Magie van kruidenboter

Als er een ingrediënt heilig verklaard mag worden in mijn keuken, dan is dat roomboter. Serieus ik houd ongelooflijk veel van roomboter. Het maakt alles lekkerder en het is zo’n handige smaakdrager. Natuurlijk lekker als een klassieke kruidenboter bij een stokbroodje, maar er is zoveel meer mogelijk. Een stukje kruidenboter op je net gebakken ribeye bijvoorbeeld, op het laatst een citroen-kappertjesboter bij je gebakken zeebaars, een pestoboter door je pasta of op je gegrilde aubergine, croutons gebakken in ansjovisboter….nou ja, ik kan de mogelijkheden die in me opkomen niet allemaal noemen. Maar waar het dus om draait is SMAAK geven aan je eten. Lees verder voor recepten en oneindig veel toepassingen!

Het begon eigenlijk met de ontdekking van hoe fijn ik het vond dat ik nog een restje kruidenboter ontdekte in mijn koelkast. Als ik dan op zoek was naar smaak bij mijn gerecht en ik had net niet dat ene kruid in huis wat eigenlijk lekker was geweest of de kappertjes warenn net op, oh maar wacht eens ik heb dat nog wel wat kruidenboter! Yes, daar word ik blij van, wat een smaakmagie geeft kruidenboter, geweldige uitvinding. Verpak je kruidenboters in bakpapier en bewaar in de vriezer of koelkast en ontdek zelf hoe vaak ze van pas kunnen komen.

De smaakcombinaties zijn oneindig, dus ik begin maar  met deze 5 soorten, waarvan je de onderste 3 als recept kunt vinden onderaan deze pagina:

 • Klassieke kruidenboter met knoflook, zout, citroen, peterselie
 • Pesto boter met knoflook, zout, basilicum, parmezaanse kaas en pijnboompitjes
 • Gremolata boter met knoflook, zout, kappertjes, citroen en peterselie en eventueel rode peper
 • Tapenade boter met knoflook, zout, geroosterde paprika, zongedroogde tomaten en rozemarijn
 • Ansjovis boter met knoflook, zout, ansjovis, peterselie en zwarte peper

Maar tijm & citroen, dille & mosterd, miso & sesam en chorizo & koriander zijn ook heerlijke smaken. Je kunt het zo creatief of klassiek bedenken als je wilt, gewoon uitproberen! En de toepassingen van boters met een smaakje zijn zo eindeloos. Hier toch even een opsomming van wat je er allemaal mee kunt:

 • Een beetje kruidenboter op je net gebakken steak of vis voor extra smaak. Handig als je eigenlijk geen tijd/zin meer hebt om ook nog saus te maken!
 • Een beetje kruidenboter toevoegen aan het einde van de baktijd van je vlees, vis of groente voor extra smaak. Denk aan gamba’s, champignons en groene asperges!
 • Kruidenboter op de borrelplank met lekker vers brood. In dit geval is het ook lekker om de boter op te kloppen, dan is ie smeuïger en smeerbaarder (denk aan botercreme). Gewoon met staande mixer of handmixer boter op kamer temperatuur zeker 5 minuten opkloppen en dan de fijngesneden of -gemalen ingrediënten erdoor mengen.
 • Smeer kruidenboter op je tostibroodje, beetje mozzarella en tomaat er op en je hebt de meest smaakvolle tosti. Heerlijk met afbakstokbrood, pitabrood, ciabatta of focaccia.
 • In een roerbak of wanneer je een restje van de vorige dag wilt roerbakken? Klontje kruidenboter erbij en het smaakt nog lekkerder.
 • Maak je eigen knoflookbrood. Afbakbrood 3 kwart insnijden en elke inkeping besmeren met kruidenboter. 7 minuten afbakken in een bakpapier gerold en 4 minuten met bakpapier open gevouwen. Heerlijk bij salades, bbq, gerechten met saus, zoals Melanzane alla Parmigiana.
 • Je croutons bakken in kruidenboter voor op de salade.
 • Kruidenboter onder het vel van je kip smeren voor veel smaak in je ovengebraden kip.
 • Tos je in de oven geroosterde aardappelstukjes even door de kruidenboter en ze smaken 10x lekkerder.
 • Doe een klontje roomboter bij je net gekookte boontjes of broccoli voor extra smaak.
 • Doe kruidenboter bij de groenten die je afgedekt in de oven bereid, zoals wortels, pompoen, bloemkool, spruitjes, bieten, pastinaak…..nou ja, welke groente is niet lekker op die manier? Zie mijn recept wortels
 • Door de stampot een beetje gewone boter vervangen door kruidenboter!
 • Een hele knolselerij of bloemkool met kruidenboter insmeren en eerst bedekt dan onbedekt in de oven laten garen. Heerlijke vleesvervanger als held van de maaltijd.

En dan ben ik zeker nog toepassingen vergeten, maar ik weet zeker dat je eten zoveel lekkerder wordt door deze smaakbommetjes. Zorg dat je goede roomboter hebt en lekker grof zout, zoals Maldon zeezout. Dat kun je tussen je vingers iets keiner wrijven en geeft een heerlijke smaak aan je kruidenboter. Je kunt het beste verse groene kruiden nemen en varieer gerust, maar peterselie is toch wel de lekkerste basis, die je kunt aanvullen met dille, bieslook of koriander bijvoorbeeld.

3 x Kruidenboter

125 g is 1/2 pakje en 1 bakje | bereiding 10 min

Gremolata boter

1/2 pakje roomboter op kamertemperatuur1 teen knoflookflinke snuf grof zeezout1/2 potje kappertjes1/2 citroen1/2 bos peterselieeventueel rode peper

Tapenade boter

1/2 pakje roomboter op kamertemperatuur1 teen knoflooksnufje grof zeezout naar smaak (let op er zit al zout in de olijfen en gedroogde tomaten)1/2 geroosterde paprika uit pot (uitgelekt)3 zongedroogde tomaten (uitgelekt)5 zwarte olijven zonder pit1 takje verse rozemarijn1/2 bosje peterselie

Ansjovis boter

1/2 pakje roomboter op kamertemperatuur1 teen knoflookflinke snuf grof zeezout1/2 citroen4 ansjovisjes (uitgelekt)1/2 rood pepertje ontzaad1/2 bosje peterselie5 draaien verse zwarte peper

Bereiding

 1. Zorg dat de boter op kamertemperatuur is.
 2. Snij alle ingrediënten met een hakmes klein of pulseer ze in een kleine keukenmachine. Je kunt kiezen voor heel fijn of een beetje grof, zoals in mijn voorbeeld de tapenadeboter.
 3. Meng de boter en de ingrediënten met een lepel of in de keukenmachine. Je kunt ook de boter eerst met een staande mixer of handmixer opkloppen, zodat het luchtig wordt en daarmee smeerbaarder. De overige ingrediënten voeg je dan na 5 minuten kloppen toe en klop die er nog even door om alles goed te mengen.
 4. Rol de boter in het boter papiertje of een stuk bakpaier als een worst en bewaar tot gebruik in de koelkast. Of vul een ijsblokjesvorm met de boter en bewaar in je vriezer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.