Kipkluifjes (airfryer)

Sinds we een airfryer hebben is dit toch wel onze favoriet; kipkluifjes of “chicken wings”. Ze zijn sappiger dan uit de oven en ook sneller lekker goudbruin. Frituren is bij ons thuis niet echt een optie, dus dit is een heel goed alternatief. Je kunt ze met allerlei smaken maken, dus ik geef je een paar opties, maar ga vooral lekker zelf uitproberen. De Aziatische marinade is met knoflook, chili, 5-spice kruidenmix en sojasaus. De Indonesische smaak is met sambal en dan hebben we een PiriPiri marinade met Portugese pittige kruiden. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden met die ontelbare hoeveelheid kruidenmengsels die je kunt verzinnen. Of neem de heerlijke kruidenmengsels van bijvoorbeeld Euroma als basis. Je mengt de kruiden met iets vets (olijfolie, sesamolie of gesmolten boter), want dat is cruciaal als je de airfryer gebruikt, iets zoets (agavesiroop of honing), iets zouts (zout of sojasaus) en eventueel iets pittigs (chilivlokken, Sriracha, Gochujang). Denk aan Baharat- of Picadillo kruiden of die intens lekkere Al Andalus kruiden van Euroma. Op die manier kun je de kippenkluifjes overal bij laten passen, zoals bij bami of nasi, bij de rijsttafel, als mezze of tapas en gewoon als lekker voorafje of borrelhapje.

Veel mensen vragen of een airfryer nou echt een toegevoegde waarde is. Dat hangt natuurlijk erg af van wat je graag eet en met hoeveel mensen je bent. De bitterballen, kroketjes en andere snacks zijn makkelijk te maken met de airfryer. Geen gedoe met frituur en het resultaat is beter dan uit de oven. Ook als je geen magnetron hebt is het heel handig om mee op te warmen. Vaak eet ik tussen de middag een restje van de vorige avond en dat warm ik dan in 6 minuten op in de airfryer. Frietjes maken wij niet in de airfryer, omdat die te klein is voor vier personen. Maar als je alleen of met 2 personen bent dan kan ik me voorstellen dat dat weer heel handig is. Je kunt kleine porties cake, cupcakes, ontbijtcake maken in de airfryer, maar ook een tosti of een gevuld warm broodje. Als je maar zorgt dat er niets tegen de bovenkant kan aanvliegen. De lucht die door de airfryer gaat is sterk en neemt lichte elementen gewoon mee en die komen dan tegen het verwarmingselement aan, dus daarmee moet je uitkijken. Voor studenten lijkt me het het ideaal. Je kunt er zelfs een ontbijtje in maken met een eitje, croissantje en broodje, super handig!

Kun je de kipkluifjes ook in de oven maken? Ja tuurlijk kan dat. Zorg dan dat je oven goed voorverwarmd is op 195°C en draai ze na 10 minuten even om, smeer er nog wat van de marinade over en doe ze nog een keer 10 minuutjes in de oven.


Kipkluifjes uit de airfryer

bijgerecht kip | marineren 1/2u tot 2 uur | airfryer 13 min

kipkluifjes

Aziatische kipkluifjes – Ingrediënten

 • 500 g kippenkluifjes
 • scheutje sesamolie
 • 2 tl zoete chilisaus (te vervangen door agave of honing en chilivlokken)
 • 1 el sojasaus zout
 • 1 tl rijstazijn of 1/4 limoen uitknijpen
 • 1/2 tl knoflookpuree
 • 1/2 tl sambal of sriracha saus
 • 2 tl 5-spice kruidenmix of 1 tl madraskruiden 
 • 1/4 tl zout
 • Zwarte peper naar smaak
 • Als garnering: geroosterde sesamzaadjes, handje verse gesneden koriander, pinda’s en/of bosuitjes

Indonesische kipkluifjes – Ingrediënten

 • 500 g kippenkluifjes
 • Scheutje sesamolie
 • 1/2 el ketjap
 • 1/2 el tomatenpuree of ketchup
 • 1 tl serehpuree
 • 1 tl gemberpuree
 • 1 tl knoflookpuree
 • 0,5-1 tl sambalbadjak
 • Zout eventueel naar smaak, maar proef eerst even ivm de ketjap die al zout is
 • Als garnering: verse koriander, knapperige uitjes of bosuitjes, fijngehakte pinda’s

Piri Piri kipkluifjes – Ingrediënten

 • 500 g kippenkluifjes
 • scheutje olijfolie
 • 1 tl PiriPiri kruidenmix (Ingrediënten van een goede PiriPiri kruidenmix zijn: chilipoeder, paprikapoeder, peper, kurkuma, koriander, majoraan, oregano, komijnzaad, fenegriek, gember, nootmuskaat, kaneel, mosterdzaad, piment, kruidnagel, venkelzaad)
 • 2 tl zoete chilisaus of gembersiroop
 • 1/2 tl knoflookpuree
 • 1/4 tl zout
 • 1 tl rode wijn azijn of sherry azijn
 • Als garnering: paprikapoeder, chilivlokken of verse fijngesneden pepertjes, verse koriander

Cajun kipkluifjes- Ingrediënten

 • 500 g kippenkluifjes
 • scheutje olijfolie
 • 2 tl Cajun kruidenmix (Ingrediënten van een goede Cajun kruidenmix zijn: gerookt paprikapoeder, ui, knoflook, tomaat, oregano, cayennepeper, tijm, zwarte peper, rozemarijn, citroenpoeder)
 • 2 tl zoete chilisaus
 • rasp en sap van 1/2 citroen
 • 1/2 tl knoflookpuree
 • 1/4 tl zout
 • 1 tl rode wijn azijn of sherry azijn
 • Als garnering: kleingesneden cashew nootjes, koriander

Bereiding

 1. Meng alle ingrediënten voor de marinade in een kom of diep bord en doe de kipkluifjes er bij. Zorg dat ze allen een laagje marinade hebben. Dek af en zet terug in de koelkast voor het liefst 2 uur.
 2. Haal de gemarineerde kip een half uur voor het bakken uit de koelkast en roer nog even goed door. Dan schep je ze in het mandje van je airfryer. Verdeel ze goed, zodat er nog een beetje ruimte zit tussen de kipkluifjes waar de lucht door heen kan. Bewaar de kom met het restant marinade om tussendoor nog even over de kip te smeren.
 3. Zet de  aifryer op 195°C voor 9 minuten. Draai de kippenkluifjes om en smeer ze in met het restje marinade dat  je hebt bewaard. Zet de airfryer weer aan op 200°C voor nog 4 minuten. Ze mogen een goede bruine kleur hebben van het bakken en zelfs kleine brandstukjes, alsof ze onder de grill vandaan komen! Dan zijn ze het lekkerst
 4. Bestrooi met wat je hebt gekozen als garnering en dien meteen op. Vergeet niet te dekken met servetten en een bakje voor de botjes.
kipkluifjes airfryer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.