Amandel chocoladetaart (glütenvrij)

Dit is altijd een gewilde taart voor de chocolade liefhebbers en degenen die graag of genoodzaakt glütenvrij snoepen. De diepe nootachtige chocoladesmaak is om van te watertanden en tegelijkertijd ook machtig, dus een klein stukje is echt voldoende. In plaats van tarwebloem maak ik hem met amandelmeel en soms half hazelnootmeel. Aangezien er geen gluten in zitten heeft de taart wat hulp nodig voor de nodige binding en luchtigheid en daarom gaan de eiwitten stijf geklopt door het beslag. Uiteraard zit er roomboter en pure chocolade 60-70% in de taart, maar er is ook nog een geheim ingrediënt dat alleen geschikt is voor 18+, een beetje bruine rum. Amandel- of hazelnootlikeur en anders wat sinaasappelsap kan natuurlijk ook prima. Als tussendoortje is de taart prima zoals ie is, maar wil je hem iets feestelijker dan klop ik nog wat slagroom stijf en als het even kan maak ik er een frisse kersen compôte bij en dan is het echt snoepen.

Chocoladetaart met amandelmeel kom je in veel keukens tegen, dus waar het oorspronkelijk nu precies vandaan komt blijft onduidelijk. Maar ik denk dat het gebruik van amandelen in taarten in Italië en Spanje al honderden jaren het meest normaal is. Toch blijft het zo dat amandelen echt uit het Midden Oosten komen, net als de hazelnoot, en deze noten werden al geconsumeerd en verspreid door de Romeinen, Joden en andere volken. Chocolade komt oorspronkelijk uit Zuid Amerika, dus het zal zeker pas na 1492 dat dit in recepten in andere continenten werd gebruikt en de eerste honderd jaar nadat het Spaanse koninkrijk kennis maakte met dit heerlijke goedje, hebben ze het nog lange tijd geheim gehouden, want kennelijk wisten ze dat ze goud in handen hadden. En bovendien werd de tabletvorm van chocolade, zoals wij die gebruiken, pas in de tweede helft van de 17e eeuw uitgevonden in Engeland. Dus tja in deze vorm zal dit recept zo’n 300 jaar oud zijn. Hoe dan ook, het is niet voor niets een eeuwenoud recept, dus probeer het een keer!

Amandel chocoladetaart met slagroom en kersen compôte

Glütenvrij is voor mij geen must, dus als je op mijn blog recepten tegenkomt die zonder gluten zijn is dat gewoon omdat het in de eerste plaats hele lekkere recepten zijn en in de tweede plaats natuurlijk fijn om ook een glutenvrij aanbod te hebben voor diegenen die genoodzaakt zijn om zonder glüten te eten. De combinatie amandelen en chocolade komt volgens Claudia Roden (Serie “Smaken van (..)” en “de Joodse Keuken”) veel voor in Spanje en Italië en vooral ook onder de Joodse bevolking. Noord Italië heeft vooral naam gemaakt met de heerlijke combinatie van hazelnoot met chocolade, waar de beroemde hazelnootchocoladepasta vanaf stamt. Deze taart is ook heerlijk met alleen hazelnoot meel (fijngemalen hazelnoten), maar hazelnootmeel is nog kostbaarder dan amandelmeel, dus ik maak het het liefst met half amandel, half hazelnoot.

De techniek van deze taart wordt veel gebruikt om extra luchtigheid te krijgen in gebak. En zeker met deze wat zwaardere meelsoorten levert dat echt een ander resultaat op. De suiker wordt opgeklopt met de eigelen en het eiwit wordt apart opgeklopt en als laatste voorzichtig door het beslag gevouwen. Voor deze techniek heb wat meer mengkommen nodig, maar geloof me, het is echt de moeite waard en duurt helemaal niet zoveel langer.

In dit recept gebruik ik kokosbloemsuiker, omdat ik denk dat dat een gezondere keuze is dan riet-, kristal-, of basterdsuiker en het heeft een lekkere karamelachtige smaak die ik heerlijk vind. Hier thuis gaat die suiker ook door de havermout of de pancakes. Maar uiteraard kun je de kokosbloemsuiker vervangen door de bovengenoemde suikers of door erythritol. Wanneer de eiwitten stijf worden doe ik er toch nog een schepje suiker of erythritol doorheen, omdat ik het idee heb dat dat het eiwit mooier van structuur maakt, maar je kunt het ook weglaten.

