Kerst en etentjes

Samen dineren met familie en/of vrienden vind toch iedereen fijn? Een diner voor een wat grotere groep organiseren vind ik zelf heel leuk om te doen, maar dat zal niet voor iedereen gelden. Er zijn echt heel veel manieren om een dinertje te organiseren, dus laat je niet te snel ontmoedigen. Ik geef je graag wat ideetjes & tips voor een succesvol diner. De sleutel voor een geslaagd stressvrij diner zit hem naar mijn mening in de voorbereiding! Ik geef je graag tips om je diner slim te organiseren, qua menukeuze, logistiek en “mise en place”. Mijn zussen en ik zijn opgegroeid met de traditie van Christmas Eve of kerstavondviering, vroeger bij onze oma en nu nog steeds bij onze moeder. We verdelen de taken en we stemmen van te voren af wat we ongeveer maken en wie verantwoordelijk is voor welke gang. Op deze manier een etentje organiseren zorgt dat je altijd wordt verrast en dat degene met die mooie grote tafel niet altijd de sjaak is. Bovendien hoef je zelf eigenlijk maar één keer de keuken in om voor te bereiden en kun je verder gewoon relaxed tafelen, ideaal! Meer ideetjes en tips, lees verder…..

Kersttafel is van A cup of life, zie https://acupoflife.nl/zo-style-je-de-kersttafel/

“Er zijn zoveel manieren om een avondje samen te dineren…… denk in oplossingen!”

Diner vorm

Iedereen iets mee laten nemen is dus een slimme manier om een etentje te organiseren en bij iedereen bekend. Je beleeft zo een leuke avond met lekker eten en niet te veel stress. En de smoes “ik ben een ramp in de keuken” gaat niet op, want de drank regelen of een voorgerechtje bij de traiteur halen is ook prima! Een andere manier is natuurlijk om gezamenlijk te koken, dan verleng je het feest alleen maar, tenminste als je goed kunt samenwerken met je mede koks, want anders kan het ook juist extra stress geven. Wat ik wel erg leuk vind aan deze manier is dat je van alles van elkaar leert, het is speelser, minder serieus en het draait meer om samen plezier maken dan om hoogstaande culinaire prestaties. En dan vergeten heel veel mensen vaak nog een handige manier om te dineren, namelijk een buffet! Voor ieder wat wils en minder statisch, dat heeft ook veel voordelen. Hoe je een wat groter diner ook gaat organiseren (na coronatijd gaan we helemaal los) geef ik nog wat extra tips.

Menukeuze

Je menukeuze is cruciaal. Misschien vind je het leuk en handig om met een thema te werken, denk bijvoorbeeld aan een bepaalde keuken, zoals Scandinavisch of Italiaans. Of kies als thema als de Boeren keuken of juist Fine dining. Je kunt ook kiezen om lokale producten als thema te nemen of kies voor een concept als Van kop tot staart bijvoorbeeld. Zo’n thematische keuze geeft je richting bij het kiezen van je gerechten en zet ook al een bepaalde sfeer neer die je kunt doorvoeren in je gerechten, dranken en de entourage van je diner.

Ben je niet heel graag in de keuken? zorg dan dat je je kookkunsten op één onderdeel richt en de rest zo veel mogelijk in de ‘makkelijk’ categorie houdt. Ik zou nooit gaan voor pakjes of zakjes, maar je kunt bijvoorbeeld wel als voorgerecht een heerlijk vers vis plateau bestellen bij je visboer, daarna serveer je een makkelijk soepje en je meeste werk zit dan in je hoofdelement van het hoofdgerecht, zoals vlees, vis of gevogelte en saus. Kies dan als dessert weer voor iets makkelijks, zoals chocoaldemousse, ijs met warme kersen en slagroom, een kaasplankje of een dessert uit een goede winkel.

Sta je wel graag in de keuken? dan nog is het belangrijk dat je goed nadenkt over hoeveel werk elke gang kost en wanneer je dat kunt doen. Je wilt niet tijdens het diner de hele avond in de keuken staan, dus zorg dat je de tijd neemt om goed te plannen en het eten zoveel mogelijk voor af te bereiden (mise en place). Per gang kun je je boodschappenlijst uitschrijven en vervolgens kun je al je boodschappen weer ordenen per winkel. Zelf gebruik ik hiervoor excell, zodat ik kan ‘ordenen’ op gerecht en op winkel (zie voorbeeld).

