Brownies

Brownies zijn onweerstaanbaar als je tenminste het goede recept hebt. Als echte chocolade liefhebbers hier thuis zijn we nogal kritisch en waarderen we enorm een echte goede brownie. Wat dat dan is volgens ons? Lekker smeuïg of klef, hoe je wilt met een intense chocoladesmaak en een mooi knapperig glimmend laagje bovenop. Er hebben in mijn oven al ontelbare brownies gebakken, met allerlei variaties zoals zoete aardappel brownies, courgette brownies, maar ik blijf toch altijd denken aan die echte lekkere brownie die ik vroeger maakte bij de traîteur in de Utrechtse straat. Die gingen als warme broodjes over de toonbank en waren dus echt onweerstaanbaar en tegelijk kon je er niet meer dan eentje op, want ze vullen enorm. Uiteindelijk zijn dat dus gewoon de beste brownies voor mij en doe ik de courgette en zoete aardappels, maar gewoon weer in andere gerechten. Als je dan een klassieker maakt, laat het dat ook gewoon het origineel zijn!

Brownies zijn geen chocolade cakejes, want die zijn niet zo klef en veel luchtiger. De hoeveel bloem die in brownies wordt gebruikt is ook veel minder dan in cakejes en er zit geen bakpoeder of baksoda in. Verder gebruik ik roomboter, 70% chocolade, cacaopoeder, zout en biologische kristalsuiker. Helaas heb ik het recept van de traiteur waar ik werkte op mijn 19de niet meer, maar na veel uitproberen komt dit recept er volgens mij het dichtst in de buurt. Er zijn ontelbaar theorieën over hoe je de perfecte brownie krijgt en eerlijk gezegd weet ik niet precies wat er in dit recept voor zorgt dat de brownies zo goed uitpakken. Het kan zijn dat het gebruik van chocolade en cacao een rol speelt, maar het kan ook zitten in het schuimig kloppen van de suiker met de eieren of misschien het soort suiker dat je gebruikt. Ik kan jullie daarover dus helaas niet het geheim vertellen, maar ik zou zeggen, maak ze gewoon zo en dan zijn ze goed! En mocht je een nog beter recept hebben, laat het me weten.

brownies

Brownies

16 stuks | 1 uur bereiding inclusief bakken

brownies

Ingrediënten

 • 145 g 70% pure chocolade, grof gehakt
 • 85 g roomboter en extra om in te vetten
 • 2 grote eieren op kamertemperatuur
 • 190 g biologische kristalsuiker
 • 1 tl vanille-extract
 • ½ tl (4g) zout
 • 75 g biologische tarwebloem
 • 1 el (8g) biologische cacaopoeder
 • Optioneel: een handje pecan noten, walnoten, chocoladesnippers of mini marshmallows.

Bereiding

 1. Verwarm je oven voor op 175°C met onder- en bovenwarmte. Bereid een vierkante bakvorm van 20 x 20 cm voor door deze in te boteren en met bakpapier te bekleden. Laat aan elk uiteinde bakpapier overhangen.
 2. Neem een kom en weeg hier de boter en chocolade in af. Zorg dat je de chocolade in stukjes breekt. Zet de kom boven een pan met rustig kokend water en roer af en toe tot de chocolade en boter helemaal zijn gesmolten tot een gladde substantie. Haal de kom er af en laat een beetje afkoelen.
 3. Klop de eieren met de suiker krachtig in een grote kom met een garde of handmixer tot het mooi bleek en dik is geworden. Zorg dat r je even een lint ziet als je de gardes eruit haalt beweegt. Dit zou na een kleine 2 minuten goed moeten zijn.
 4. Klop ook de vanille erdoor en roer vervolgens het warme chocolademengsel er met een spatel doorheen tot het gelijkmatig gemengd is. Zeef de bloem, zout en het cacaopoeder erbij en spatel door het beslag. Schep er op het laatst als je wilt stukjes pure chocolade en/of pecannoten doorheen en giet het beslag in de voorbereide vorm (zie stap 1). Klop voorzichtig even op de aanrecht met de vorm, zodat het gelijk verdeeld is en de bovenkant glad.
 5. Bak de brownies gedurende 24 á 28 minuten tot het licht gerezen is en een tandenstoker die ergens tussen de rand en het midden is gestoken eruit komt met een paar vochtige kruimels. Zorg dat het beslag niet meer wiebelt als je de vorm een beetje schudt. Breng de vorm naar een rooster en laat volledig afkoelen voordat je hem aansnijdt.
brownies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.