Kerst ideëen

De kerstboom staat er mooi bij, overal lichtjes in huis en buiten is het heerlijk koud. Het enige wat we nog nodig hebben is een warm glas glühwein en een mooie maaltijd. Ik wentel me altijd graag in het kerstgevoel en kijk er erg naar uit. Ik ben groot gebracht met veel traditie en symboliek en in deze post deel ik met jullie hoe wij kerst vieren en uiteraard geef ik nog een paar ideetjes voor lekkere recepten en wat tips en trucs om het relaxt te houden. Met kerst is alles vaak iets luxer, maar dat is eigenlijk helemaal niet nodig, want een goed mooi lokaal stuk rundvlees stoven is ook lekker en kerstig, doe niet te ingewikkeld zou ik zeggen. Het zijn in mijn beleving vaak juist die extraatjes die er toe doen, zoals een lekker aperitief met een hapje, de stoofpeertjes op tafel, meer aandacht voor versiering en mooi opdekken, net wat meer bijgerechten, lang tafelen, een kaasplankje vind ik altijd feest en dan nog een kleine zoete afsluiting. Wat zijn voor jullie de gerechten die je nog bij staan van alle kerstdiners? Dat zijn natuurlijk de echte toppers!

Wij hadden vroeger echte kaarsjes in de kerstboom, die dan alleen rond borreltijd en na het eten soms aan mochten. Dat maakte het wel super speciaal, maar ik vind het nu ook wel heel knus dat de lichtjes ’s morgens al aan mogen. Mijn moeder las altijd kerstverhalen voor en dan lag ik op haar bovenarm helemaal meegenomen door het verhaal. We zongen kerstliederen thuis en op Christmas Eve (kerstavond) na het familiediner gingen we vaak naar de Obrechtkerk in Amsterdam Zuid vooral voor de liederen die we dan mee konden zingen. Het kerstdiner was bij mijn oma en later bij mijn moeder en dan maakte iedereen iets en dat doen we nog steeds zo. Voor onze moeder iets te veel gedoe tegenwoordig, dus gaan we dit jaar bij mijn oudste zus Florien en Kees aan tafel. Ik kan de stoofpeertjes, glühwein en aardappel gratin al bijna ruiken. Het fijne aan deze manier van samen komen is dat je een deel van het diner relaxt zit te genieten van wat de anderen maken en bij één gang kun je lekker zelf aan de slag en focus je je op één goed gerecht voor veel personen, meestal tussen rond de 12. Je helpt elkaar, ruimt samen af, wast even een gang af samen en dat geeft veel gezelligheid en röring. We zijn heel goed in lang tafelen en traditiegewijs leest mam nog altijd ons lievelingsgedicht voor, “Kerstmis Metathesis” van Charlotte Mutsaers, waarbij we elk jaar weer schateren van het lachen. Toen ik een aantal jaren in het buitenland woonde miste ik de kerstperiode altijd het meest en zeker toen ik kinderen kreeg, ook omdat ik ze die tradities graag wilde mee geven. Uiteindelijk is dat ook gelukt, want vanaf hun derde jaar zijn we weer in Nederland. Soms waardeer je tradities meer als je ze een tijdje moet missen. Dit jaar is mijn zoon Thomas (19jaar) er voor het eerst niet bij, want hij is een paar maanden in Bolivia om zijn vader te zien en zijn vaderland te leren kennen.

Welke gerechten zijn je bijgebleven van al die kerstdiners? Eigenlijk kom ik dan toch gewoon weer uit bij de klassiekers. Maar goed, kerst is natuurlijk ook een traditioneel gebeuren. De glühwein noemde ik al en de stoofpeertjes, die zijn vaste prik. Dan beginnen we meestal met een eigen gemaakt toastje met kippenlevermousse en cranberry compôte. Eenmaal aan tafel hebben we twee voorgerechten en die verschillen altijd. Wat me toch het meest aanspreekt zijn de visvoorgerechten, zoals de visterrine of een trio van vis (als het even kan met coquilles), een ouderwetse garnalencocktail of een mooie bisque achtige soep. Het andere voorgerecht is dan vaak een salade of een soepje. Om van vis naar vlees te gaan maken we graag een spoom als “palete cleanser”. Die neutraliseert je smaak en is ook leuk om te maken. Je schenkt de bubbels in mooie glazen over een bolletje sorbetijs naar smaak, maar wel een beetje zurig zoals mango, citroen of passievrucht. Nog feestelijker wordt het als je eerst de randen van de glazen even in eiwit doopt of met een citroenpartje nat maakt en dan in een suiker/zout/munt mengsel doopt. Geef er een theelepeltje bij en iedereen zit te smullen. Het vlees dat we kiezen kan best verschillen, zo hebben we lams, eend of rundvlees wel eens gemaakt. Maar de bijgerechten dat zijn vaak wel dezelfden, zoals een lekkere gratin van aardappels of andere knolgewassen, roergebakken spruitjes met appel en walnoten of een andere koolsoort en de stoofpeertjes natuurlijk. Even pauze, afwasje doen en opruimen en dan is het tijd voor de Franse kaasplank. Een lekker glaasje port er bij en we zijn nog lang niet klaar, want daarna mag het dessert op tafel. Dat kan ook van alles zijn, zoals Semifreddo, lavacakejes, sticky toffee pudding of pavlova.

Voor meer receptideeën zie hieronder of kijk op https://smakenvankarmijn.com/category/recepten/feest/kerst/

Voorgerechten en borrelhapjes

Hoofd- en bijgerechten

Desserts

Tips & trucs voor organisatie van je kerstdiner

Vind je het lastig om alles goed te organiseren en om rustig en relaxt te blijven? Dan heb ik een paar tips voor je. De vragen die ik mij zelf stel bij het organiseren van een etentje lees je in onderstaande Lees hier verder voor het hele artikel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.