Salsa verde

Salsa verde betekent groene saus in het Spaans en Italiaans. Waar de salsa oorspronkelijk vandaan komt is niet echt duidelijk, maar we weten wel dat het in veel culturen gebruikelijk was een saus met groene kruiden te maken, zoals de Romeinen 2000 jaar geleden! In elke regio wordt uiteraard gebruikt wat daar voor handen is en naarmate culturen met elkaar in contact komen worden kooktechnieken en ingrediënten uitgewisseld en daarmee is de oorsprong lastig te achterhalen en bestaan er ontelbaar veel varianten ‘salsa verde’. In de Mexicaanse kooktraditie is het gebruik van salsas (sauzen) van verse kruiden, gemengd met tomaat en pepers, ook al erg lang bekend. En in mediterrane gebieden zijn er ook veel varianten te vinden op deze saus.

Ik geef hier twee variaties op de salsa verde, de Mexicaanse en de Italiaanse. Maar eigenlijk kun je natuurlijk nog veel meer sauzen ‘salsa verde’ noemen, omdat ze van groene kruiden worden gemaakt. Bijvoorbeeld de pesto (zie mijn recept) uit Italië, de chimichurri (zie mijn recept) uit Argentinië of de korianderchutney (zie mijn recept) uit Azië. In de loop van de tijd zal ik ze allemaal op mijn blog hebben staan!

Je kunt de ingrediënten hakken of in de blender malen, net wat je lekker vindt. Ook de hoeveelheid vloeistof kun je aanpassen. Je kunt er echt een saus van maken of de kruiden fijnhakken en aanmaken met wat olie en citrus. Dat laatste doe ik bijvoorbeeld als ik het bij vis of vlees serveer, want dan heeft het minder olie nodig dan wanneer ik het over de pasta of bij de tortillas serveer.

Met of zonder chilipeper, salsa verde is een heerlijke toevoeging aan talloze gerechten. De mild pittige Mexicaanse salsa verde gaat perfect bij Mexicaanse klassiekers als burritos, quesadillas, nachos of tacos. En de Italiaanse variant is heerlijk bij vis, vlees (zoals de gehaktballetjes), pasta (zoals die met garnalen) Parmigiane di melanzane of bij de minestronesoep.


Mexicaanse Salsa Verde

voor 250 ml saus | bereiding 20 min

De Mexicaanse variant wordt gemaakt met groene jalapeño of serrano chilipepers. Helaas is de Mexicaanse tomatillo hier bijna niet te krijgen, dus die vervang ik door rijpe rode tomaten.

Ingrediënten

 • 3 teentjes knoflook
 • 2 verse groene pepers (jalapeño of serrano)
 • 2 lente-uitjes of 1 sjalot
 • 2 rijpe tomaten klein of 1 grote (of 2 groene ‘tomatillos’)
 • 1 sjalotje of 1/2 witte ui
 • 1 bosje verse koriander (20 gram)
 • 1/2 limoen
 • 1 el olijolie
 • zout en verse peper naar smaak

Bereiding

 1. Zet een pannetje water op het vuur. Doe 2 knoflooktenen, ui, de pepers en de tomaten in het zacht kokende water en laat 5 minuutjes koken en leg dan op een keukenpapiertje.
 2. Meng in een vijzel een 1/2 tl grof zout met 1 rauw knoflookteentje. Wanneer dit een pasta is, doe je de andere gekookte knoflook, de pepertjes zonder steeltjes en de olie er bij en meng tot het mooi egaal is.
 3. Neem een staafmixerbakje of een kleine keukenmachine en doe daar de tomaten en de ui. Meng grof en doe vervolgens de als gevijzelde peper-knoflookmengsel, de koriander en de limoen er bij en mix weer tot je een mooie saus hebt. Proef en pas aan met wat meer zout, peper of limoensap indien gewenst.


Italiaanse Salsa Verde

100 ml saus | bereiding 10 minuten

In het prachtige boek van De Smaken van Italië van Claudia Roden geeft zij meerdere recepten van salsa verde uit verschillende regio’s. Zo is er een versie met broodkruim en gekookt ei er door, maar ik heb gekozen voor deze iets frissere variant. Soms doe ik er nog augurk in, maar vaak ook zonder. En als echte chililover doe ik er nog graag een paar chilivlokken doorheen, maar dat is mijn gekte.

Ingrediënten

 • 3 ansjovis filets
 • 2 teentjes knoflook (optioneel)
 • 20 g peterselie
 • 1 el kappertjes uitgelekt
 • 2 augurk (optioneel)
 • 1/2 citroen, sap en eventueel zest
 • 6 el extra vierge olijfolie
 • zout naar smaak
 • verse peper naar smaak

Bereiding

 1. Doe alles in een kleine keukenmachine, blender of staafmixerbakje en vermaal tot je een fijne saus hebt. Je kunt ook een grove variant maken, dan hak je de vaste bestanddelen met een hakmes of koksmes fijn en mengt dit met de vloeibare bestanddelen.
 2. Laat minimaal een half uur intrekken voor je de saus gebruikt. Serveer dezelfde dag of bewaar maximaal 3 dagen afgedekt in de koelkast. Voor serveren de salsa verde wel altijd op kamertemperatuur laten komen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.