Salsa Chimichurri

Deze saus is zo lekker bij een goed stukje vlees of kip. En gelukkig kan de barbecue weer aan, want ik ben namelijk dol op barbecueën. In Zuid Amerika heb ik genoten van de bij hun zeer populaire barbecue traditie. Ze noemen het daar ‘Asado’ of ‘Parrilla’ en het is een belangrijk sociaal evenement, waarbij iedereen samen komt, samen kookt en samen eet. Het vlees dat ze op de parrilla bereiden is heel gevarieerd, van worsten, zoals chorizo of bloedworst, tot grote stukken vlees waar ze plakken afsnijden bij het serveren. Maar soms krijg je ook spiesjes met levertjes, hartjes en niertjes of de huid van een varken gaat zo de parrilla op en dan krijg je knapperige zoute brokken chicharrón om te snoepen.

Vooral in Argentinië is de Asado een traditie die eerder dagelijks dan wekelijks plaats vindt. Ik heb mijn ogen uit gekeken en me verbaasd hoe een Asado er aan toe gaat. De smaak van het vlees in Zuid Amerika is om welke reden dan ook zo veel smakelijker dan hier in Nederland, misschien iets taaier (de runderen bewegen ook veel meer), maar oh zo smaakvol. Omdat ik zo verwend ben koop ik mijn stukje vlees dan ook bij een goede lokale slager, zodat ik de beste kwaliteit krijg. Liever minder vaak, maar wel goed vlees.

Chimichurri saus is onmisbaar lekker bij de barbecue of bij een in de pan gebakken steak. Het is een saus van verse kruiden, knoflook, olie en citroen met wat pit van peper. Oorspronkelijk komt de saus uit Argentinië, Uruguay en/of Paraguay. Daarover bestaat onderling wat onenigheid, net als over de oorsprong van de naam overigens. Het lijkt een verbastering te zijn van de gene die de saus zou hebben bedacht, een Ier met de naam Jimmy Mc Curry. Hij probeerde een saus te creëren die leek op de Worcestershire saus. Hoe dan ook, het is een heerlijke saus, die vooral wordt gegeten bij een ‘asado’, gebarbecued vlees. Maar deze saus is ook heerlijk bij salades, kip, vis, couscous of bij roast beef (rosbief)!

Kruiden voor de chimichurri gehakt

Ingrediënten

 • 1 bosje peterselie, klein gehakt
 • 1 bosje koriander, klein gehakt
 • 1 kleine rode ui, sjalot of 1 bosui, klein gesneden
 • 1/4 Spaans pepertje, ontpit en klein gesneden
 • 2 knoflookteen, gepureerd of fijngesneden
 • 4 el extra vierge olijfolie
 • 1 el azijn (van cider of witte wijn)
 • 1/2 citroen uitgeperst + zest
 • 1/4 tl agave siroop of honing
 • 1/2 tl zout
 • 2 draaien verse peper
 • 1/4 tl gedroogde oregano (of 1tl verse oregano)
 • 1/4 tl chili vlokken

Bereiding

Hak alle ingrediënten fijn en roer door elkaar in een kommetje. Laat minimaal een half uur staan voor gebruik.

Meng het niet in een machine, want dan smaakt het minder puur vind ik zelf! Gewoon even lekker hakken en dan bij elkaar doen. Het is zeker een week houdbaar in de koelkast, dus maak genoeg.

Chimichurri saus kun je bij vlees, gevogelte of vis eten, maar past ook prima bij groentegerechten met bijvoorbeeld paddenstoelen, bloemkool, aubergine of courgette!

4 gedachtes over “Salsa Chimichurri

 1. Pingback: Salsa verde | Smaken van Karmijn

 2. Pingback: Geroosterde aubergines | Smaken van Karmijn

 3. Pingback: Pikante sausjes uit Bolivia | Smaken van Karmijn

 4. Pingback: Zomers lekkers | Smaken van Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.