Appel kruimelkoek met creamcheese

Deze naam doet geen eer aan dit recept, maar ik kan het moeilijk “Plaatkoek met karamelappeltjes, speculaaskruiden, een cheesecake vulling en een kruimeltopping” noemen. Het is de winterse versie van mijn bosbes-citroen plaatkoek recept en is hier thuis zeer goed ontvangen. Een koekbodem waarvan de speuclaasgeur je als ie bakt tegemoet komt, een zachte cheesecake laag voor wat romig- en frisheid, dan de karamelappeltjes….altijd lekker…en als laatste een knapperige kruimeltopping. Dit zijn van die recepten die doen beseffen wat met ‘comfortfood’ wordt bedoeld, want het is troostend lekker als een echte traktatie na een stevige winterse wandeling met een kop thee.

De verschillende lagen schrikken misschien een beetje af, maar ze zijn niet moeilijk en als je tussendoor afwast, hoef je ook echt niet heel veel potten en pannen te gebruiken. Daarbij is het de moeite wel echt waard, want deze koek heeft alles wat je wilt. De stukjes appel gaar je in de karamel, waardoor het een soort Tarte Tatin smaak krijgt (nog niet gemaakt? Foei, dat is echt een must, zo simpel en zo lekker, zie recept). De onderste koeklaag is zo klaar en bak je dan vast in de oven, terwijl je de cheesecakevulling maakt en vervolgens de kruimellaag. De appeltjes moeten even afkoelen voor ze op de cheesecakelaag kunnen, maar ze mogen zich wel een beetje onderdompelen hoor in de roomkaas. De kruimeltopping er op en afbakken maar! Laat wel wat afkoelen, zodat de taart wat steviger wordt en je hem makkelijk in stukken kunt snijden. Heerlijk zonder iets, want alles zit er in, maar als je het niet kunt laten doet een beetje slagroom of roomijs het ook best goed er bij.

appel kruimelkoek

Appel kruimelkoek met creamcheese

12 vierkantjes | gebak | bereiding 45 min | afbakken 40-45 min

appel kruimelkoek

Ingrediënten

De bodem

 • boter of bakspray om in te vetten
 • 240g roomboter, gesmolten
 • 100g (riet)suiker
 • 320g tarwebloem (of 150g tarwebloem, 150g havermeel, 20g amandelmeel)
 • 1,5 tl speculaaskruiden
 • 1/2 tl zout

De cheesecake vulling

 • 225g roomkaas, op kamertemperatuur
 • 40g honing of agave
 • 1 groot ei
 • 60g zure room of creme fraiche (eventueel te vervangen door roomkaas)
 • 1 tl vanille extract
 • Zest van 1 citroen

Karamelappeltjes

 • 300g appel al geschild en in stukjes
 • 50g rietsuiker
 • 30g boter
 • Snufje zout
 • Snuf kaneel

De kruimeltopping

 • 100g gesmolten roomboter
 • 80g (riet)suiker
 • 100g tarwebloem
 • 50g havermout
 • snuf kaneel of speculaaskruiden
 • flinke snuf zout

Bereiding

 1. Maak de bodem: verwarm de oven voor op 175°C en vet een vierkante of rechthoekige bakvorm (30x20cm) in met bakspray of boter en bekleed met bakpapier.
 2. Meng in een mengkom de bloem, zout en suiker goed door elkaar en doe er dan de gesmolten boter bij. Roer (ik doe dat het liefst met Deense garde) tot het goed is vermengd en verdeel het deeg over de bodem van de vorm. Duw het deeg aan met de achterkant van een lepel en zorg dat de randen een beetje recht zijn. Dat ziet er mooier uit als je straks snijdt. Bak de bodem tot deze licht goudbruin is in 20 minuten. Laat even afkoelen tot je de vulling en de kruimeltopping af hebt en laat de oven aan.
 3. Maak de karamelappeltjes: Zet een koekenpan op middelhoog vuur en verdeel de suiker over de bodem, daarover het zout en kaneel en dan de boter in blokjes over de pan verdelen. Als laatste strooi je de appelstukjes er over. Als het goed begint te pruttelen roer je het een keer door en laat dan met rust totdat de karamel een mooie kleur heeft gekregen en is ingedikt. Zet het vuur uit en doe de appeltjes op een schaal om ze af te laten koelen.
 4. Maak de roomkaas vulling: Klop in een grote mengkom de roomkaas en zoetstof samen tot er geen klontjes meer in zitten. Voeg het ei toe en vermeng. Voeg de zure room, vanille en citroenrasp erbij en zorg dat alles goed is vermengd.
 5. Maak de kruimeltopping: Meng in een kleine kom suiker, bloem, havermout, zout en kaneel (of speculaaskruiden) tot het goed is vermengd. Giet dan de gesmolten boter erbij en roer voorzichtig door elkaar tot het mengsel op nat zand lijkt.  Giet eerst de creamcheesevulling over de afgekoelde bodem, dan de gekarameliseerde appel. Als laatste verdeel je de kruimeltopping erover, zodat je een gelijkmatige bovenlaag hebt. 
 6. Afbakken: Bak de plaattaart tot de topping goudkleurig is en het midden net gaar is in 40 minuten. Laat 20 minuten afkoelen tot kamertemperatuur en koel dan nog minimaal 1 uur tot volledig gekoeld. Of eet de taart als ie nog lauw is met een bolletje ijs als dessert!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.