Gnocchi bakplaat met pompoen en geitenkaas

Speciaal voor mijn lieve kids, die nu ik drie weken therapie volg in Engeland, zo stoer voor zichzelf zorgen. Ze maken allemaal recepten van mijn blog en nodigen zelfs oma uit om te komen eten. Ik ben ongelooflijk trots op jullie lieverds! Ik heb allerlei bekende gerechten voorbij zien komen op de whats app, maar deze favoriet nog niet. Hiervan had ik het recept nog niet online gezet, dus dat wordt de hoogste tijd voor deze laatste week dat ik nog weg ben. Mijn dochter Belén is gek op Gnocchi gerechten en dit recept is zo heerlijk simpel om te maken, dus perfect voor studenten en startende koks. Alle ingrediënten op de bakplaat met olijfolie en kruiden en na een half uur in de oven is je maaltijd klaar. Dit “traybake” concept is zo hip geworden, dat je zelfs hele kookboeken hebt met bakplaatgerechten. En het is ook gewoon een super makkelijke manier van koken. Ik ben wel blij als ik weer thuis kan en weer in mijn eigen keuken kan kokkerellen, hopelijk met minder klachten van ME en Orthostatische intolerantie. Wil je meer weten over hoe mijn therapie in Engeland gaat, kijk dan op www.karmijnwilrechtop.com!

Gnocchi betekent in het Italiaans “klonten” (meervoud van gnocco). Het zijn zachte kussentjes, die elders ook bekend staan als dumplings of knoedels. De Romeinse legioenen die tot aan de oevers van onze rivier de Rijn kwamen aten al Gnocchi en verspreidden dit fenomeen over Europa. Het oude recept bestond uit grove Semolina met eieren en die variant is nog steeds te vinden als “Gnocchi alla Romana”. In de 16de eeuw werd een deel van de tarwebloem vervangen door aardappel, en zo ontstond de “Gnocchi di patate”. Gnocchi is een bijzondere soort pasta en een lekker alternatief voor de gewone pasta. Net weer even anders qua smaak en structuur. Italianen vervangen aardappels ook wel door ricotta en ik heb zelf Gnocchi met zoete aardappel gemaakt, die ik nog een keer zal delen. Het liefst neem ik wel Gnocchi di patate van een goed merk, zoals bijvoorbeeld Rummo. Gnocchi wordt in Italië vaak gemaakt met een simpele saus, zoals boter met salie of een tomatensaus. Dit recept is niet authentiek Italiaans te noemen, maar wel heel lekker en makkelijk. Wij eten in Nederland pasta en gnocchi als hoofdgerecht, terwijl het in Italië eigenlijk meestal een voor- of tussengerecht is. Omdat wij het als hoofgerecht eten doen we er vaak veel meer groenten door dan ze in Italië zouden doen.

Gnocchi traybake

De bakblaat met Gnocchi kun je natuurlijk met groenten naar keuze maken, dus voel je vooral vrij om de pompoen te vervangen door bijvoorbeeld zoete aardappels en andere seizoensgroenten toe te voegen. Houd daarbij gewoon rekening met de gaartijd van een half uur of verleng de gaartijd tien minuten eventueel. Bijvoorbeeld aubergine zou ik er niet in doen, want die vind ik pas lekker als ie echt lekker zacht is en dat gebeurt niet in een half uur. Maar in de winter vind ik bijvoorbeeld Cavalo Nero of boerenkool heel lekker er door. De kruiden kun je ook naar eigen smaak kiezen evenals de kaas. Je kunt in plaats van chèvre-achtige geitenkaas ook kiezen voor vegan kaas, mozzarella of feta bijvoorbeeld. Wil je graag vlees toevoegen aan deze maaltijd? Doe dan kleine worstjes erdoor of in stukjes gesneden gedroogde chorizo of eventueel spekblokjes.

Wil je graag minder koolhydraten eten? Neem dan de helft van de gnocchi en vul aan met extra courgette en misschien nog een andere groenten. Liever helemaal geen koolhydraten ? Dan zou ik deze bakplaat met grote boterbonen maken!


Gnocchi bakplaat pompoen-geitenkaas

4 personen | hoofdgerecht vegetarisch | voorbereiding 15 min | oventijd 30 min

traybake gnocchi

Ingrediënten

 • 1/2 (butternut) pompoen
 • 2 rode ui
 • 4 teentjes knoflook
 • 1 rode paprika
 • 1/2 tot 1 courgette
 • 2x 500 goeie gnocchi di patate (Rummo bijvoorbeeld)
 • Flinke scheut olijfolie extra vierge
 • 8 draaien verse peper
 • 1 tl zout
 • 1 el gedroogde basilicum of oregano
 • 100-200 g Geitenkaas chèvre (te vervangen door bijv. mozzarella)
 • 3 el pijnboompitten (optioneel)
 • Pesto of verse basilicum
 • Verse Parmezaanse kaas geraspt (optioneel)

Bereiding

 1. Zet de oven vast aan op 190°C (boven-en onderwarmte). Neem een ovenbakplaat en zet deze klaar.
 2. Schil de pompoen met een dunschiller of mes en verwijder met een lepel de zaden en draden. Snijd in blokjes van ongeveer 2×2 cm en leg op de bakplaat.
 3. Verwijder de schil van de uien en knoflook en snij de ui doormidden en in partjes. De knoflook kneus je met je mes en snij dan klein. Voeg beide bij de pompoen op de bakplaat.
 4. Was de courgette en de paprika. Snij het kontje en het kroontje van de courgette en snij in de lengte door tweeën en dan in halve plakken van circa 1 cm. De paprika mag doormidden, zaadlijsten en kroon verwijderen en in halve plakken van circa 1 cm snijden. Doe ook op de bakplaat.
 5. Meng alles met je handen even goed door elkaar en voeg de gnocchi toe.
 6. Doe een flinke scheut olijfolie, peper, zout en gedroogde kruiden over de groenten en de gnocchi en roer door elkaar, zodat alles een laagje olijfolie heeft. Verdeel alles goed over de bakplaat en verdeel als laatste bovenop de pijnboompitten en  stukjes geitenkaas. Schuif de plaat in het midden van de voorverwarmde oven en zet de wekker op 30 minuten.
 7. Haal de bakplaat uit de oven en verdeel de verse kruiden en nog wat verse peper over. Zet zo op tafel of laat iedereen even opscheppen in de keuken!

Meer gerechten die makkelijk zijn?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.