Enchilada casserole

Dit is een luie variant van enchiladas, want je maakt een lasagne van tortillas met de gehakt enchiladasaus, een soort chiliconcarne saus. Erg handig voor een doordeweekse dag met wat salade en guacamole. De saus is zo gemaakt en in plaats van tortillas op te rollen, zoals bij het originele enchilada gerecht, gebruik je ze als lasagnebladen, dus je kunt het ook een Mexicaanse lasagna noemen. Dat we hier thuis veel Mexicaans eten was misschien wel duidelijk, maar er komen ook nog altijd nieuwe recepten bij. Dit ovengerecht maken we nu een jaar en is altijd zo snel op, dat ik er telkens geen foto’s van kon maken. Nu is het eindelijk gelukt en daarna is alles wederom tot de laatste hap op gegaan. Deze versie heb ik ooit zien langskomen op een Mexicaans vlog en toen ik een keer te weinig puf had om enchiladas te maken waarvoor ik alle ingrediënten in huis had, heb ik het uitgeprobeerd. Net als bij Enchiladas is die combi van warm lichtpittige saus, de zachte tortillas en de kaas super lekker.

Enchilada” verwijst naar de chilisaus, eigenlijk het enchilar wat betekent het in de chili wentelen van de tortillas. En dat gebeurt bij dit recept en daardoor worden de tortillas zo zacht als lasagnebladen en de uitstekende stukjes lekker knapperig. Je kunt de vulling als je die net klaar hebt meteen gebruiken om de taart op te bouwen, maar je kunt ook prima de vulling van te voren vast maken, zodat je eigenlijk zo klaar bent in de avond. Ik denk dat je ook de saus in de slowcooker zou kunnen maken, maar dat heb ik nog niet uitgeprobeerd, dus daar kom ik nog een keer op terug. Casserole verwijst oorspronkelijk naar de aardenwerken schaal waar een ovenschotel in werd bereid. In de 20ste eeuw is het een algemeen woord geworden en waarmee in Noorden en Zuiden van Amerika wordt verwezen naar een ovenschotel.

Deze variant is met gehakt , maar je kunt het ook prima met kip (gestoofd in de saus en dan uit elkaar getrokken) of een vega versie maken. Je kunt puur rundergehakt nemen of half om half rund-varken, wat je lekker vindt. En als je liever een vega versie maakt, dan zou ik het vlees vervangen door meer bonen en zoete aardappel. Welke tomatensaus je gebruikt, maakt niet zo heel veel uit. Meestal gebruik ik hiervoor een klein blikje bio tomatenpuree en een blik bio gepelde romatomaten, uitgespoeld met 1x blik water. Maar je kunt ook prima alleen tomaten passata gebruiken. Biologische tomaten vind ik zelf wel belangrijk, omdat er zo veel gif gebruikt wordt bij de reguliere teelt.

Dit is een ovengerecht voor 4 personen. De ovenschaal die je gebruikt mag rond, vierkant of rechthoekig zijn, dat maakt niet uit. Je wilt wel minstens 3 lagen maken, dus zorg dat je een beetje de hoogte in kan. Ik heb in het recept 12 tortillas gezet, maar dat is niet zo precies. Minder of meer maakt niets uit. Maak je het voor veel mensen met een dubbel recept dan kun je prima een grote braadslede nemen.

Om in de Mexicaanse sfeer te blijven bij dit gerecht is guacamole (zie het recept) wel erg lekker er bij en een beetje frisse salade, zoals de rode kool en mango salade met maïs (zie het recept). Eventueel kun je nog wat cream cheese erbij geven en mijn kinderen doen er graag nog wat zoete chilisaus op. Maak je liever de originele Enchilada schotel met opgerolde tortillas, zie dan hier het recept van Enchilada kip.


Enchilada Casserole

4 personen | Mexicaans ovengerecht | bereiding 15m oventijd 30m

Ingrediënten

 • 12 tortillas middenmaat tarwe en/of maïs
 • 400 g rundergehakt of half-om-half bio
 • 1 klein blikje tomatenpuree bio
 • 1 blik gepelde tomaat bio + 1 blik water om uit te spoelen
 • 1 jalapeño peper of 1 tl chilivlokken
 • 2 grote rode ui
 • 3 knoflooktenen
 • 1 grote zoete aardappel
 • 2 paprika’s 
 • 1 el tacokruiden (Euroma)
 • 1 el gedroogde oregano
 • 1 tl zout
 • Verse peper
 • 1 tl komijnpoeder
 • 1 tl gerookt paprika poeder
 • 1 pot (350g) zwarte bonen of kidneybonen bio
 • 200 g geraspte kaas (mozzarella en/of belegen)
 • plantaardige olie om in te bakken (olijf of kokos)

Bereiding

 1. Haal het gehakt een half uur van te voren uit de koelkast. En dan beginnen we voor de enchiladasaus met het schoonmaken van de uien en de knoflook. Snij de ui fijn en pers de knoflook. Snij de chilipeper in reepjes.
 2. Schil ook de zoete aardappel en snij eerst in plakken, dan per 2 plakken in repen en die weer in blokjes van iets groter dan een maïskorrel. Haal de steel en zaadlijsten uit de paprika’s en snij die ook in blokjes.
 3. Verhit een beetje olie in een hapjes- of braadpan en fruit eerst de ui met de chili al roerend. Doe dan de knoflook en de zoete aardappelblokjes er bij en laat dit 2 mintuutjes sudderen terwijl je blijft roeren. Vervolgens voeg je de paprika toe.
 4. Maak even een stukje pan vrij door de groenten op te schuiven en leg daar het gehakt in de pan. Voeg vervolgens alle kruiden en zout toe en roer vervolgens alles goed. Zie je geen roze stukjes gehakt meer? Dan ga je naar stap 5.
 5. Voeg de tomatenpuree toe en roer door. Voeg vervolgens de gepelde tomaten toe en vul het blik 1x met water, zodat je alle restjes tomaat meeneemt. Je hebt nu best veel vocht, maar dat is ook de bedoeling. Proef even of je de smaak goed vindt en voeg nog zout, chili en/of tacokruiden toe. Voeg als laatste de uitgelekte bonen toe. Wil je iets meer zoetigheid als tegenhanger voor de pit, doe er dan een beetje agavesiroop toe.
 6. Laat de vulling nog 10 minuutjes pruttelen en zet dan het vuur uit. Tot deze stap kun je een paar uur of zelfs een dag van te voren doen!
 7. Verwarm de oven voor op 180°C.
 8. Neem een ovenschaal en bedek de bodem met een beetje van de saus. Leg daarop 2 of 3 tortillas afhankelijk van de vorm die je gebruikt. Ze moeten wat overlap hebben en de hele schaal bedekken. Dan weer laag saus, weer tortillas en als de saus op is doe je de geraspte kaas op de bovenste tortillas. Eventueel kun je nog mozzarella kaas in een tussenlaag doen.
 9. Bak de Enchilada casserole 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.

Serveer met guacamole en bijvoorbeeld een frisse rode kool-mango salsa!

Andere Zuid Amerikaanse gerechten:

Een gedachte over “Enchilada casserole

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.