Pompoen-karamel cheesecake

Dit is een gebakken cheesecake met een vulling van pompoen, karamel (dulce de leche; karamel van gecondenseerde melk), speculaaskruiden en roomkaas. De  bodem is gemaakt van haverkoekjes, noten en boter. Deze cheesecake is gebakken in de oven zonder waterbad. De oven mag niet te warm, want dan wordt de vulling rubberig en heb je kans dat de taart gaat splijten. Je kunt de taart ook in een waterbad garen. Dan moet je de vorm heel goed verpakken, maar persoonlijk heb ik daar niet zulke goede ervaringen mee.  Ik houd overigens ook van ongebakken cheesecakes en dan vooral de iets frissere smaken, zoals mango-kwark, passievrucht of limoen, maar die maak ik het liefste wanneer het iets warmer is buiten. Een voordeel aan de gebakken versie is dat je die prima buiten de koelkast kunt bewaren, dus de taart blijft lekker als je hem een middagje op de taarttafel laat staan. Het verschil in ingrediënten tussen een gebakken en een ongebakken cheesecake, zit hem n het gebruik van eieren, die zorgen voor de binding. Bij de ongebakken cheesecake gebruik je geen eieren en daar gaat soms wel gelatine door, afhankelijk van de hoeveelheid, kwaliteit en vooral stevigheid van de roomkaas. Bij deze versie heb ik wat speculaaskruiden gebuikt voor een kruidige accent, eigenlijk een beetje zoals de Amerikaanse Thanksgiving pompoentaarten. Dit kun je natuurlijk ook weglaten, of alleen vervangen door wat kaneel bijvoorbeeld.

Deze taart heb ik bedacht in de gekke tijden van corona, van thuis werken, thuis school en weinig sociaal leuks. Dan is het wel fijn om af en toe iets lekkers te maken voor lieve mensen om je heen die je nu veel minder ziet en alle gezinsleden thuis. We hebben er samen het beste van gemaakt en hopelijk waarderen we na deze gekke tijd onze vrijheid als ware rijkdom! Laten we onze blessings vooral niet vergeten en het belang van de dingen die er echt toe doen, maar ook hoe kwetsbaar we eigenlijk zijn en hoe afhankelijk van de natuur en elkaar. Dat is wat ik als ‘les’ in mijn hoofd heb geprent.

Die combinatie van zoete karamel, met een vleugje zout, de noten en de pompoen is echt fantastisch. Deze taart werd door zoonlief Thomas dan ook als favoriet bestempeld toen ik hem voor het eerst maakte. Het gebruik van dulce de leche is erg Zuid Amerikaans en aangezien de kids daar deels hun roots hebben, is dulce de leche altijd in huis geweest en favoriet voor op de pannenkoek, op brood en op of in een taart! Heb je nog nooit karamel van gecondenseerde melk gemaakt? Het is echt niet moeilijk en super lekker, dus probeer het een keer! Hier vind je mijn instructies. Let op dat de dulce de leche wel 3 uur duurt, maar ook heel lang houdbaar is. Dus zorg dat je die al hebt gemaakt als je begint aan de taart. In sommige toko’s kun je kant en klare dulce de leche kopen.

Dulce de leche betekent zoet van melk. Deze heerlijke karamel is gemaakt van een blikje gecondenseerde melk. Je kookt het 3 uur onder water en dan verandert de zoete melk in een smeuïge karamel. Hier kun je de meest lekkere dingen mee maken, zoals bijvoorbeeld Karamelijs of taartvulling/frosting op een chocoladecake (zie recept).

Voor de bodem van deze taart gebruik ik het liefst haverkoekjes, want die zijn meestal niet zo heel zoet en hebben een lekkere ‘bite’. En ik gebruik noten, want ik ben gek op noten en ze geven de taart een extra lekkere smaak. je kunt uiteraard alle koekjes die je wilt, zoals bastogne of speculaas bijvoorbeeld. Je hebt geen extra suiker nodig in dit recept, omdat de dulce de leche al zoet genoeg is.

pompoen karamel cheesecake met dulce de leche
Pompoen-karamel cheesecake

Pompoen-karamel cheesecake

Pompoen karamel cheesecake met dulce de leche


10 á 12 puntjes | voorbereiding 30 min | oventijd 1 uur | afkoeltijd 5 uur

Benodigdheden: springvorm 24 cm, keukenmachine met kom van minimaal 1 liter, silicone spatel

Ingrediënten

Bodem

 • 200 g haverkoekjes
 • 100 g gebrande en ongezoute noten (hazel-, amandel of pecannoten)
 • 120 g gesmolten boter
 • snuf zout
 • 1/2 tl speculaaskruiden of alleen kaneel

Vulling

 • 1 blikje dulce de leche (gecondenseerde melk 3 uur gekookt) 394 g ZIE RECEPT
 • 250 g  pompoenpuree (pompoen zacht gegaard in de oven of gaar gestoomd)
 • 200 gr mascarpone of creamcheese
 • 4 eieren
 • 2 tl vanille extract
 • 1 el speculaaskruiden of voor lichtere variant 1/2 tl kaneel

Bereiding

Bodem

 1. Smelt de boter op zacht vuur of in de oven (vaak doe ik dit in een ovenbestand bakje en die schuif ik in de oven als ik begin).
 2. Bereid je vorm voor door deze in te vetten en te bekleden met bakpapier. Het liefst ook de zijkanten.
 3. Breek de koekjes in stukjes en doe ze in de keukenmachine. Voeg het zout, de noten en de speculaaskruiden toe en mix tot je een fijne kruim hebt.
 4. Voeg de boter bij het kruim tot alles goed is vermengd en stort het dan in de vorm. Duw goed aan met de achterkant van een lepel. Het is een royale hoeveelheid, dus het moet genoeg zijn voor bodem en zijkanten!
 5. Zet de vorm in de vriezer of koelkast tot je die weer nodig hebt. Was de keukenmachine en mes af en zet klaar om de vulling te maken.

Vulling

 1. Schil en snij de pompoen in blokjes en stoom ze gaar of zet afgedekt met aluminiumfolie een uur in de oven op 175°C en laat ze daarna afkoelen.
 2. Voor het bakken van de taart verwarm je de oven voor op 150°C.
 3. Doe de dulce de leche met de pompoen en de roomkaas in de mengkom van je keukenmachine en mix tot een smeuïg egaal mengsel. Voeg de kruiden toe en één voor één de eieren.
 4. Zet de taartbodem vast op het rooster in de oven en schenk dan de vulling op de taartbodem. Schuif voorzichtig de oven in en bak 45 minuten in de oven op 150°C. Laat een half uurtje in de oven afkoelen nadat je de oven hebt uitgezet en laat hem daarna zonder af te dekken 5 uur afkoelen in de koelkast (vaak maak ik de taart in de avond en zet hem dan in op een koele plek in plaats van in de koelkast, dat werkt ook prima).
Pompoen karamel cheesecake met dulce de leche

Andere recepten die je misschien lekker vindt:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.