Indiase zalm

Zachte zalm met spinazie, tomaat, ui en heerlijke Indiase kruiden, dat is een ware traktatie! Zelfs mijn lieve niet-vis-liefhebbende dochter vindt dit gerecht altijd lekker. Het liefst geserveerd met kurkuma groenten, een beetje mango chutney, wat yoghurt en papadums. Met twee grote eters aan tafel, probeer ik vlees en vis wat bescheiden te houden, vanwege de prijs en duurzaamheid. Daarom vind ik het belangrijk veel groenten te maken, die echt lekker zijn klaar gemaakt. Veel smaak komt van het langzaam garen van de uien, knoflook, tomaat, kruidnagel, komijn, korianderzaad en chilivlokken. Daarop gaat de spinazie die slinkt met eventueel een beetje kokosroom en als laatste gaat het vuur uit, de zalmstukjes erop en met de deksel op de pan nog even 15 minuten geduld tot je een net gare, boterzachte zalm hebt. De kurkuma aardappels en bloemkool worden in de oven gegaard met veel knoflook, kurkuma en roomboter. Deze gerechten samen zijn gewoon ultiem genieten!

Dit gerecht is gebaseerd op de “Curry met zalm en spinazie” uit Made in India van Meera Sodha (lees mijn review). Het is een heerlijk aromatisch gerecht en ik maak het al een aantal jaren. Mijn versie is iets simpeler, aangezien ik niet altijd alle ingrediënten in huis heb uit het oorspronkelijke gerecht en omdat ik er vaak ook nog zeer kruidige bijgerechten bij heb, dus dan mag dit gerecht iets milder. Maar probeer ook zeker haar versie met gember en kurkuma er in, want die is ook verrukkelijk.

Zalm

De zalm die wij in Nederland kunnen krijgen is natuurlijk meestal gekweekt en dat vind ik wat lastig, maar wilde zalm uit de diepvries heeft niet die structuur die zalm zo heerlijk maakt. Dus ja, het is soms wikken en wegen en de zalm die blijft, omdat ik er zo ontzettend gek op ben. Wat mij betreft wordt zalm vaak veel te hard gegaard en te overgaar geserveerd, echt zo zonde. Voor mij moet de zalm van binnen net gaar zijn en dat zie je doordat de laagjes in de zalm los van elkaar komen, maar de kleur nog prachtig roze is en het nog een mooie glas heeft. Zodra je de zalm te gaar maakt, dan wordt het draderiger en verliest het die sappige zachte structuur. In dit gerecht gaar ik de zalm op de hete groenten met de deksel op de pan. Heb je niet zoveel geduld? Zet de pan zonder deksel dan even in de oven op 175°C voor 7 minuutjes. Over het algemeen is zalm met vel goedkoper en daarbij is het vel een heerlijke knapperige toevoeging aan de maaltijd. Snijd voor dit gerecht het vel eraf met een scherp (fileer)mes, dep even droog en bestrooi de bovenkant met zout. Leg de huid tussen een dubbelgevouwen bakpapier en gaar in de oven voor circa 10 minuten op 180°C. Leg ze vervolgens even te drogen, zodat ze nog wat opkrispen en je hebt een heerlijk knapperige toevoeging.

Zachte zalm

Indiase kruiden

In de Indiase keuken is het gebruikelijk de kruiden heel te gebruiken, even te roosteren in een pannetje en dan te vermalen in een vijzel of een kleine molentje. Dit is echt de moeite waard om maximale smaak te krijgen uit de kruiden. De combinatie van kruidnagel, komijn en korianderzaad vind ik zalig en geeft dit gerecht een hele eigen smaaksensatie. Vroeger gebruikte ik vooral gemengde kruidenmengsels en die zijn ook super handig, maar de laatste jaren verdiep ik me iets meer in de Indiase keuken en leer ik het kruidengebruik steeds meer kennen en waarderen. Wil je ook meer inzicht in de Indiase keuken dan beveel ik zeker een van de boeken van Meera Sodha aan, zie mijn boekreview van “Made in India”.

De magie van uien

Iedereen gebruikt uien en weet dat ze een heerlijke smaak geven aan veel gerechten. Het langzaam stoven van de uien in dit gerecht, samen met knoflook, tomaat en kruiden geeft een intense smaak aan dit gerecht. Het toevoegen van de tomaat geeft voldoende vocht om de uien heerlijk zacht te krijgen. Zet het vuur zacht en doe de deksel op de pan en gewoon even geduld, voor maximale smaak!

