Makkelijke Chocolade Cake met dulce de leche

Deze simpele cake is rijk en smeuïg en toch super makkelijk! Alles wordt in 1 beslagkom gemengd en het zijn alledaagse ingrediënten, die je waarschijnlijk al in huis hebt. Je kunt variëren qua vorm, dus rond of rechthoekig, en qua topping, bijvoorbeeld dulce de leche, glazuur of ganache. Is de taart gezond? Nee dat is ie zeker niet. Maar soms is het handig om een makkelijk recept met groot effect in je repertoire te hebben voor wanneer je onverwachts bezoek krijgt bijvoorbeeld of toch minder tijd dan gedacht om die verjaarstaart te maken. In drie kwartier heb je met dit recept een heerlijke lekkere cake voor bij de thee, verjaarstaart of dessert.

Het recept is het resultaat van meerdere recepten van de Amerikaanse mudcake (moddercake), die ik heb bestudeerd en uitgeprobeerd. Er wordt plantaardige olie in gebruikt in plaats van boter en cacaopoeder in plaats van chocolade. Zelf gebruik ik graag karnemelk, omdat dat een goed effect heeft op de bakingsoda door de zuurtegraad, maar je kunt ook melk gebruiken. Let op alles is in grammen gemeten, ook de vloeibare ingrediënten!

Ingrediënten

De cake

 • 260 g bloem
 • 200 g basterd-, riet- of palm suiker
 • 1 tl zout
 • 1 tl bakpoeder
 • ½ tl zuiveringszout
 • 65 g cacaopoeder ongezoet
 • 200 g kokend water evt. gemengd met koffie
 • 120 g karnemelk
 • 80 g plantaardige olie
 • 1 theelepel vanille-extract
 • 2 eieren

Bereiding van de cake

 1. Verwarm de oven voor op 180°C en bereid een springvorm of rechthoekig bakblik voor. Beboter de vorm en bekleed de onderkant en de zijkanten met bakpapier. Het is een werkje, maar dat is het echt waard!
 2. Neem een grote beslagkom en weeg daarin de ingrediënten: bloem, suiker, cocoa, baksoda, bakpoeder en zout. Meng dit goed door elkaar met een vork of een garde.
 3. In een kleine mengbeker kun je alle natte ingrediënten afwegen en samenvoegen, dus de eieren, de olie, water/koffie en de karnemelk. Roer even tot gemengd en voeg dan alles bij de droge ingrediënten en spatel tot een smeuïg en egaal beslag. Het oogt wat dun voor een cake, maar dat is de bedoeling, want daardoor blijft de cake smeuïg van binnen.
 4. Vul de bakvorm met het beslag en klop met de vorm 2x op je aanrecht, zodat de luchtbelletjes uit de cake verdwijnen.
 5. Bak de cake 25 tot 30 minuten en check de gaarheid door een satéprikker er in te steken. Die moet er droog uit komen.
 6. Laat de cake afkoelen en maak in de tussentijd de topping.

Toppings

Dulce de leche

Dulce de leche is karamel van gecondenseerde melk. Het is super makkelijk, maar je het wel van te voren maken ivm de tijd die het kost om te koken. Zie hier het recept. Een maal gemaakt, maak je het blik open en schep je alles met een lepel eruit en roer even goed los in bak voordat je het over de cake smeert. Eventueel kun je nog cacaonibs of hagelslag over de dulce de leche strooien.

Ganache

Ganache is heel simpel te maken met pure chocolade en room. Afhankelijk van de verhouding room t.o.v. chocolade kun je een vaste vorm maken of een meer vloeibare vorm. Als topping van deze cake kies ik voor de verhouding 1,5 : 2 , dus 1,5 delen chocolade en 2 delen room, beide in grammen!

 • 150 70% chocolade
 • 200 g slagroom

Snijd de chocolade klein en leg in een hittebestendige mengkom en doe er een eetlepel boter of olie bij voor de glans. Verwarm de room in een pannetje, maar laat niet koken. Doe de room bij de chocolade, zorg dat de chocolade onder staat, maar nog niet roeren. Even 3 minuutjes geduld! Roer rustig met een spatel alles tot een egale saus. Niet te lang roeren en zeker niet kloppen. Laat even overdekt afkoelen en als het een mooie consistentie heeft giet je het over de taart.

Glazuur

 • 5 el roomboter
 • 25g ongezoete cocoa poeder
 • 125g poedersuiker
 • 2 a 3 el melk of water
 • 1/2 tl vanille-extract

Smelt de boter in een sauspannetje op laag vuur (zorg dat het niet gaat borrelen). Doe het cacao poeder erbij en meng de boter met een garde er door heen. Laat even twee minuutje op het vuur staan, maar het mag niet koken/borrelen! Haal de pan van het vuur en voeg de poedersuiker erbij, roer het met een garde door de saus. Voeg als laatste de vanille en de melk of water toe met 1 lepel tegelijk. Als je de saus nog even goed hebt doorgeroerd dan zou die glimmend en egaal moeten zijn. Schenk het glazuur over de cake en laat even afkoelen voor je gaat aansnijden.

Andere recepten van Karmijn:

6 gedachtes over “Makkelijke Chocolade Cake met dulce de leche

 1. Pingback: Pompoen-karamel cheesecake | Smaken van Karmijn

 2. Pingback: Granola van havermout en appel(moes) | Smaken van Karmijn

 3. Pingback: “Dulce de leche” zelf maken | Smaken van Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.