Pompoen velderwtjessoep met spek

Pompoen, spek en bonen met tijm en paprika, dat is in het kort de essentie van deze soep! De herfst is echt begonnen in ons koude landje en ik zie de ene na de andere erwtensoep langskomen. Voor mij liever deze stevige Hongaarse bonensoep, want de Hollandse erwtensoep vind ik 1x per jaar best wel lekker, maar niet mijn favoriet. In de pompoenentijd maak ik wel heel graag soep met pompoen en het liefst elke keer weer op een andere manier. Dit is een goed gevulde versie met een beetje de beleving van erwtensoep door de bonen die ik er deels doorheen blender in combinatie met de spek. Eerst wordt de spek met een deel van de gesneden groenten aangebakken en dit wordt na het pureren van de soep weer toegevoegd, zodat je een lekker gevuld soepje hebt waar je op kunt kauwen, erg belangrijk vind ik dat. Op die manier kan deze soep prima door voor een maaltijdsoep, bijvoorbeeld als lunch op de zondag of mee naar het werk, maar bij ons ook vaak een kop gevulde soep voor er pannenkoeken op tafel komen!

Groenten

In plaats van pompoen zou je ook zoete aardappel of wortelen kunnen gebruiken. In deze variant gebruikte ik pastinaak, maar in plaats daarvan kun je prima knolsederij gebruiken. En als ik het in huis heb doe ik er altijd een flinke stengel bleekselderij bij, maar die had ik nu helaas niet. Eventueel zou je aardappels kunnen toevoegen om er een echte maaltijdsoep van te maken. Voor die wat Hongaarse paprikasmaak doe ik één gegrilde paprika uit een pot erbij. Je kunt ook gewone paprika meebakken, maar doe dan een dessertlepel rode wijn azijn door de soep voor een klein beetje zuur als tegenhanger van al die rijke groenten en peulvruchten!

Bonen

Het liefst gebruik ik velderwten, in Nederland bekend als “kappucijners” en op Texel als “grauwe ganzen”. Deze erwtensoort wordt al 7000 jaren geteeld en komt waarschijnlijk uit Azië en is via Turkije naar Europa gekomen. Deze grauwe erwt mag best wel eens her-gewaardeerd worden vind ik. In combinatie met spek echt heerlijk, maar ook door roerbakgerechten of salades is de velderwt erg lekker. Je kunt in plaats van velderwten ook alle soorten bonen of linzen gebruiken. Het liefst een nachtje geweekt en zelf gekookt met zout en laurier, maar uiteraard kun je ook prima peulvruchten uit een pot gebruiken.

Vlees of vega

Je kunt deze soep prima zonder vlees maken, maar een beetje spek, worst of ham er in vind ik wel erg lekker voor de hartigheid. Mijn voorkeur gaat uit naar een blok mager spek dat je zelf snijdt, maar spekblokjes zijn natuurlijk ook prima. Mocht je ham of varkensschouder over hebben, dan is dat ook heerlijk in deze soep. En eventueel kun je ook kiezen voor worst, zoals chorizo, merquez of verse chipolata. Het idee is om het vlees eerst aan te braden met een paar van de groenten en dat mengsel doe je weer bij de soep nadat deze is gepureerd, zodat je een lekker gevuld soepje hebt.

Pompoen-velderwten soep met spek

ongeveer twee liter soep 6-8 personen | bereiding 40 min

Ingrediënten

 • 3 witte middelgrote uien
 • 3 tenen knoflook
 • 90-120 g mager spek (aan een stuk of in blokjes)
 • 1 pot bonen of velderwten circa 350 g (=kapucijners) of zelf geweekte en gekookte bonen
 • 1 gegrilde paprika uit een pot (of 1/2 verse paprika en 2 tl rode wijn azijn)
 • 1 flinke pastinaak of een stuk knolselderij
 • 1 steel bleekselderij (optioneel)
 • 1 kleine pompoen
 • 1 tl zout
 • verse peper
 • 1 tl gedroogde tijm
 • 1 tl gerookte zoete paprika
 • 1/4 tl komijnpoeder
 • 1 kleine tomatenpuree (70 g)
 • 1 zoutloos uienbouillonblokje (of groente)
 • 1 zoutlook kippenbouillonblokje
 • 2 laurierblaadjes
 • scheutje olijfolie
 • klont boter
 • water

Bereiding

 1. Maak de uien en knoflook schoon. Snij 1 ui in halve ringen en houdt apart. De overige ui en knoflook kun je grof snijden.
 2. Schil de pompoen en de pastinaak (of knolselderij), haal de pitten uit de pompoen met een lepel en snij ongeveer 1/3 van de pastinaak en 1/4 van de pompoen in kleine blokjes. De rest kun je grof snijden. Snij de bleekselderij in grove stukken.
 3. Neem een soeppan en zet op middelhoog vuur. Verwarm een flinke scheut olijfolie en voeg de spekblokjes toe. Roer ze af en toen om en als ze beginnen te kleuren dan kun je de 1/2 uienringen en de in blokjes gesneden groenten er bij doen. Voeg ook vast een beetje tijm, paprikapoeder en verse peper toe. Roer af en toe en wanneer de groenten beetgaar zijn, haal je alle met een schuimspaan er uit en bewaar in een kom.
 4. Doe de klont boter in de pan en voeg de ui en knoflook toe. Roer even door en voeg dan de pastinaak en pompoen toe en roer weer goed door. Doe de bleekselderij en de grof gesneden paprika erbij en roer weer door. Voeg de tomatenpuree toe en vervolgens de kruiden en laurier en roer goed door. Doe nu ook de bouillonblokjes erbij en schenk water in de pan tot de groenten ruim onder water staan. Zet het vuur middel tot laag en de deksel schuin op de pan. Laat de soep 15 á 20 minuten pruttelen of tot de groenten goed gaar zijn.
 5. Haal de laurierblaadjes uit de soep en gooi weg. Doe de helft van de gaargekookte of uit de pot afgespoelde velderwten in de soep en pureer met een staafmixer tot een mooie gebonden soep. Is de soep aan de dikke kant, doe er dan nog een kopje water bij. Proef of je de soep zout en pittig genoeg vindt en voeg eventueel nog wat kruiden, peper en/of zout toe. Doe als laatste de voorgebakken spekjes en groenten plus de andere helft van de velderwten er bij en verwarm de soep voor het opdienen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.