Zalm op bedje van spinazie, tomaat, ui en Indiase kruiden

Hoe serveren

Dit gerecht maak ik graag met kurkuma groenten uit de oven. Meestal zijn dat aardappels en bloemkool die ik met roomboter, knoflook, peper en kurkuma rooster in de oven en dan schep ik er nog wat gestoomde groene groentes doorheen, zoals doperwten of sperziebonen. Dit is een heerlijke combinatie. Indiaas eten staat nu eenmaal bekend om die kleine bijgerechtjes en dat maakt het extra feestelijk en smakelijk. In dit geval doe ik er mango- en/of korianderchutney, papadums en wat verse yoghurt bij en dat maakt dit gerecht helemaal compleet.


Indiase zalm

4 personen | hoofdgerecht | Indiase keuken | bereiding 45 min

Ingrediënten

 • 400 g verse zalm met huid
 • 400 g gewassen spinazie
 • 2 middelgrote uien
 • 2 knoflooktenen
 • 2 middelgrote biologische tomaten
 • klontje roomboter en scheutje olijfolie
 • 8 kruidnagels (of 1/8 tl gemalen kruidnagel)
 • 1 tl korianderzaad (of 1/4 tl gemalen koriander)
 • 1/8 tl komijnzaad (flinke snuf gemalen komijn)
 • snufje kaneel
 • chilivlokken naar smaak
 • 1/2 tl grof zout (bij gemalen kruiden kun je ook fijn zout gebruiken)
 • circa 150 ml kokosroom (optioneel)

Bereiding

 1. Zet een (klein) pannetje op het vuur en rooster hierin een paar minuten de kruidnagels, koriander- en komijnzaadjes tot ze beginnen te geuren. Vermaal in de vijzel of in een molentje de kruiden vervolgens samen met de chilivlokken en het grove zout tot een fijn kruidenmengsel.
 2. Wil je knapperige zalmhuid maken, verwarm dan je oven vast voor op 180°C.
 3. Verwijder de schil van de uien en knoflooktenen. Snijd de uien in halve ringen, plet de knoflook en snijd klein. Was de tomaten, snij doormidden, snij het groene kroontje eruit en snij elke helft in ongeveer 6 blokjes. Bewaar ze met het vocht!
 4. Zet een hapjespan op middelhoog vuur en verwarm de boter en olijfolie. Voeg de uien toe en de gemalen kruiden (inclusief de kaneel) en roer eventjes door elkaar. Voeg dan de tomatenblokjes en knoflook toe en roer er door. Zet het vuur nu middellaag en doe de deksel op de pan. Laat dit ongeveer 10 minuten rustig sudderen en roer af en toe even. Je wilt dat de tomaten smelten en de uien heerlijk zacht en gekarameliseerd zijn.
 5. Doe de eerste helft van de spinazie op de het uienmengsel en roer er rustig door op middelhoog vuur. Doe de deksel er op en laat even slinken. Ondertussen kun je de huid van de zalm verwijderen met scherp mes. Snijd de zalm in ongeveer 4×4 cm blokjes en zet apart. Dep het vel droog met een keukenpapier en strooi redelijk wat zout over de bovenkant. Leg de huid tussen een dubbelgevouwen bakpapier en zet je wekker op 10 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C of tot het mooi knapperig is geworden, maar nog niet verkleurd.
 6. Als de spinazie is geslonken doe je overige spinazie en de kokosroom erbij en roer door elkaar. Zet de deksel weer op de pan en laat slinken. Nu is de zalmhuid waarschijnlijk klaar, haal uit de oven en leg even op een plank of bakje om nog even op te krispen. Is de spinazie geslonken, dan zet je het vuur uit, leg je de zalmblokjes op de spinazie en doe je de deksel weer op de pan. Over 15 minuten moet de zalm zacht roze, glimmend en net gaar zijn. Vind je dat te lang duren, zet dan de pan zonder deksel 7 minuten in de oven op 175°C.
 7. Serveer de hapjespan zo, zodat je de zalm mooi heel kunt laten. Serveer met kurkuma aardappeltjes, papadum en eventueel wat mangochutney- en/of korianderchutney en een beetje frisse yoghurt. Smakelijk!

3 gedachtes over “Indiase zalm

 1. Pingback: Ayam kecap / Ketjap kip | Smaken van Karmijn

 2. Murielle

  Wat een zacht en smaakvol gerecht. Heerlijk van genoten op de zaterdagavond met mijn twee pubers die ook tevreden zaten te smikkelen. Dank Karmijn!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.