Granola van haver en appel(moes)

Soms kan het wel jaren duren voor ik echt tevreden ben over een recept . Dit is er zo een. In ons huis is grote behoefte aan granola en ik koop liever niet die suikerbommen uit de winkel, dus verzon ik weer een twist op het laatste recept waar ik toch nog niet helemaal tevreden over was. En dit was de eerste keer dat ik dacht, yes ik heb hem! Goede ingrediënten (dat wil zeggen geen geraffineerde suikers en vooral goodies) en een goede bereiding, waardoor de structuur perfect is…héhé, het duurde wat jaartjes, maar dan heb je ook wat. Kids en echtgenoot ook blij en het enige nadeel is dat de pot wel erg snel op is. Des te meer reden om het recept snel op mijn blog te zetten, want dan kunnen ze het zelf maken. Deze granola is niet te zoet, knapperig en vol smaak. De basis is havermout en appelmoes en uiteraard kun je qua verdere ingrediënten variëren. Wij hebben er altijd graag noten en zaden doorheen en ook de kokosschilfers zijn favoriet, maar je kunt er bijvoorbeeld ook een keer cacaonibs door heen doen of cranberry’s. Heerlijk op de yoghurt, maar ook op een fruitsalade, een smoothiebowl of op gegrild fruit. 

Granola of muesli is super persoonlijk, want de één wil zoet maar geen rozijnen en de ander wil juist rozijn en gedroogde cranberries en geen noten. Dus hoe je je havermix verrijkt is helemaal aan jou. Hier zijn we gek op noten, dus gaat er een hele zak ongebrande gemengde noten in (200g), maar mijn dochter houdt echt niet van rozijnen en daarom doe ik die er nooit bij. Speel een beetje met variaties en zo creëer je je eigen lievelingsgranola!


Granola van haver en appel(mousse)

recept kan in een afsluitnare pot van 2l | bereiding 20 min |oventijd 30 min | afkoelen 40 min

Ingrediënten

 • 2 el roomboter (30 g), kokosolie of olijfolie
 • 8 pitloze dadels (60-70g)
 • 2 el honing (ongeveer 50g) of agave siroop (bij koolhydraatarm dieet weglaten)
 • 150 g ongezoete appelmoes
 • snuf zout
 • 300 g havermout of havervlokken half/half doe ik meestal (eet je glütenvrij, zorg dan dat dit een glütenvrije havermout is)
 • 75-200 g gemengde ongebrande noten, iets kleiner gehakt
 • Handje kokosschilfers
 • Handje zaden (chia, gebroken lijnzaad, pompoen, hennep)

Variaties: kaneel, cacaonibs, gedroogde cranberry’s of moerbei

Mijn dochter Belén (15 jaar) maakt bijna dagelijks haar favoriete gerecht van deze zomer; smoothiebowl. Voor iedereen lekker, maar als je net als Belén niet van yoghurt houdt en iets meer ‘bite’ wilt dan een smoothie is dit een super goed alternatief. Ze mengt diepvriesfruit, vers fruit met kokosmelk in de blender tot een mooie dikke substantie en versiert het met besjes, kokos, zaden en granola!

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 175°C en bekleed een bakblik of grote braadslede met bakpapier. De granola past in een pot van 1,5 liter.
 2. Verwarm op laag vuur in een steelpannetje de roomboter, kleingesneden dadels, honing of agave, snuf zout en de appelmoes. Wanneer alles is gesmolten en vermengd zet je het vuur uit. Wil je liever geen stukjes dadel in je granola, pureer dan nu met je staafmixer het boter-appelmoes-dadel mengsel.
 3. Meng nu de havermout en de gehakte ongebrande noten goed door het warme mengsel en verdeel over de met bakpapier beklede bakplaat. Heb je gebrande noten i.p.v. ongebrande, doe deze dan pas in stap 5 erbij, samen met kokos en zaden.
 4. Bak in het midden van de oven op 175°C gedurende 15 min. Schep de granola om en bak nog 10-15 minuten of totdat de granola goudbruin kleurt. Laat buiten de oven afkoelen.
 5. Vermeng de afgekoelde granola met een flinke hand kokosschilfers en zaden naar keuze en bewaar in een luchtdichte pot.

Andere recepten die je misschien lekker vindt:

3 gedachtes over “Granola van haver en appel(moes)

 1. Pingback: Plaatkoek van haver en fruit | Smaken van Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.