Shaksouka

Eieren gepocheerd in een verse tomatensaus met paprika, knoflook en komijn is echt een feestje. Geïnspireerd door Yotam met zijn programma “Ottolenghi’s Mediterranean Feast” (Njam Tv) waarin ik een lokale chef in een shakshoukarestaurant een supersnelle shakshouka zag maken waar ik van ging watertanden. Lekker, gezond en zo makkelijk te maken. Eigenlijk komt het wel erg dicht bij de Huevos rancheros en dat is een van mijn lievelings brunchgerechten. Ik dacht eerlijk gezegd altijd, mmwa waarom nog Shakshouka proberen als je Huevos rancheros al hebt? Nu weet ik, gewoon omdat dat simpelweg ook erg lekker is! De bereidinswijze is identiek, behalve dan dat Shaksouka echt een tomatensaus heeft. De oorsprong van dit gerecht is waarschijnlijk Tunesisch, maar lastig te zeggen, want chili, paprika en tomaat was voor 1492 toch echt niet buiten Zuid Amerika beschikbaar, dus tja. Het wordt geserveerd in het hele Mediterrane gebied en het Midden-Oosten. De Joodse gemeenschap heeft het meegenomen naar Israël, waar het een enorm populair gerecht is. Ottolenghi maakt in het genoemde programma een versie met gehakt en kaas en de lokale chef een vegan versie. Ik ga hier voor de vegan versie, maar je kunt er natuurlijk zoveel variatie aan geven als je wilt, alleen wanneer je er chorizo in doet, dan is het echt wel “Huevos rancheros” hoor!!!


Mijn foodhistory legende Claudia Roden heeft ook een vegan versie van dit gerecht in haar boek De Joodse Keuken (zie mijn recensie) en zij vertelt dat deze naam in Tunesië voor veel gerechten met gebakken groenten en eieren wordt gebruikt en er oorspronkelijk veel soorten groenten werden gebruikt zoals aardappelen, artisjokken of courgettes. De nu alom bekende variant is dus eigenlijk de Israëlische versie, die daar veel als avondmaal wordt gegeten, maar ook op andere momenten van de dag. Zelf vind ik het een hele lekkere manier om buiten de avondmaaltijd om toch veel groenten binnen te krijgen en daarom maak ik het als lunch/brunch/lunch net als de Huevos Rancheros (zie mijn recept).


Dit is nu typisch zo’n gerecht dat altijd weer wat anders is, omdat je het maakt met wat je voorradig hebt. De ene keer heb ik mooie sappige tomaten en de andere keer alleen snoeptomaatjes. Het maakt eigenlijk niet zoveel uit, als je maar zorgt dat je saus hebt, dus of verse tomaten klein gesneden en een splash water erbij of bijvoorbeeld een beetje passata saus met wat snoeptomaatjes, is ook prima. Zelfs een paar eetlepels tomatenpuree en nog wat water erbij is voldoende. Naast de tomaat hoort er paprika in en eventueel nog andere groenten. Ik ben gek op aubergines en die doe ik er graag door, maar je kunt ook kiezen voor courgettes, snijbiet of wat je lekker vindt. Eventueel kun je dus nog vlees toevoegen (tegelijk met de paprika) en/of jonge kaas als bijvoorbeeld mozzarella of feta.

Shaksouka


Je bakt de ui, groenten en knoflook aan in olijfolie en doet dan de passata of wat water, komijn, paprikapoeder, zout en eventueel chili erbij. Dat laat je rustig pruttelen en dan gaan de eieren erbij. Laat de dooier heel, maar trek het eiwit af en toe voorzichtig los met een stokje, zodat het sneller gaart en zich een beetje vermengt met de saus. Nog even afgedekt laten pruttelen, zodat de bovenkant van de eieren kan garen en voilà, je Shakshouka kan op tafel of op schoot.


Shakshouka

1 á 2 personen | bereiding 20 min | Israëlische- en Tunisische keuken

Ingrediënten

 • flinke scheut olijfolie
 • 1 grote ui, schoongemaakt en in 1/2 ringen gesneden
 • 2-3 knoflooktenen, schoongemaakt en gehakt of geperst
 • 1 paprika, schoongemaakt en in 1/2 ringen gesneden
 • 1 grote rijpe tomaat of 2 kleinere, kroon verwijderd en in blokjes gesneden (te vervangen door 4 el passata + hand kleine gehalveerde tomaatjes)
 • 4 el water of passata (hangt af van hoe smaakvol je tomaten zijn)
 • flinke snuf gerookt paprika poeder
 • flinke snuf komijn poeder
 • chilipoeder of -vlokken (optioneel)
 • zout en verse peper naar smaak
 • 2 eieren
 • verse kruiden gehakt, bijv. peterselie of koriander

Extra opties: andere groenten optioneel (bijv. aubergine, courgette, artisjokhart), verse kaas (bijv. mozzarella of feta), gehakt (bijv. lam), merquezworstjes.Verder nodig: een kleine koekenpan (bijv. van gietijzer of staal) van 15-18cm doorsnee

Bereiding

 1. Zet de pan op middenhoog vuur en verwarm hierin de olijfolie of andere plantaardige olie.
 2. Voeg de gesneden uien toe en roer regelmatig tot de ui wat glaziger en zachter wordt. Dit duurt wel ongeveer 4 minuten.
 3. Voeg de paprika en eventueel andere gesneden groenten en/of gehakt toe. Roer regelmatig.
 4. Voeg de kruiden, de gesneden tomaten en de knoflook toe en zet het vuur iets zachter, zodat het meer stooft dan bakt.
 5. Voeg het water of de passata toe en roer zodat de saus goed mengt met de ingrediënten in de pan. Voeg meer vocht toe als je het te weinig saus lijkt.
 6. Maak twee kuiltjes met een lepel en leg daar de eieren in. Laat een paar minuten pruttelen en haal dan een stokje of achterkant van lepel door het eiwit, zodat het sneller gaart en zich vermengd met de saus. Laat de eidooiers wel heel!
 7. Zet het vuur laag en dek de pan af met een deksel. Na ongeveer 3 á 4 minuten is het eigeel voldoende gegaard en kun je de Shakshouka opdienen met wat gehakte verse kruiden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.