Groente muffins

Dit zijn heerlijke hartige muffins vol smaak en goede ingrediënten. Als ik deze maak dan mis ik geen brood en krijgen we hier thuis toch net weer wat meer groenten binnen, want dat is vaak mijn streven. Muffins kun je prima als ontbijt, lunch of tussendoortje eten en ze zijn makkelijk mee te nemen, dus ideaal voor alle gezinsleden. Je kunt ze in 8 minuten in de airfryer maken, maar in de oven heb je ook een prima resultaat. De basis bestaat uit ei, meel (ik gebruik havermeel), karnemelk en kaas en daar doe ik een flinke hoeveelheid groenten doorheen. Je kunt allerlei groenten gebruiken, bijvoorbeeld bloemkool, courgette, broccoli, bosui, pompoen, spinazie of champignons. En ook kun je extra smaak toevoegen met droge en/of verse kruiden, blauwe kaas of gruyère, maar met gerookte zalm of chorizo zijn ze ook heel lekker.

Je snijdt de groente klein of raspt ze en vervolgens meng je die met kaas, roomkaas, kruiden, ei, olijfolie en karnemelk. Het havermeel meng je met het bakpoeder, zout, peper en eventueel andere droge kruiden en dit voeg je als laatste bij het mengsel, roer door elkaar en vul je ingevette muffinvorm (van metaal) of je natgemaakte siliconevormpjes. Dit gaat acht minuten in de airfryer of twintig minuutjes in de oven. Deze muffins zijn prima mee te nemen in een lunchtrommel en je kunt ze ook heel goed invriezen, alhoewel dat er bij ons niet van komt. Net als met quiche, kun je deze muffins allerlei smaakcombinaties geven, dus ik zou zeggen; laat je fantasie maar los. Hier geef ik je vast een paar ideetjes.

Groenten die hier lekker in zijn: ui, bosui, bloemkool, broccoli, pompoen, courgette, paprika, champignons, spinazie, snijbiet, boerenkool, prei en doperwten. Natte groente altijd even goed uitknijpen, zoals courgette!
Kaassoorten die hier lekker in zijn: geitenkaas, feta, gorgonzola, gruyère, Parmezaanse kaas, Pecorino, emmenthaler, belegen kaas, oude kaas, cheddar, schapenkaas.
Verse kruiden die er lekker in zijn: bieslook, peterselie, koriander, basilicum, tijm, dille.
Meelsoorten die je ook kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld: amandelmeel, rijstemeel, speltbloem, volkoren speltmeel, boekweitmeel, kikkererwtmeel en waarschijnlijk nog veel meer soorten waar ik nog niet mee geëxperimenteerd heb.
Extra smaak en textuur kun je bijvoorbeeld bereiken door toevoegen van: gerookte zalm of makreel, chorizo, ham, zaden en pitten, olijven, gedroogde tomaat, gerookte paprika, gemalen komijn, nootmuskaat, uienpoeder, knoflookpoeder en natuurlijk chili in poeder, vlokken of vers gesneden.

Smaakcombinaties:

 • gedroogde tomaat-courgette-parmezaan-pijnboompit-basilicum
 • broccoli-gruyère-bieslook-nootmuskaat
 • courgette-pompoen-geitenkaas-tijm
 • courgette-paprika-chorizo-koriander
 • courgette-broccoli-zalm-dille
 • broccoli-bloemkool-gorgonzola-bieslook

Groente muffins

12 muffins| voorbereiding 10 min | baktijd 8 (arifryer) -25 min (oven)

Ingrediënten

 • 180-200 g groente (in het voorbeeld zit courgette, bosui en bloemkool)
 • 5-10 g verse kruiden
 • 1 knoflookteentje geperst
 • 1 á 2 el pijnboompitten
 • 40 g roomkaas, crème fraîche of kruidenroomkaas
 • 50-80 g geraspte kaas
 • 30 g feta verkruimeld (optioneel)
 • 70 g karnemelk (of melk + 1 el azijn)
 • 2 eieren
 • 2 el olijfolie
 • Verse peper
 • 1/2 tl zout
 • Verse nootmuskaat (optioneel)
 • 100 g havermeel
 • 1,5 tl bakpoeder

Bereiding

 1. Als je de oven gebruikt, dan verwarm je deze vast voor op 170°C.
 2. Snij de groenten die je kiest klein of rasp ze. Als je courgette gebruikt, zorg dan dat je na het snijden of raspen je het vocht er uit knijpt (in een schoon vaatdoekje of een vergiet). De groente moet natuurlijk gaar worden in een korte tijd, dus vandaar niet te groot snijden als je het er rauw in doet.
 3. Doe eerst alle ingrediënten met uitzondering van het meel en bakpoeder in een mengkom en roer met een vork goed door elkaar.
 4. Meng in een apart kommetje het meel met het bakpoeder en voeg dat als laatste toe aan het muffinbeslag. Roer goed door elkaar.
 5. Bereid je vormpjes voor. Ik gebruik het liefst silicone muffinvormpjes, maar je kunt ook aluminium met een verantwoorde antiaanbaklaag gebruiken. De siliconevormpjes hoef je alleen even nat te maken onder de kraan voor het vullen en de metalen vormpjes moet je invetten met olie of boter. Lepel het beslag in de vormpjes en bak in 8 minuten op 160°C in de Airfryer of in 20-25 minuten in een 170°C warme oven.
Groente muffin met zalm

4 gedachtes over “Groente muffins

 1. Pingback: Recepten voor Pasen | Smaken van Karmijn

 2. Pingback: Rocky Road | Smaken van Karmijn

  • Het meest voor de hand ligt dat de courgettes niet voldoende zijn uitgeknepen. Daar zit veel vocht in. Dit heb ik even verduidelijkt in het recept. Dank voor je feedback! Je kunt ook iets minder karnemelk toevoegen (bijv 60g) OF iets meer meel (bijv 115g), maar ik denk dat het vooral lag aan vocht in de courgette.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.