Roomzalm canapé

Dit borrelhapje is snel, simpel en lekker. Soms vergeet je dit soort super makkelijke gerechtjes, maar sinds ik niet meer zo uitgebreid in de keuken kan staan door gezondheidsredenen pak ik dit soort snelle oplossingen de laatste jaren weer uit de oude doos. Een etentje zonder een lekker voorafje vind ik namelijk echt zo zonde, want dat geeft juist dat gezellige moment om met elkaar te proosten voor je aan tafel gaat. Voordeel van dit borrelhapje is bovendien dat het zeer in de smaak valt bij gasten die graag zo min mogelijk koolhydraten eten en dat zijn er tegenwoordig heel veel. De roomzalm is niets anders dan roomkaas gemengd met gerookte zalm en een paar smaakmakers. De toepassingen met deze roomzalm zijn eindeloos voor canapés, maar ook heel goed te gebruiken voor lunch, picknick of een high tea. Wat dacht je bijvoorbeeld van een Paas High Tea met scones, lemoncurd en roomzalm canapés?

Zelf ben ik altijd gek op borrelhapjes of kleine voorafjes. Het is altijd zo’n gezellig moment wanneer iedereen net samen komt en het geeft een eerste hint over wat nog komen gaat. Een lekker drankje er bij, zoals een cocktail (zie recepten), mocktail (cocktail zonder alcohol) of een glaasje bubbels en je geeft je gasten dat welkome en feestelijke gevoel waar ze blij van worden. Vroeger als serveerster in Restaurant Zuid Zeeland, vond ik het ook altijd leuk om de gasten te verrassen met een amuse, een verrassing van de kok die ze niet besteld hadden en die veel zei over kookstijl en smaken die nog gingen komen. Etentjes geven heb ik erg veel plezier in, maar helaas is het voor mij niet meer zo vanzelfsprekend als vroeger. Vanaf begin 2015 heb ik een ziekte gekregen waardoor ik niet lang rechtop kan blijven, omdat het bloed niet in mijn hoofd blijft en waardoor ik ook erg weinig energie heb. Dat is een beetje lastig met koken, dus voor mijn gezin koken lukt, maar etentjes organiseren doe ik nog zelden. Komende zomer ga ik een therapie doen die me hopelijk helpt weer wat meer te kunnen en oh wat verheug ik me op die etentjes die ik dan hopelijk weer kan geven. Wil je meer weten over wat ik mankeer en de therapie, kijk op mijn pagina “Karmijn wil rechtop“.

De smaken van de roomzalm kun je zelf kiezen. Ga je voor milde smaken? kies dan voor dille en een beetje citroen. Wil je graag iets meer smaak geven aan de roomzalm? doe er dan bijvoorbeeld fijngesneden kappertjes of augurk en wat rode ui of bieslook door. Als basis doe ik er naast de roomkaas (dat kan Philadelphia of andere roomkaas zijn) altijd kruidenzout in en een beetje fijn geraspte mierikswortel (uit een potje. Gewoon blijven proeven en dan vind je jouw perfecte smaakcombinatie!

Toepassingen

Een dot roomzalm op een plakje komkommer of een half mini paprikaatje gevuld met roomzalm doen het altijd goed. Maar je kunt ook kiezen voor een (glütenvrij) deegcupje of gewone lekkere zelfgemaakte knoflooktoast (recept), zoals ik ook vaak bij de makreelmousse (recept) of kippenlevermousse (recept) maak. En de bekende tortilla zalmrol is natuurlijk ook niet voor niets een klassieker, omdat je het van te voren kunt klaar maken en ook makkelijk is om mee te nemen. Deze toepassingen zijn overigens allemaal heel goed te maken met de makreelmousse, die iets meer smaak en pit heeft en bijvoorbeeld mooi past als je in je menu wat meer gedurfde smaken hebt. Of je kunt ze combineren, bijvoorbeeld komkommer met zalm en paprikaatjes met makreel. Mocht je zin hebben net als ik in een High Tea met Pasen, dan kun je de roomzalm natuurlijk op wit sandwichbrood smeren, als een good old salmon sandwich. Maar dan ook heerlijke scones en lemon curd, zie hier de recepten! Of kijk naar alle recepten die je voor Paasfeest ideetjes kunt bekijken.


Roomzalm canapé

6 personen | borrelhapje of klein voorgerecht | bereiding 15 min

Ingrediënten

  • 200 g gerookte zalm
  • 200 g roomkaas (creamcheese)
  • snuf kruidenzout (mijn voorkeur is Herbamare)
  • 1/2 tl mierikswortelpasta (Vitam of Kühne)
  • verse peper, paar draaien naar smaak
  • Verse of gevriesdroogde kruiden: dille, bieslook en/of peterselie

Optioneel: citroensap, citroenrasp, fijngesneden augurk, kappertjes en/of uitjes

Serveren met: komkommertoast, halve mini paprikaatjes, zelfgemaakt knoflooktoast, gewoon toast, crostini of in een tortilla rollen

Bereiding

Haal de zalm uit de verpakking en snijd in lange repen van ongeveer 1 cm en vervolgens in blokjes van weer 1 cm. Doe eerst 100 g van de creamcheese er bij en vermeng de twee met een lepel. Voeg zoveel roomkaas erbij als je wilt. De ene wil de zalm goed proeven en de ander wil het wat zachter van smaak. Doe vervolgens de overige ingrediënten er bij en de roomzalm is klaar.

Met toast of groenten

Wanneer je je canapés gaat serveren kun je met twee dessertlepels een “quenelles” vormen van de roomzalm. Je schuift dan de roomzalm van de ene naar de andere lepel, zodat je een mooie gladde vorm hebt en die kun je op je toast leggen. Als je zelfgemaakt crostini of gekochte toast gebruikt, zorg dan dat je de ze vlak voor serveren belegt. Als je komkommer gebruikt dan kun je die wel al snijden van te voren, maar liever nog niet beleggen. Leg ze tussen twee keukenpapiertjes of dep ze vlak voor het beleggen goed af. Paprikaatjes kun je beter in spuiten met een brede spuitmond of met een theelepel erin lepelen. Leg ter decoratie nog wat van de verse kruiden of een kappertje er op om te versieren en te laten zien wat er in zit.

Wil je er tortillarolletjes van maken? Dan kun je ze wel van te voren maken en rollen, maar ik zou tot serveren inrollen in plasticfolie, zodat de tortillas niet uitdrogen en dan voor het serveren eruit halen en in stukken snijden. De uiteindes zijn om te proeven!! Zelf vind ik het lekker om de tortillas voor het rollen even in een hete pan te verwarmen. Laat ze daarna iets afkoelen en beleg ze dan met de roomzalm en bijvoorbeeld plakken komkommer en/of avocado. Uiteraard kun je ook gewoon de kantenklare tortillas zo gebruiken, zonder eerst te bakken. Dat wordt meestal gedaan en is natuurlijk sneller.

Makreel in paprika & Roomzalm op komkommer

Andere recepten die je misschien interessant vindt:

Een gedachte over “Roomzalm canapé

  1. Pingback: Recepten voor Pasen | Smaken van Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.