Truffels

Het is natuurlijk een mooie traditie die chocolade eitjes met Pasen, maar eerlijk gezegd zijn ze voor mij meestal te zoet en al die zilverpapiertjes vind ik ook niet zo prettig. Daarom maak ik in plaats van paaseieren te kopen liever zelf truffels. Lekker, makkelijk en leuk om te doen. Eerst maak je de ganache door warme room en boter over de fijgehakte chocolade te gieten. Je kunt voor klassiek gaan met slagroom en boter of voor kokosroom met kokosolie. Uiteraard kun je nog extra smaak toevoegen aan de ganache, zoals een lepeltje likeur, wat zeezout of gemalen gebrande nootjes. Laten opstijven in de koelkast en dan rol je er bolletjes van, die je door de kokos, cacao, gehakte nootjes of praliné kunt rollen. Een heerlijke afsluiting van een diner, Paasbrunch of misschien ga je dit jaar wel voor een Paas High tea, daar passen ze ook goed bij! Nou goed, eerlijk gezegd passen ze naar mijn idee altijd overal bij, Pasen is gewoon een goede smoes.


Mijn kids en ik zijn echte chocolade liefhebbers en het wordt dan ook tijd meer chocolade op mijn blog te zetten. Maar ik moet opbiechten dat het probleem er vaak in zit dat het zo snel op gaat, zodat ik er geen foto en dus ook geen post van kan maken. Oeps! Hoe dan ook ik kan me herinneren hoe verzot ik als kind al was op chocolade. Met Pasen gingen mijn moeder en ik vaak bij vrienden in Aalst (Brabant) logeren en daar mocht ik in die immense tuin zoeken naar een immens ei, zo groot als mijn hoofd. Echt té lekker. Toen ik in mijn puberjaren een tijdje bij een pleeggezin woonde, ook in Brabant, haalde mijn pleegmoeder altijd super lekkere chocolade bij “Delaize” in België. En dan vonden mijn pleegvader en ik elkaar per ongeluk bij het keukenkastje, wanneer we tegelijk stiekem een stukje wilden snoepen.

Zelfgemaakte truffels zijn echt makkelijk te maken en als je er een beetje handigheid in krijgt kun je met smaken gaan variëren, door er bijvoorbeeld nootjes of praliné (nootjes met karamel) aan de ganache toe te voegen. Je kunt de boter en room prima vervangen door kokosroom en kokosolie (extra vierge). Een klein scheutje likeur is super lekker door de ganache, maar gemalen geroosterde nootjes er door geeft ook een verrassend andere smaak of wat dacht je van een eetlepel pindakaas?

Je kunt de truffels eventueel eerst door gesmolten chocolade (100 g) rollen voor je ze door je topping rolt, maar als je de ganache niet te ver laat opstijven dan kan het ook zonder. Ben je een erge zoetekauw dan kun je nog twee eetlepels honing, agavesiroop of ahornsiroop toevoegen voor een iets zoetere truffel.

Er zijn verschillende methoden om je truffels te vormen. Je kunt de truffels vormen met zachte ganache, dan laat je hem maar even rusten en iets opstijven. Dan kun je met een spuitzak hoopjes spuiten. Ik verkies meestal de quenelle-methode, waarbij je een stevigere ganache tussen twee lepels (dessertlepels in dit geval) vormt en dan krijgen ze meer een soort truffelvorm. Of je kunt de truffels met je handen op de aanrecht of plank rond rollen, maar daar krijg je echt wel vieze handen van hoor. Het voordeel van die laatste methode is dat de buitenkant door de warmte van je handen iets gesmolten is en daarmee de coating goed zal blijven zitten en natuurlijk kun je zo betere balletjes vormen dan bij de eerste twee methodes. En als je het gewoon nog sneller klaar wilt hebben, gebruik dan een silicone bonbon vorm en giet daar de ganache in, zodra die klaar is. Laten afkoelen in de koelkast of vriezer en je hebt bonbons, of zijn het dan toch truffels? Aan jou de keuze!

Chocolade truffles. Klassiek met coating van cacao en praliné. Kokosvariant met kokosroom gemaakt.

Truffels van chocolade

circa 20 stuks | bereiding 30 min | koeltijd 90 min

Ingrediënten

 • 200 g pure chocolade (minimaal 70%)
 • 150 ml slagroom of kokosroom
 • 50 g boter of kokosolie
 • Cacaopoeder, geraspte kokos, gemalen nootjes, kaneelsuiker, poedersuiker, praliné

Opties om ganache extra smaak te geven:

 • 1 el likeur (Cointreau, Cognac of Licor 43 bijv.)
 • praliné
 • fijn gemalen geroosterde noten (hazelnoot of pistache)

Bereiding

 1. Hak of breek de chocolade klein en leg de stukjes in een kom.
 2. Verhit de room in een pannetje met dikke bodem tot net tegen het kookpunt. Haal van het vuur en voeg de in blokjes gesneden boter of kokosolie erbij en giet het mengel vervolgens over de chocolade. Laat even een minuutje met rust en roer dan met een spatel net zo lang tot je een egale goed gemengde ganache hebt. Wil je nog iets door de ganache mengen dan kun je dat nu doen, dus een scheutje likeur, een snuf zeezout, praliné of misschien honing. Laat de ganache buiten de koelkast een uurtje opstijven, tenzij het te warm is, dan zet je hem even in de koelkast. Niet te stijf laten worden, want je wilt er nog bolletjes van maken. Voor de spuitzak kun je redelijk snel gaan spuiten, als ze maar vorm houden. Voor de quenelle- en de handrol methodes heb je een iets stevigere ganache nodig, zeg maar zoals roomboter.
 3. Doe de kokos, cacao of iets anders waar je de truffels in wilt rollen in een bakje met hoge rand en schep met een dessertlepel een bolletje ganache. Rol het op een plank een beetje rond (hoeft niet perfect) en rol vervolgens door de topping heen. Of als je geen vieze handen wilt, dan vorm je ze tussen twee dessertlepels, door ze steeds van de andere lepel af te scheppen. Als ze klaar zijn leg je ze op een bord of dienblad met bakpapier en laat je ze nog even een uurtje verder opstijven in de koelkast.
 4. Haal ze vlak voor het serveren uit de koelkast en bewaar ze, mochten ze niet op gaan, in de koelkast.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.