjes en zet je even op zij, die worden gepureerd.
 2. Schil de ui en snij grof. Schil de knolselderij en aardappels en snij in stukken, ongeveer zo groot als de aspergestukjes.
 3. Snij het spek in kleine reepjes en verwarm in de soeppan een beetje boter of olie. Bak de spekjes hierin aan tot ze bruin kleuren en haal ze er met een schuimspaan uit, zet opzij. Voeg vervolgens de ui toe en schep even goed door. Wacht tot de ui glazig is. Heb je te weinig vet? doe er dan gewoon twee eetlepels water bij.
 4. Doe de aardappel en de knolselderij erbij en roer even goed door. Voeg de 2 liter water erbij en de bouillonblokjes en breng het geheel aan de kook. Wanneer het eenmaal kookt kun je ook de aspergestukjes erbij doen. Kook het geheel met de deksel op de pan, totdat alles gaar is. Dit zal zo 10 tot 15 minuten duren. Zet het vuur zacht en pureer de soep met de staafmixer tot een egale zachte soep. Je kunt het ook in de blender doen, dan wordt ie wel nog mooier, maar ik heb meestal geen zin in extra gedoe en afwas.
 5. Zet het vuur zacht en doe de achtergehouden spekjes er weer in. Voeg een flinke hoeveelheid vers geraspte nootmuskaat toe en verse peper en zout naar smaak. Snij de achtergehouden asperges in stukjes die op een lepel passen. Voeg ze toe aan de soep en laat zachtjes borrelen totdat ze gaar zijn. Dit duurt ongeveer 10 minuutjes.
 6. Doe de room bij de soep en serveer de soep in kommen. Per kom garneer je de soep met de peterselie, bieslook of daslook, gekookt ei en ham. Maar als je net zo lui bent als ik dan doen je dat gewoon allemaal in de grote pan en dan even opletten met opscheppen dat iedereen wat van alles krijgt!

Aspergesoep

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.