Plan je voorbereidingen

Mise-en-place betekent zoiets als alles op de goede plek zetten. Het plannen van de voorbereidingen klinkt misschien overdreven, maar geeft echt zoveel rust. Per gerecht kun je kijken welke elementen er van te voren kunnen worden bereid. Schrijf de dagen/uren op die je beschikbaar hebt en schuif en verdeel de taken. Lijkt het gekkenwerk te worden? Dan kun je een gerecht versimpelen door elementen te vervangen of weg te halen of een heel ander gerecht te kiezen en geloof me dit gebeurt altijd, dus echt geen overbodige stap! Deze planning doe ik overigens ook weer in excell op een apart tabblad (zie voorbeeld). Voordeel is wederom dat je je taken kunt selecteren per gang of in volgorde van voorbereiding. Denk er aan dat je het niet te vol plant, zodat je voorpret hebt en geen voorstress!

Wanneer je even goed nadenkt en je je inbeeldt hoe je de gerechten maakt, zul je je verbazen hoeveel je eigenlijk al van te voren kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan: een dressing maken, de garnituur vast plukken, veel van het snijwerk en het portioneren, het marineren van vlees of vis, maken van een saus of zelfs het pocheren van groente, zodat ze straks korter in de pan of oven hoeven. Zorg wel dat je voldoende handige bewaarbakjes hebt die je kunt stapelen in je koelkast.

https://2wmn.nl/2014/12/pinspiratie-de-kersttafel-dekken/

De tafel decoreren is belangrijk voor de sfeer. Laat je (p)inspireren op pinterest, bijvoorbeeld door 2WMN (foto links) of A Cup of Life (foto boven)!

De sfeer. Bedenk ook van te voren op welke borden/schalen je de gerechten gaat serveren en zet die vast binnen handbereik op de dag zelf. Natuurlijk zijn individueel opgemaakte borden super mooi en feestelijk, maar bedenk wel dat je meer eten weggooit op die manier, dus in mooie schalen serveren betekent minder ‘waste’ en de grote en de kleine eter kan zoveel opscheppen als hij/zij zelf wilt. Daarbij geeft het een iets informelere sfeer. Of je kunt er zelfs voor kiezen om een buffet te maken voor het hele diner of alleen voor een gang. Dat ziet er prachtig uit en is minder statisch. Het zorgt er voor dat je gasten bewegen en met verschillende mensen praten.

Dek de tafel ruim van te voren (bijvoorbeeld na het ontbijt) en maak sfeer in alle verblijven waar je gasten komen (ook in de wc!!) door bloemen en kaarsen neer te zetten, voordat de gasten arriveren. Misschien wil je wel een tafellaken gebruiken of servetringen en linnen servetten, dan zet je de dag ervoor wat huisgenoten aan werk voor het strijk- en poetswerk. Bloemen zijn een prachtige toegevoegde waarde. Koop gewoon drie bossen verschillende bloemen en groen en meng ze zelf in kleine vaasjes voor op tafel, grotere vazen voor elders in huis en misschien groen om op tafel te leggen. Het is ook erg leuk om het menu op te schrijven. Dit kun je op individuele kaartjes doen of bijvoorbeeld op een groot krijtbord.

Bedenk ook hoe je op de avond zelf logistiek om gaat met de afwas tijdens het diner. Lekker informeel iedereen even in de benen, afwassen en weer indekken? Of liever voldoende servies en bestek en het even in kratten weg zetten (bijkeuken of schuur) voor later of de volgende dag? Of wil je misschien iemand vragen die zoals een puber die wel een centje wil bij verdienen! Als je het gezellig vindt om in/uitruimen en afwas samen te doen, dan is het wel handig om je gasten dat op een uitnodigende manier te zeggen, dus ‘doe alsjeblieft of je thuis bent’ en niet zo van ‘ik doe niet alles alleen hoor’. Jouw relaxedheid en stemming is bepalend voor hoe je gasten zich voelen! Wil je alles zelf doen? dan zeg ik, slecht idee! En dit zeg ik uit eigen ervaring. Er zijn maar weinig wondermensen die relaxed blijven bij het bereiden en uitserveren van een uitgebreid diner voor meer dan 2 personen. Dus vraag in ieder geval 1 of 2 personen om je te helpen bij drank bijvullen, in- en uitserveren en misschien ook bij het opmaken van de gangen.

