Saucijzenbroodje

Eerlijk gezegd moet ik toegeven dat als ik dan onderweg op reis iets koop dan is dat meestal een kaas- of saucijzenbroodje. Dat is eigenlijk pas zo sinds ik weer terug ben verhuisd naar Nederland in 2007. Toen ik in Bolivia woonde kon ik echt dromen van saucijzen- en kaasbroodjes. Gek genoeg miste ik die zeven jaar in het buitenland ineens producten waarvan ik het echt niet had verwacht. Zo vaak at ik in Nederland geen saucijzenbroodjes, ongezoete yoghurt of bitterballen. Dat ik vers volkoren brood, kaas, hagelslag en bessen ging missen had ik wel verwacht. En hoe super fijn is het om gewoon bladerdeeg tot je beschikking te hebben? Wat een luxe! Het saucijzenbroodje is een ongezonde snack, maar wel heel lekker en zeker als je ze zelf maakt. In deze wintertijd en nu ze de hele dag thuis leren, geef ik de kids graag veel groente, maar dat is overdag wel een uitdaging. Dus als ik bij die gezonde pompoensoep dan zo’n lekker broodje leg…dan gaat die lunch zeker op. Goed geregeld toch?

Roomboterbladerdeeg heeft iedereen wel in de vriezer en als je dit net zo’n succes vindt als bij ons thuis, dan liggen er voortaan ook saucijsjes in je vriezer. Zorg voor lekkere saucijsjes van de slager of biologische uit de super. Je kunt ook gehakt nemen in plaats van worstjes, maar dan heb je wel meer kruiden en zout nodig dan in dit recept. Ondanks dat saucijsjes al gekruid zijn, doe ik er toch nog graag nog wat extra kruiden door voor extra smaak. Maar je kunt het saucijsvlees ook gewoon laten zoals het is, dat is bovendien nog sneller. De smaak van deze saucijzenbroodjes is redelijk basic en voel je dus vooral vrij om zelf te experimenteren met extra smaak, zoals toevoeging van bijvoorbeeld mosterd, ui, knoflook, tijm of komijn. Een klein beetje ketchup er door smaakt ook goed.

Saucijzenbroodje

Saucijzenbroodje

4 stuks | bereiding 10 min | oventijd 20 min

Ingrediënten

 • 4 plakjes roomboter bladerdeeg (dus 1 plakjes per saucijzenbroodje)
 • 2 saucijzen worsten van totaal 200 g (dus 50 g vlees per saucijzenbroodje)
 • 1 el soja saus
 • 3 draaien verse peper
 • Snuf zout
 • Snuf chilivlokken naar smaak
 • 1/2 losgeklopt ei of 1 eidooier
 • 1 el sesamzaad (optioneel)

Bereiding

 1. Verwarm je oven voor op 210°C (hetelucht 200°C). Haal de bakplaat uit de oven en zet klaar.
 2. Ontdooi de bladerdeegplakjes door ze verspreid op een plank te leggen. Bij kamertemperatuur, duurt dat een kleine tien minuten.
 3. Knijp het worstvlees uit het vlies in kommetje. Voeg de sojasaus, peper, zout en chili toe aan het worstvlees en vermeng goed met een vork. 
 4. Verwijder de plasticjes van de net ontdooide bladerdeegplakjes en leg de plakjes met de bebloemde kant op een bakpapier, waarmee ze straks de oven in gaan. Verdeel het vlees in vier gelijke delen en verdeel over de bladerdeegplakjes. Vorm het vlees in een worstvorm met je vingers en leg in de lengte, rechts van het midden, zodat je rechts nog een randje overhoudt waar je hem straks dicht maakt.
 5. Smeer de lange zijden van de bladerdeegplakjes in met het geklopte ei(geel) en vouw het plakje dubbel over het worstje heen. Duw de lange kant dicht met een vork, zodat je mooie ribbeltjes krijgt en hij goed dicht zit. Snij de bovenkant van elk broodje in met 3 sneetjes, waar straks wat hitte uit kan komen. Je kunt de korte kant open laten of een beetje dicht duwen.
 6. Smeer de bovenkant van de broodjes in met ei(geel) en besprenkel ze met sesamzaadjes. Schuif de bakplaat onder het bakpapier met de saucijzenbroodjes en bak de saucijzenbroodjes in ca. 20 minuten goudbruin.

Tips

 • maak ze een maatje kleiner als borrelhapje
 • maak 1 lang saucijzenbroodje, die je daarna snijd
 • maak een lang saucijzenbroodje en vorm die in een letter voor een speciaal iemand

Een gedachte over “Saucijzenbroodje

 1. Pingback: Rocky Road | Smaken van Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.