Qua bakvorm gebruik ik graag een iets kleinere ringvorm (20 cm doorsnede )waarin de taart wat hoger wordt, omdat het binnenste op die manier lekker smeuïg blijft en dat is wel echt het lekkerst. Je kunt een grotere vorm kiezen uiteraard, maar dan zou ik na 30 minuten oventijd voor de zekerheid al even prikken in het middelste van de taart, omdat de taart dan iets minder lang in de oven hoeft. De satéprikker hoeft er niet helemaal schoon uit te komen, want beetje kleverig mag ie dus wel zijn in het midden. Ik controleer de gaarheid door hem te schudden. In het midden mag ie nog een beetje wiebelen, maar niet vloeibaar zijn.

Welke toppings zijn er lekker bij? Deze rijke chocoladetaart doet het super goed met wat niet te zoete luchtig geklopte slagroom met een beetje vanille en met een fris-zure kersencompôte. Die heb je zo gemaakt, zie hier mijn fruit -coulis en -compôte recepten. Ik gebruik wat bessensap en diepvrieskersen en dat bind ik met arrowroot (of maïzena). Als ik dat niet in huis heb, dan warm ik gewoon wat kersenjam op in een pannetje en verdun dat met water. Frambozen kunnen er natuurlijk ook heerlijk bij. Heel veel geduld heb ik vaak niet om de taart nog helemaal op te maken, maar uiteraard kun je nog een mooi laagje ganache (zie onder recept) erover doen of hem prachtig opspuiten met toefjes room en versieren met frambozen. Ik zie het helemaal voor me…..maar het komt er nooit van eerlijk gezegd, sorry! Dus hier thuis wordt het even met een zeefje wat cacaopoeder erover en een lekkere kersencompôte en slagroom er bij. Een patissier zal ik nooit worden haha!


Amandel chocoladetaart (glütenvrij)

8 p | Italiaans/Spaanse keuken | bereiding 30 min | baktijd 40-45 min

Ingredienten

 • 200 g  pure chocolade 70%
 • 125 g  gesmolten roomboter
 • 150 g kokosbloemsuiker
 • 1 theelepel vanille extract
 • 2 el erythritol of witte basterdsuiker (kan weggelaten worden)
 • 4 grote eieren op kamertemperatuur (60g p st)
 • Snuf zout
 • 2 tl rum (te vervangen door andere likeur, sinaasappelsap of water)
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 180 g amandelmeel of (deels) hazelnootmeel

Decoratie: cacaopoeder, geroosterde amandelschilfers of zelfgemaakte ganache als decoratie.

Voor een chocoladelaagje van ganache aan de bovenkant verwarm ik 200 g slagroom en dat giet ik over 200 g pure chocoladestukjes, even laten staan en dan doorroeren, op de taart gieten en met een paletmes of spatel uitsmeren.

Voor erbij: eventueel serveren met opgeklopte slagroom en/of kersen compôte.

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte).
 2. Smeer een springvorm van 20 cm in met roomboter en bekleed de onderkant en eventueel de zijkanten met bakpapier.
 3. Smelt de in stukjes gebroken chocolade en de boter in blokjes au bain marie (in een kom op zacht kokend water, zonder dat de kom het water raakt) tot bijna gesmolten en laat dan van het vuur af nog rustig verder smelten en afkoelen.
 4. Splits de eieren in twee mengkomen. In de kom met de eidooiers voeg je de kokosbloemsuiker, vanille en rum (of vervanging) toe en klop dit met een garde of mixer tot je een egaal luchtig mengsel hebt. Klop in de andere mengkom de eiwitten met een snuf zout tot stijve pieken en voeg de erythritol of suiker toe, klop nog even door tot ze zo stijf zijn dat je de kom ondersteboven kunt houden.
 5. Doe de gesmolten chocolade/boter door het eigeel/suikermengel en mix tot het goed gemengd is.  Weeg de overige droge ingrediënten af, dus het bakpoeder en amandelmeel (en/of hazelnootmeel) en vouw met een spatel door het beslag. En als laatste vouw je in 3x voorzichtig de eiwitten door het beslag.
 6. Giet het beslag in de voorbereide vorm en bak 40-45 min tot de bovenkant een dunne korst heeft en de satéprikker er schoon uitkomt. Als je niet wilt dat de bovenkant te donker wordt, dan doe je na 30 minuten een zilverfolie over de taart.
 7. Laat de taart 10 minuten in de vorm afkoelen en verwijder dan de ring en het bakpapier. Laat de taart vervolgens volledig afkoelen voor je de bodem van de vorm voorzichtig verwijdert. Ik doe dat het liefst met een pizzaspatel.
 8. Bestrooi de taart met cacaopoeder, geroosterde amandelschilfers en/of ganache en serveer. Je kunt er nog opgeklopte slagroom met vanille en beetje suiker bij serveren en/of een frisse kersen compôte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.