De vragen die ik mezelf stel voor een diner op een rij:

Voorbeeldmenu

Dit voorbeeldmenu heeft heerlijke Italiaanse smaken, bevat zeven gangen en bestaat uit vis, veel groenten en varkensvlees (Porchetta). Het menu start met “Crostini met kippenlever“, of wel eigen gemaakte toastjes met kippenlevermousse. Dit kun je ook vervangen door bijvoorbeeld crostini met makreel mousse, op z’n Italiaans “crostini di sgombro“. Eenmaal aan tafel krijgen we eerst een “Tartaar van zalm“, lekker puur en fris. Daarna serveren we een “Pastinaaksoepje met Hollandse Garnaaltjes” (toch nog een Nederlandse twist). Om een beetje tijd en verfrissing te geven krijgen de gasten tussendoor een “Scroppino”, dat is een Spoom in dit geval van citroen of mango en munt, gemaakt van een bolletje sorbetijs in een champagnecoupe of een wijnglas overschonken met Prosecco en eventueel wat limoncello of zonder alcohol. Je kunt voor het vullen van het glas het randje nog natmaken met citroen en in muntsuiker (fijngemalen munt mengen met suiker) dippen. En dan komt die heerlijk Italiaanse rollade van varken, de “Porchetta “. Dat is een Italiaanse rollade van varkensbuik met een knapperige korst gevuld met kruiden en eekhoorntjesbrood. Als bijgerechten serveren we een romige Polenta met parmezaanse kaas (structuur van puree) en geroosterde spruitjes met pompoen en salie. Na het hoofgerecht doen we nog een klein stukje kaas “Formaggi” en daarna een zoete afsluiter met een karamel ijsje “Semifreddo” dat je van te voren zonder ijsmachine maakt. Dat is nog eens een diner! En uiteraard kun je gangen weglaten of vervangen.

Dit jaar kies ik met kerst dus voor een Italiaans thema en ik heb geprobeerd om een goede balans te vinden in de smaken en moeilijkheid van de gerechten. Dit is het menu voor 4 personen (in coronatijd zal het niet veel meer worden vrees ik).

ps. Ik maak dit soort ontwerpen altijd in postermaker.nl

Het Italiaanse menu vraagt om dit boodschappenlijstje.

En als ik dat dan allemaal heb uitgedacht en geschreven dan is het tijd om te plannen wanneer en waar ik welke boodschappen doen of laat doen en wanneer ik wat maak.

Je kunt veel boodschappen thuis laten bezorgen of je stuurt een avond een huisgenoot of vriend-in naar de super. Er zijn mensen die boodschappen doen leuk vinden, dus gewoon vragen!

Deze boodschappenlijst is gemaakt met de aanname dat basis boodschappen al in huis zijn, zoals gedroogde kruiden, olijfolie, boter en azijn bijvoorbeeld. Controleer wel even of je al je basisvoorraad op orde hebt, want niets is zo vervelend als misgrijpen als je aan het koken bent!

Bereidingstaken gesorteerd op gang
Bereidingstaken gesorteerd per dag

Zo, nu heb ik jullie een kijkje in de keuken van Smaken van Karmijn gegeven. Hopelijk heeft het wat inspiratie en handige tips opgeleverd. Het lijkt veel georganiseer en dat is het ook, maar het is vooral heel leuk om te doen en het geeft heel veel rust en dus meer plezier in de keuken. Misschien is het resultaat daarvan wel dat je het misschien wel vaker gaat doen!

Heb je nog vragen of wil je zo’n lijst van me hebben om zelf als basis te gebruiken, mail me dan naar smakenvankarmijn@gmail.com of laat een reactie achter onder dit bericht of dat op de sociale media!

4 gedachtes over “Kerst en etentjes

  1. Pingback: Kerst ideëen | Smaken van Karmijn

  2. Pingback: Fijne kerstdagen | Smaken van Karmijn

  3. Pingback: Black Forest Boomstam | Smaken van Karmijn

  4. Pingback: Semifreddo karamel | Smaken van Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.