Relish van tomaat en ui

Dit noem ik relish, omdat onze huisterm misschien niet zo aantrekkelijk klinkt…dat is namelijk tomaat- of ontbijtprutje! En toch is het lekker genoeg om op mijn blog te vermelden. Immers zijn het vaak de kleine smaakmakers die eten zo lekker en speciaal maken. Logees en familieleden die soms bij ons aanschuiven met het ontbijt zijn altijd verrast door dit “prutje”, als een aangename hartige toevoeging aan het ontbijt! Een roerei is natuurlijk altijd lekker als ontbijt of brunch in het weekeinde, maar met deze relish erbij krijgt het iets extra’s, meer umami, meer hartigheid, gewoon jammie. Wanneer ik begin met het zondagsontbijt bereiden, begin ik hier vaak mee, omdat het wel even wat tijd kan gebruiken. Ik vind het altijd zo’n magisch favoriet moment; iedereen nog op één oor, het huis nog stil en kil en dan vult het zich langzaam met warmte en heerlijke geuren en komt iedereen graag zijn/haar bed uit om samen te genieten van een gezellig uitgebreid ontbijtje. Zelfs mijn lieve pubers die uit zijn geweest schuiven aan, hoe bijzonder is dat? De relish bestaat uit ui, tomaat en tijm heel langzaam gestoofd, zodat het mooi karamelliseert en gaart. Vaak bak ik hetzelfde koekenpannetje eerst wat spek, zodat die smaak er bij komt en bij de vega-variant bak ik graag wat champignons met knoflook mee voor die extra hartigheid. Het lekkerste is dit prutje lauw of warm en als je over houdt dan verwerk je het gewoon als smaakmaker in de avond in je soep, saus of roerbak.

Wanneer je de ui met de tomaat langzaam stooft krijgt het een heerlijke hartige en toch ietwat zoete smaak. De kunst zit hem dus in niet te snel willen. Zet het op een laag vuurtje, roer af en toe terwijl je ondertussen de oven voorverwarmt, de tafel dekt en koffie zet. Ik ben over het algemeen niet echt een geduldige kok, maar soms zit smaak nu juist in geduld hebben en dan heb ik het er zeker voor over. Wanneer de uien glazig en flexibel worden en de tomatenstukjes bijna niet meer herkenbaar zijn, dan komen we op het punt dat het prutje goed is. Laat het niet aanbranden, dus meer tijd nodig, maar geen vet en vocht meer, dan doe je er een eetlepel water bij en laat je het verder pruttelen. Zout, peper en tijm gebruik ik er altijd in en vaak ook knoflook, maar dat is voor sommige mensen misschien iets teveel voor een ontbijt. Ik ben gek op hartigheid en zou met welke hartige maaltijd dan ook de dag kunnen beginnen. In veel landen is dit ook heel normaal. Zo ging ik in Bolivia vaak naar de markt voor een flinke kom soep als ontbijt of een lekkere empanada met koffie.

Een relish is een echte smaakmaker en zo is dit prutje ook bedoeld. Het is gemaakt van groente, fruit of kruiden en grover dan een saus. We leggen een dikke laag relish op ons broodje en daarop gaat een lekker luchtig roerei (ook al een kunst op zichzelf) en eventueel nog een knapperig stukje spek voor de liefhebber. Heerlijk qua smaak en structuren, een ontbijtje om naar uit te kijken. Ben benieuwd of jullie het gaan uitproberen en wat jullie reacties zijn, laat het me weten!!!

Roerei ….klinkt zo simpel, maar kennelijk is dat helemaal niet simpel, want hoe vaak heb ik wel niet in hotels en restaurants een totaal smakeloos en rubberachtig roerei gekregen. Een grote beledeging voor die prachtige eieren, want die verdienen toch echt een mooie waardige bereiding. Tegen de kinderen zeg ik altijd, zorg dat je controle krijgt over het vuur en dat is met roerei maken echt belangrijk. Te hoog vuur is funest en te laag werkt ook niet. Je hebt een goede pan nodig die niet makkelijk aankoekt, dus een emaille of een verantwoorde antiaanbakpan. Voor het roerei gebruik ik genoeg roomboter en door het geklutste ei doe ik een scheutje slagroom. Uiteraard kun je ook vegan varianten van room en boter gebruiken. Laat telkens het ei een beetje stollen aan de de onderkant en roer dan weer even door, totdat alles gelijkmatig gaar is, maar nog wel glanst en nattig is. Dat is het moment om het over te doen in een bakje en wat kruidenzout, zout, peper, verse nootmuskaat en wat bieslook en/of peterselie en doorheen te roeren. Luchtig, fluffy, beetje romig en vooral heel smaakvol en dat met de tomatenrelish is zo lekker!


Relish van tomaat en ui

4 p | bereiding 15 min | ontbijt, brunch of lunch| bijgerecht

Ingrediënten

 • 1 grote ui of twee kleinere (rood of wit)
 • 1 grote rijpe tomaat, twee kleinere of een handje cherrytomaatjes
 • flinke snuf lekker zout
 • verse peper
 • beetje gevriesdroogde of verse tijm
 • olijfolie en eventueel klontje boter
 • eventueel beetje water
 • Optioneel: spek, knoflook (vers of poeder), handje champignons

Bereiding

 1. Als je spek gebruikt, bak dan eerst de spek in een beetje olie in de koekenpan en wanneer die klaar zijn, laat je ze op keukenpapier uitlekken en opkrispen (dat woord bestaat niet, maar jullie begrijpen het wel denk ik). Het vet in de pan gebruik je voor stap 3.
 2. Schil de ui en eventueel knoflook. Snij de ui in kwart ringen. Snij de knoflook in plakjes of plet en snij klein.
 3. Neem een middelmaat koekenpan en zet op middelhoog vuur. Verwarm een scheut olijfolie of klontje boter en doe de uienringen er bij. Als je champignons gebruikt dan doe je die er nu ook bij, in plakjes gesneden. Schep een paar keer om en laat sudderen, niet hard bakken.
 4. Snijd de tomaat of tomaten doormidden, snij het groene kroontje er uit en snij dan elke helft in grove blokjes. Voeg de tomatenblokjes inclusief het sap toe aan de uien en meng met een spatel goed door elkaar. Voeg nu ook de knoflook en de tijm toe, een flinke snuf zout en een paar draaien verse peper.
 5. Zet het vuur ietsjes lager en nu is het een kwestie van af en toe roeren, het vochtgehalte in de gaten houden en eventueel een eetlepel water toevoegen als het vocht op raakt. De tomaat moet grotendeels gaat smelten en zich vermengen met de ui en de ui wil je glazig en gekarameliseerd hebben. Er mag nog een beetje bite in de ui zitten, maar deze moet wel flexibel zijn, dus niet helemaal vormvast. Dit duurt ongeveer 10 minuten, dus ondertussen doe je andere dingen en roer je af en toe. Check een stukje ui op smaak en structuur en voeg eventueel nog zout en/of peper toe. Breng de relish over in een bakje en serveer met een heerlijk luchtig roerei met verse kruiden en eventueel de gebakken spekjes!

Nog meer ontbijtinspiratie?

Een gedachte over “Relish van tomaat en ui

 1. Pingback: Recepten voor Pasen | Smaken van Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.