“Dulce de leche” zelf maken

Een zachte smeuïge karamel die je maakt door gecondenseerde melk in een blikje in te koken. Afkomstig uit Zuid Amerika en er zijn zoveel recepten mee te bedenken. Makkelijk, veelzijdig en verrukkelijk!

Zoet van melk, betekent dulce de leche letterlijk. In Spanje leerde ik voor het eerst deze smaak kennen. Eerlijk gezegd keek ik altijd een beetje neer op gecondenseerde melk als een soort minderwaardig product, maar eigenlijk kun je er heel veel mee. Het is alleen niet echt gezond. Vaak vond ik van die Friesche Vlag blikjes in de kleine kruideniertjes waarmee Bolivia bezaaid is en waar ik mijn brood en eieren kocht. Ik vroeg me toen altijd af wat ze daar toch mee deden.

Door het verdampingsproces van de melk verdwijnt het water en worden de melksuikers zoeter. Meestal wordt er ook nog suiker aan toegevoegd voor de houdbaarheid. In veel arme landen is het een veel gebruikt product in plaats van melk. Het wordt dan vaak verlengd met water om het als melk te gebruiken of het wordt direct verwerkt in baksels en desserts. In Buenos Aires Argentinië heb ik het heerlijkste dulce-de-leche-ijs ooit gegeten.

Wij gebruiken het thuis op de boterham, cracker of pannekoek. En we maken er ook taart, chocoladekaramel-mousse en ijs mee. Mijn zoon eet het het liefst met pindakaas op zijn brood. Aangezien mijn kids half Boliviaans zijn vinden ze dat ze het recht op dulce de leche hebben en daarom heb ik eigenlijk altijd wel een een weckpotje staan in de koelkast.

Hoe maak je het?

Je kunt het beste meteen meerdere blikjes klaar maken, want het is super lang houdbaar als het blikje dicht blijft en tja je moet toch drie uur alert blijven. In mijn pan passen 4 blikjes. Zorg dat je een vaatdoekje of washand op de bodem legt, zodat het minder lawaai maakt en er geen roestvlekken in je pan komen.

Haal de etiketten van de blikjes en leg ze op hun zijkant in de pan helemaal onder water. LET OP! Tijdens de 3 uur dat ze moeten koken moeten ze onder water blijven, dus grote kans dat je halverwege nog even water moet bijschenken. Zelf zet ik mijn kookwekker telkens op 3 kwartier om even te checken. Als je ze niet onder water houdt dan heb je kans dat ze ontploffen en dat lijkt me echt een helse klus om op te ruimen (is gelukkig nooit gebeurd).

Laat de blikjes 2 tot 3 uur koken, afhankelijk van wat je er mee wilt doen. Als je de melk 3 uur kookt wordt het donkerder, meer karamelsmaak, maar ook heel stevig. Deze consistentie is perfect als om als beleg te gebruiken of als frosting op een cake (makkelijke chocoladecake bijvoorbeeld).

Wanneer je de melk 2 uur kookt is de smaak iets minder sterk en de structuur zachter waardoor het wel iets makkelijker te verwerken is in bijvoorbeeld een cheesecake, (chocolade)mousse of dat overheerlijke Dulcedeleche-hazelnoot ijs (zonder ijsmachine).

Als de tijd om is dan laat je de pan met inhoud afkoelen en dan haal je de blikjes er uit. Je kunt de dulce de leche in de koelkast bewaren en als ze nog dicht zijn zijn ze maanden houdbaar buiten de koelkast.

6 gedachtes over ““Dulce de leche” zelf maken

  1. Pingback: Pompoen-karamel cheesecake | Smaken van Karmijn

  2. Pingback: Pompoen-karamel cheesecake | Smaken van Karmijn

  3. Pingback: Semifreddo karamel | Smaken van Karmijn

  4. Pingback: Banoffee taart of tarteletjes | Smaken van Karmijn

  5. Pingback: Dulce de leche ijs | Smaken van Karmijn

  6. Pingback: Makkelijke Chocolade Cake met dulce de leche | Smaken van Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.