Sticky Toffee Pudding (Dadelcake)

Dit is echt wel één van de familie favorieten, zeker in de koudere maanden. Ik denk dat mijn vader dit recept heeft geïntroduceerd en daarna was het een vaak gebakken cake bij mijn grote zus thuis. Voor mij staat de cake voor gezelligheid en decadentie. Sticky toffee pudding is rijk qua smaak, zoet, romig en kleverig, echt jammie. Als de cake uit de oven komt en je prikt er gaatjes in, dan giet je een beetje van de warme saus er over heen, dat maakt de cake nog smeuïger. De karamelsaus is wel echt het lekkerste als deze warm is, dus gewoon weer even opwarmen voordat je de cake gaat serveren. Er hoeft verder niets bij, behalve een kopje thee!

Sticky Toffee Pudding is een Brits traditioneel recept, dat wil zeggen zo wordt het gezien door de Britten. En het wordt door alle bekende Britse chefs gemaakt, dus er bestaat een versie van Jamie Oliver, Nigella Lawson en Delia Smith enzovoorts. Maar als je op onderzoek uit gaat, dan wordt je toch verrast, want het recept blijkt eigenlijk uit Canada te komen. In de Tweede Wereld Oorlog hebben twee Canadese luchtmacht officieren het recept aan een kokkin van een Hotel in Lancashire gegeven. Hoe dan ook, het is een erg bekend recept in Groot Brittannië, Canada en ook in Australië.

Geloof me, dit wordt echt een herhaalrecept als je het eenmaal een keer hebt gegeten. Vooral vanwege de decadente smaak, als je het maakt zul je zien hoe makkelijk het is: dus kleine inspanning, groots resultaat!

Dit recept heb ik overgenomen van een masterclass van de gevreesde chef Marco Pierre White in een aflevering van Masterchef Australië. Tot nu toe de lekkerste Sticky Toffee Pudding die ik heb geproefd.

Ingrediënten

Voor de cake

 • 150 g ontpitte dadels
 • 150 ml water
 • 1 tl zuiveringszout (baking soda)
 • 60 g roomboter
 • 65-80 g bruine basterdsuiker, moscovado of palmsuiker (80 voor de zoetekauw😉)
 • 2 eieren
 • 180 g bloem
 • 1 tl bakpoeder
 • snufje zout

Voor de saus

 • 180 g bruine basterdsuiker
 • 180 g roomboter
 • 180 ml slagroom
 • 1/2 citroen (het sap)
 • snufje zout

Bereiding

 1. Zet de oven vast aan op 170°C en beboter een bakblik van ongeveer 17 x 22 cm of een ronde vorm van ongeveer 20 cm doorsnee, dan wordt de cake ongeveer 4 cm hoog. Wanneer je de cake na het bakken uit de vorm wilt halen bekleed dan je bakvorm met bakpapier na het inboteren.
 2. Zet het water met de ontpitte dadels in een (steel)pan op het vuur en voeg er de baksoda bij. Laat 5 minuutjes pruttelen en doe er dan de boter bij. Als de boter gesmolten is zet dan de staafmixer er in totdat de dadels helemaal gepureerd zijn. Zet even opzij.
 3. Neem een grote beslagkom en doe hier de suiker, bloem, bakpoeder en zout in. Mix door elkaar met een garde of vork.
 4. Voeg de twee geklutste eieren en het natte dadelmengsel toe en roer met een spatel goed door elkaar. Nu is het beslag klaar. Giet in de vorm en zet in het midden van de oven. Bak de cake gaar in 20-30 minuten. Een satéprikker moet er droog uitkomen.
 5. Maak de saus: doe de boter en suiker in een (saus)pan met dikke bodem en zet op middellaag vuur. Roer voortdurend met een garde totdat de saus mooi donkerbruin is (LET OP als je witte suiker gebruikt dan krijg je een lichtere karamelkleur en moet je hem niet te donker te laten worden, want dan wordt het bitter). Als de boter en suiker zijn gesmolten voeg je de room, snuf zout en het citroensap toe en laat de saus nog even schuimen en bubbelen en dan kan het vuur uit en is de saus klaar.
 6. Wij laten de cake altijd in de vorm zitten, want de cake is binnen een dag weg en is niet zozeer als elegante verjaarscake bedoeld. Maar je kunt hem natuurlijk ook uit de vorm halen. Steek met een prikker of vork gaten in de cake en giet de 1/3 van de saus over de cake, zodat deze lekker smeuïg en toffee-achtig wordt. Serveer de cake half warm of koud, maar zorg dat de saus bij elke portie weer warm gemaakt is, want dan is ie echt het lekkerst.

Serveer met een royale schep saus eroverheen en als je wilt nog een dot slagroom of crème fraîche. Deze taart is ook super leuk om weg te geven, omdat het zo’n verwencake is en iedereen er blij van wordt. Snap je nu waarom het zo lastig was een foto van deze traktatie te maken? Hij is op voordat je het weet!

3 gedachtes over “Sticky Toffee Pudding (Dadelcake)

 1. Pingback: Kerst ideëen | Smaken van Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.